Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Σ. Πούμπουρας: "Δεν γουστάρω τη γυναίκα που γίνεται άντρας"




Συνέντευξη στη Σοφία Τουντούρη 

Η πρώτη μας συνάντηση, ομολογώ, δεν είχε την καλύτερη εξέλιξη. Δεν με συμπάθησε και δεν τον συμπάθησα. Στις πρώτες κουβέντες που ανταλλάξαμε είχα ήδη αλλάξει γνώμη. Ο Σάββας δεν είναι ένας ακόμη νέος και ωραίος τύπος που δεν έχει μυαλό. Είναι σοβαρός, μετρημένος, με πολύ χιούμορ και θετική αύρα που τη μεταδίδει σε όλους γύρω του. Συζητάμε για διάφορα θέματα επικαιρότητας και μη. Έρχεται μία κυρία να μας πάρει παραγγελία στο καφέ του ξενοδοχείου που διαμένει. «Θα τα χρεώσετε όλα στο δωμάτιό μου» της λέει και δεν μ' αφήνει να κάνω καν την κίνηση να πληρώσω. «Ο άντρας πληρώνει στο πρώτο ραντεβού;» τον ρωτάω. «Μερικά πράγματα πρέπει να γίνονται παραδοσιακά. Ο άντρας πρέπει να κερνάει και στο πρώτο και στο δεύτερο και σε όλα τα ραντεβού. Ο άντρας πληρώνει. Η γυναίκα μπορεί να ισοφαρίσει αλλιώς. Δεν είναι θέμα επίδειξης. Είναι θέμα αβρότητας. Έτσι έμαθα από τον μπαμπά μου»...

Πώς καταφέρνεις να μη σε βλέπουν ανταγωνιστικά οι άντρες;
Το γουστάρω πάρα πολύ που με σταματάνε άντρες στον δρόμο και μου μιλάνε. Το προτιμώ απ' ότι όταν με σταματάνε γυναίκες. Όταν δεν είσαι υπερόπτης, δεν είσαι νάρκισσος, δεν είσαι ωραιοπαθής και είσαι ο εαυτός σου, το καταφέρνεις...Το θέμα είναι να μην προσπαθείς να «δειχτείς».

Οι γυναίκες σε φλερτάρουν;
Ναι. Μπορώ να πω και δυστυχώς ναι. Είμαι παλιομοδίτης, πατροπαράδοτος τύπος. Είμαι κυνηγός. Ό,τι γουστάρω θα το κυνηγήσω. Δεν θα με καβλώσει η γυναίκα που θα κάνει το πρώτο βήμα. Βέβαια, όταν δέχομαι ωραίο φλερτ, το γουστάρω πολύ. Δεν γουστάρω τη γυναίκα που γίνεται άντρας. Η γυναίκα πρέπει να είναι γάτα, να είναι θηλυκό και οι άντρες οι κυνηγοί.,

Ποιος φταίει που άλλαξαν οι ρόλοι;
Για μένα περισσότερο φταίνε οι άντρες. Φταίνε και οι γυναίκες που έχουν πάρει τον ρόλο του άντρα. Αν τις προσέξεις έξω, βγαίνουν με πολύ αρσενική διάθεση. Σίγουρα πάντως και η γυναίκα τον έχει ευνουχίσει τον άντρα. Αλλά μην τρελαθούμε... Αν θέλει ένας άντρας να 'ναι μάγκας, όποια κι αν είναι αυτή η γυναίκα, η πιο πλούσια, η πιο έξυπνη και η πιο δυναμική, ο μάγκας θα τα καταφέρει.

Σε πλησιάζουν επειδή είσαι αναγνωρίσιμος;
Υπάρχουν άντρες και γυναίκες που με πλησιάζουν μόνο για την ιδιότητά μου. Τι κάνω; Χαμογελάω και κρατάω μόνο τα τυπικά. Συμβουλή μου; Κάντε φίλους επειδή τους γουστάρετε όχι για να βγάλετε φράγκα.

Τους αναγνωρίζεις αυτούς;
Για πλάκα!

Τι δουλειά κάνεις;
Γενικά δεν μ' αρέσουν οι ιδιότητες. Κάνω πράγματα που μ' αρέσουν.

Αυτό όμως δεν είναι επάγγελμα...
Δεν ξέρω αν είναι επάγγελμα. Το σίγουρο είναι ότι αυτό που κάνω μου αρέσει και ζω από αυτό.

Πώς σε υποδέχτηκαν οι άνθρωποι της τηλεόρασης;
Μια χαρά. Υπάρχουν άνθρωποι που σε χωνεύουν και άλλοι που δεν σε χωνεύουν. Μαθαίνεις, τρως σφαλιάρες, αποκτάς εμπειρίες. Ωριμάζεις.

Μιλάτε με τη Ναταλία Γερμανού;
Μια στο τόσο ναι. Λέμε ένα γεια.

Επέλεξες να πάρεις μέρος στο «Dancing With The Stars» του ANT1 τη στιγμή που συμμετείχες στην εκπομπή «Μες στην Καλή Χαρά» στον Alpha. Πιστεύεις ότι κράτησες σωστή στάση στο συγκεκριμένο θέμα;
Ποιος είναι σίγουρος γι' αυτό; Η ιστορία δεν έγινε έτσι. Προσωπικά νιώθω ότι είμαι πολύ εντάξει. Είμαι τίμιος άνθρωπος, έχω αρχές και αξίες. Και έχω βαρεθεί να δίνω τροφή στα παπαγαλάκια που λένε ό,τι τους κατέβει. Εγώ αισθάνομαι καλά με τον εαυτό μου, ξέρω ότι δεν πούλησα κανέναν.

Φοβάσαι τον ανταγωνισμό;
Δεν ασχολούμαι με τον ανταγωνισμό. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του. Περισσότερο χάνει αυτός που ανταγωνίζεται, που είναι σκληρός και αδυσώπητος και κοιτάει να σε φάει.

Τι βλέπεις στην τηλεόραση;
Παρακολουθώ ελάχιστα προγράμματα στην τηλεόραση. γιατί έχει γεμίσει σκουπίδια. Κι άσχετα με το ότι δουλεύω στην τηλεόραση, πρέπει να παραδεχτώ ότι η τηλεόραση έχει γεμίσει με σκατά.

Θα συμβιβαζόσουν αν ήσουν άνεργος κάποια σεζόν;
Είμαι υπεράνω χρημάτων. Θα προτιμούσα να κάνω μία άλλη δουλειά παρά να κάνω πράγματα που με αηδιάζουν.

Από τα τηλεοπτικά πρόσωπα ποιο θαυμάζεις;
Περισσότερο θαυμάζω πρόσωπα πίσω από τις κάμερες.

Προσέχεις τη δημόσια εικόνα σου;
Δεν είναι θέμα πώς θα φανώ έξω. Δεν θέλω να διαστρεβλωθεί η εικόνα που έχει ο κόσμος για μένα. Τώρα μου λες για την εικόνα μου. Δεν θέλω από τη στιγμή που έχω διατηρήσει χαμηλό προφίλ να δείχνουν περισσότερα για μένα. Κι αυτό είναι τρόπος ζωής. Από τότε που ξεκίνησα να δουλεύω είμαι έτσι.

Μέχρι που φτάνει η φιλοδοξία σου;
Δεν είμαι ματαιόδοξος. Δεν υπάρχει φιλοδοξία. Θέλω να είμαι υγιής, να νιώθω χρήσιμος και να κάνω τους γύρω μου να χαμογελούν. Δεν θέλω πάρα πολλά πράγματα. Γενικά, είμαι ολιγαρκής.

Τι χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος;
Χαρούμενους ανθρώπους γύρω μου και να τους κάνω κι εγώ καλά όταν μπορώ. Το ξέρω ότι ακούγεται πολύ αλτρουιστικό, αλλά έτσι είμαι. Αν το καλοσκεφτείς, υπάρχουν άνθρωποι με πραγματικά προβλήματα στη ζωή τους, εμείς δεν πρέπει να στεκόμαστε στο πόσο ψηλά μπορούμε να φτάσουμε και στο πόσα πτώματα πρέπει να πατήσουμε. Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που είμαστε υγιείς και έχουμε δουλειά.

Τι θα θυσίαζες για τα χρήματα και την επιτυχία;
Τίποτα.

Είσαι τόσο καλό παιδί;
Δεν είμαι κακός άνθρωπος. Είμαι πολυδιάστατος. Είμαι και καλό παιδί και κωλοπαιδαράς και γάιδαρος μεγάλος και ωμά ειλικρινής σε σημείο που να πληγώνω κόσμο. Συνήθως μου βάζουν χέρι που είμαι τόσο ειλικρινής. Έχω δει γυναίκες να κλαίνε, άντρες να θέλουν να με χτυπήσουν, λέω όμως την αλήθεια. Ξέρεις κάτι; Και οι περισσότεροι το εκτιμούν στο τέλος. Καμιά φορά είναι ωραίο να στα λένε χύμα.

Δεν λες ψέματα;
Τώρα που το σκέφτομαι, έχω ελαττώσει αισθητά τα ψέματά μου. Είδες, παράλληλα με τη συνέντευξη κάνουμε και αυτοκριτική... Ναι, ναι μόλις ανακάλυψα ότι πλέον δεν λέω ψέματα. Με παίρνουν τηλέφωνο «Θέλεις να κάνουμε συνέντευξη;» τους λέω «Όχι». Με ρωτάνε γιατί. «Γιατί δεν σε γουστάρω ως δημοσιογράφο».

Το έχεις όντως πει αυτό σε δημοσιογράφο;
Βεβαίως και αυτός έμεινε, μπορεί να μ' έβρισε, δεν ξέρω...αλλά δεν μ' ενδιαφέρει. Τα γράφουν όπως να 'ναι μερικοί...

Σ' ενοχλεί η κριτική;
Αν κάτσω να πιάνω τον καθένα που δεν με γουστάρει να του αλλάζω γνώμη τότε δεν θα κάνω άλλη δουλειά. Ο σοφός άνθρωπος έχει και υπομονή.

Εσύ έχεις;
Σιγά σιγά αποκτώ.

Πουλάς. Δεν σ' έχουμε δει με γυναίκες σε δημόσιες εμφανίσεις. Διαφυλάσσεις την προσωπική σου ζωή ή απλά τα τελευταία χρόνια που απασχολείς την τηλεόραση δεν έτυχε να έχεις κάποια σοβαρή σχέση;
Έχω κυκλοφορήσει με πάρα πολλές γυναίκες έξω. Όταν θες να κρατήσεις τα προσωπικά σου για σένα, είναι πολύ εύκολο. Αυτοί που βλέπεις στα περιοδικά την κυνηγάνε και λίγο την κάμερα. Ποτέ μα ποτέ δεν έχω στηθεί σε φωτογράφο σε μαγαζιά. Τους έχω εξηγηθεί πολύ ωραία. Δεν πρόκειται να πέσω ποτέ σ' αυτό το επίπεδο. Όσο ζω ποτέ. Πάνω απ' όλα η αξιοπρέπεια. Προτιμώ να πάω να γίνω αγρότης.

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σου;
Έχω αρχίσει να τον απομυθοποιώ. Είναι λυπηρό, το ξέρω, αλλά από την άλλη έτσι είναι τα πράγματα. Έχω κλάψει, έχω χτυπηθεί, έχω ερωτευτεί, ήταν ολέθριο...Αλλά σκέφτομαι κρατάω τίποτα για πάρτη μου; Επειδή έχουμε μια ζωή πρέπει να δοκιμάσουμε πράγματα. Ερωτεύεσαι, αλλά κακά τα ψέματα, μετά από 3-4 μήνες περνάει ο έρωτας. Το θέμα είναι να μην καταπιέζεις, να μη σε καταπιέζει, να κάνετε ωραίο σεξ και να περνάτε καλά.

Δεν πιστεύεις στον έρωτα δηλαδή;
Θα ξετρελαθείς μ' έναν άνθρωπο, OK. Κάποια στιγμή θα περάσει. Τόσο απλό είναι.

Είσαι πιστός;
Αν ένας άνθρωπος καταφέρει να με κρατήσει κοντά του γιατί να κοιτάξω αλλού; Όταν περνάω καλά με μία γυναίκα γιατί να κοιτάω αλλού;

Είσαι μόνος;
Ναι.

Τον γάμο τον σκέφτεσαι;
Όχι, σε καμία περίπτωση. Θέλω τον χώρο μου. Ο γάμος δεν μ' ενδιαφέρει γιατί δεν με απασχολούν καθόλου τα θρησκευτικά. Γενικότερα, έχω πολύ φιλελεύθερες αντιλήψεις. 
Δεν φοβάσαι τη μοναξιά;
Ουσιαστικά παραπέμπεις το θέμα στο ότι μεγαλώνοντας θα αλλάξει η εμφάνισή μου και θα είναι δυσκολότερο να βρω μια συντροφιά...

Δεν το εννοώ έτσι. Το θέμα δεν είναι μόνο η εξωτερική εμφάνιση.
Τότε;

Το θέμα είναι ότι μεγαλώνοντας είναι λιγότερες οι ευκαιρίες για να κάνεις οικογένεια...
Ε και; Υπάρχουν και άνθρωποι που ζουν μόνοι τους για πάντα. Δεν είμαι στην αναζήτηση, τα πράγματα έρχονται μόνα τους. Να με κουράσει το φλερτ και το κυνήγι, δεν παίζει. Το φλερτ για μένα είναι κινητήριος δύναμη. Αν δεν υπάρχει φλερτ, εκεί είναι που θα πεθάνω. Όσο ζούμε φλερτάρουμε με τα δέντρα, τα πουλιά,τις γάτες, τις γυναίκες...

Ζεις το όνειρό σου;
Η ευτυχία δηλαδή είναι μετρήσιμη; Μετριέται από τις γυναίκες, το χρήμα και τη δόξα; Όχι!

Τι είναι ευτυχία;
Να κάνεις τον κόσμο χαρούμενο.

Ποια αδυναμία σου θα παραδεχόσουν δημόσια;
Το θεωρείς λογικό ένας άνθρωπος όταν έχει μία αδυναμία να την παρουσιάσει για να ξέρει όλος ο κόσμος ποια είναι η αδυναμία του; Είναι παράλογο. Την αδυναμία μου την κρατάω για μένα.

Μέχρι που έχεις φτάσει για έναν έρωτα;
Μέχρι τα Πατήσια! (γελάει)

Τι σου λείπει από τη ζωή σου αυτή τη στιγμή;
Κάτι μεντεσέδες για τις ντουλάπες. Τίποτα άλλο.

Γιατί βρίσκεσαι τόσο συχνά στη Θεσσαλονίκη;
Αγαπώ τη Θεσσαλονίκη πάρα πολύ. Ξεφεύγω. Το καθιερώσαμε και δύο φορές το μήνα είμαστε εδώ. Είστε άλλοι άνθρωποι εδώ πάνω, είστε τρομεροί! Ξεφεύγω τελείως από τους ρυθμούς της Αθήνας. Πολύ ωραίες γυναίκες, ακομπλεξάριστοι άντρες... Είστε σε πιο χαλαρούς ρυθμούς.

Θα μετακόμιζες μόνιμα εδώ;
Θα μπορούσα. Με θέλετε; 


Φωτογράφος: Σάκης Γιούμπασης
 Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό adore στο τεύχος Νοεμβρίου 2010.