Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Γερμανοί, Ρώσοι και Σέρβοι «ψηφίζουν» Βόρεια Ελλάδα

Της Σοφίας Τουντούρη

Συρρίκνωση στον εσωτερικό τουρισμό, αλλά αύξηση της τάξης του 10% στην επισκεψιμότητα ξένων τουριστών στη Βόρεια Ελλάδα είναι τα πρώτα δείγματα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Βορειοελλαδιτών ξενοδόχων. Γερμανοί, Ρώσοι και Σέρβοι καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στη λίστα των τουριστών σε Πιερία και Χαλκιδική, την ίδια ώρα που οι Έλληνες επισκέπτονται τα τουριστικά θέρετρα της Βόρειας Ελλάδας μόνο αυθημερόν.
«Ολόκληρο τον Ιούνιο και μέχρι τις 15 Ιουλίου, σύμφωνα με τις κρατήσεις, υπάρχει πληρότητα 85%-90% στα καταλύματα άνω των εβδομήντα δωματίων, ενώ στα μικρότερα καταλύματα η πληρότητα φτάνει το 60%» δηλώνει στην «F.S.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, προσθέτοντας ότι «εάν η χώρα παραμείνει ήρεμη, χωρίς στάσεις εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν αύξηση στις διανυκτερεύσεις μέχρι και 10%». Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην Πιερία. «Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Η κίνηση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι αυξημένη κατά 15%, με αφίξεις κυρίως από το εξωτερικό» αναφέρει στην «F.S.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιώργος Μπούρος. Γερμανοί, Ρώσοι και Σέρβοι επιλέγουν τις παραλίες της Βόρειας Ελλάδας για τις διακοπές τους, σύμφωνα με τους Βορειοελλαδίτες ξενοδόχους. «Πρόκειται για τουρίστες μέσου οικονομικού επιπέδου, που δεν αφήνουν χρήματα σε περαιτέρω δραστηριότητες στην περιοχή, όμως έρχονται σταθερά στη χώρα μας» τονίζει ο κ. Τάσιος. Σε ό,τι αφορά το Νομό Πιερίας, η επισκεψιμότητα των Βούλγαρων τουριστών παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με το 2010, ενώ σταθερά είναι τα ποσοστά για τους Ρουμάνους, τους Ούγγρους, τους Πολωνούς και τους Σλοβάκους τουρίστες. «Έχουμε τις δυνατότητες, αλλά οι κυβερνώντες δεν κάνουν τα απαραίτητα. Περιμένουν να τα κάνει ο Θεός» επισημαίνει ο κ. Μπούρος, εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αναγκαιότητα για τουριστική προβολή της περιοχής σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους φορείς, είναι αναγκαίο να υπάρξει προβολή των τουριστικών θερέτρων της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να γίνουν γνωστά. «Πρέπει εμείς οι φορείς να αναλάβουμε δράση και να βάλουμε χρήματα» τονίζει ο κ. Τάσιος, ο οποίος είναι και πρόεδρος του νεοσύστατου Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Μάρκετινγκ Χαλκιδικής, και συνεχίζει: «Στόχος είναι στο επόμενο εξάμηνο να σχεδιάσουμε μια στρατηγική για τα επόμενα δύο χρόνια για νέες αγορές, όπως Σκανδιναβία, η Τουρκία κ.ά.».

Μείωση τιμών
Νερό στο κρασί τους βάζουν οι Βορειοελλαδίτες ξενοδόχοι, οι οποίοι, στοχεύοντας να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες, έχουν μειώσει σημαντικά τις τιμές των δωματίων, ενώ στα περισσότερα καταλύματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν και συμφέρουσες προσφορές και οικογενειακά πακέτα διακοπών. Ενδεικτικά, ένα ζευγάρι που θα επισκεφθεί την Πιερία μπορεί να πληρώσει από 30 έως 150 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο συμπεριλαμβανομένου του πρωινού και σε κάποιες περιπτώσεις της ημιδιατροφής. «Οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Δεν μπορούμε να τις κατεβάσουμε άλλο, γιατί δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Στη Χαλκιδική οι τιμές στο δίκλινο ξεκινούν από 50 ευρώ και φτάνουν τα 120, ανάλογα με την κατηγορία του καταλύματος. Σε ορισμένα ξενοδοχεία, μάλιστα, τα πακέτα προσφορών για οικογένειες περιλαμβάνουν στην τιμή πρωινό, ημιδιατροφή και δωρεάν διαμονή για έως και δύο παιδιά.

Έλληνες τουρίστες… πουθενά!
Έντονα προβληματισμένοι για τη μειωμένη τουριστική κίνηση Ελλήνων επισκεπτών εμφανίζονται οι ξενοδόχοι, αφού, όπως αναφέρουν, αυτοί προτιμούν να επισκέπτονται τα τουριστικά θέρετρα αυθημερόν για να κάνουν το μπάνιο τους. «Τα πρώτα δείγματα για τον εσωτερικό τουρισμό είναι απογοητευτικά. Όμως οι Έλληνες είμαστε της τελευταίας στιγμής, οπότε ας ελπίσουμε ότι θα αλλάξουν τα δεδομένα» σχολιάζει ο κ. Μπούρος. Απουσία Ελλήνων τουριστών και στη Χαλκιδική επισημαίνει ο κ. Τάσιος, τονίζοντας ότι η οικονομική στενότητα δεν επιτρέπει στους Έλληνες να κάνουν διακοπές. Επιπλέον, ένα άλλο σοβαρό ζήτημα, όπως επισημαίνει ο κ. Τάσιος, είναι ότι οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για το περασμένο έτος τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, τα οποία φέτος, όπως αναφέρει, έχουν μειωθεί.  

Αεροπορική σύνδεση με Σκιάθο
Πριν από λίγες μόνο μέρες εγκαινιάστηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» η αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σκιάθου, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους Βορειοελλαδίτες να επισκέπτονται τις Σποράδες γρήγορα και χωρίς ταλαιπωρία, ενώ ταυτόχρονα «καταργεί» την αεροπορική απομόνωση της Θεσσαλονίκης από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο της Olympic Air, που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου, πραγματοποιεί τρεις πτήσεις την εβδομάδα (Δευτέρα, Παρασκευή και Κυριακή) και προστίθεται στις πρόσφατα ενισχυμένες αεροπορικές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με άλλους προορισμούς της χώρας, όπως το Ηράκλειο, η Ρόδος, τα Χανιά και η Μυτιλήνη.

Το Χόλιγουντ πάει… Βόρεια Ελλάδα!
Λάμψη από Χόλιγουντ παίρνουν η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική, αφού η αμερικανική εκπομπή «Mansions & Millionaires» του ΝΒC, με παρουσιαστή τον ηθοποιό Μάικλ Κόρμπετ, ετοιμάζει ειδικό αφιέρωμα για την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς αλλά και της ιστορικής και πολιτισμικής αξίας των περιοχών αυτών. Στο επίκεντρο της ημίωρης lifestyle εκπομπής βρίσκονται τα πολυτελή θέρετρα της Χαλκιδικής, το ιστορικό κέντρο και τα κάστρα της Θεσσαλονίκης, καθώς και το Μουσείο Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις γαστριμαργικές απολαύσεις που κρύβουν μυστικοί «παράδεισοι» των περιοχών. Τζένιφερ Άνιστον, Ζακ Γαλιφιανάκης, Ρίτα Γουίλσον και Νία Βαρντάλος φιλοξενούνται στην εκπομπή και ψηφίζουν «ναι» στις διακοπές στην Ελλάδα, δίνοντας συνεντεύξεις για την ελληνική τους καταγωγή και τη σχέση τους με τη χώρα μας. Το επταμελές συνεργείο της εκπομπής, που βρέθηκε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη για τα γυρίσματα, γνώρισε κάθε γωνιά της πόλης και ενθουσιάστηκε δοκιμάζοντας παραδοσιακές γεύσεις, τσίπουρο και κρασί. Παραδέχτηκαν ότι μέχρι σήμερα αγνοούσαν την ομορφιά της Βόρειας Ελλάδας, γνωρίζοντας μόνο κάποια από τα νησιά των Κυκλάδων, όπως τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ενώ έμειναν τόσο ευχαριστημένοι από την επίσκεψή τους στην περιοχή, που κάλεσαν on camera τους Αμερικανούς να επισκεφθούν τον top –όπως χαρακτήρισαν τη Θεσσαλονίκη– προορισμό της Ελλάδας. Το συνεργείο υποδέχτηκαν στην πόλη ο πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού και δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Οργανισμού και αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης και ο πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος. Την αμερικανική εκπομπή παρακολουθούν 2.400.000 θεατές, ανήκει στην εταιρεία παραγωγής Warner Bros και κάνει τέτοιου είδους αφιερώματα –συνήθως για εξωτικούς προορισμούς– δύο φορές το χρόνο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Free Sunday στις 23-24/7/2011