Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΑΝΤΡΙΑΝΑ ΣΚΛΕΝΑΡΙΚΟΒΑ: "Δεν ξέρω πότε θα επουλωθεί η πληγή του χωρισμού"


Συνέντευξη στη Σοφία Τουντούρη
Στη  φωτογράφιση για το adore με τον Γιώργο Καπλανίδη

“Σήμερα το πρωί δεν ήθελα καθόλου να ξυπνήσω τόσο νωρίς” μου λέει με το που παραγγέλνουμε καφέ και κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις. “Έβλεπα τόσο ωραίο όνειρο και νόμιζα πως ήταν αλήθεια. Έβλεπα πως ήμουν έγκυος και πολύ ευτυχισμένη”. Η απόλυτη φαντασίωση κάθε αρσενικού, η γυναίκα που έχει απασχολήσει διεθνώς για τη σχέση της τα μέσα, το μοντέλο που έσπασε το ρεκόρ Γκίνες για τα πανύψηλα πόδια του και μία από τις πιο εντυπωσιακές γυναίκες του πλανήτη στέκεται απέναντί μου και με την γλυκιά αφέλεια μίας 20χρονης μου παραδέχεται -έστω και έμμεσα- πόσο ευτυχισμένη θα την έκανε ο ερχομός ενός παιδιού. Κι ας έχει κλείσει εδώ και καιρό τα 40. Συμπληρώνοντας λίγους μήνες από τον χωρισμό της από τον επί 15 χρόνια σύντροφό της Κριστιάν Καρεμπέ, η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα είναι ελεύθερη να κάνει όνειρα για τη ζωή μετά. “Δεν ξέρω πόσο θα μου πάρει να ξεπεράσω τον χωρισμό, αλλά η ζωή αλλάζει διαρκώς” αναφέρει.
Αμέσως μετά τη συνέντευξη, κόντρα σε όσους μιλούν για δεισιδαιμονίες, ανέτρεξα στον ονειροκρίτη και διάβασα πως αυτό το όνειρο συμβολίζει την πτυχή του εαυτού μας που αναπτύσσεται, τη γέννηση μίας ιδέας ή ενός νέου στόχου. Ακριβώς αυτή την πτυχή του εαυτού της ξετυλίγει στο adore η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα. Ύστερα, είναι να μην πιστεύεις στα όνειρα; 

Ως επιχειρηματίας που είστε σήμερα, αναγνωρίζετε πια την ομορφιά όπως όταν ήσασταν μοντέλο;
Για μένα η ομορφιά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είναι σημαντική για μένα επειδή μ’ αρέσει να προσφέρω ευχαρίστηση. Είμαι γυναίκα και θέλω με την εξωτερική μου εμφάνιση να αρέσω, να ευχαριστώ τους άλλους, όπως, άλλωστε, κάθε γυναίκα. Δεύτερον, ήταν η δουλειά μου. Τότε, για μένα η ομορφιά ήταν κάτι που προέκυπτε μετά από το μακιγιάζ και τις περιποιήσεις των ειδικών. Ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από μένα, κάτι ξένο. Όλα ήταν τέλεια μόνο και μόνο για να βγουν καλές οι φωτογραφίες! Η ομορφιά, όμως, δεν είναι η τελειότητα. Είμαι αρκετά πιο ώριμη τώρα, είμαι 40 ετών. Μεγαλώνεις και βλέπεις σε άλλα πράγματα την ομορφιά. Είναι κάτι τελείως διαφορετικό από αυτό που πίστευα στα 20. Η ομορφιά δεν είναι κάτι εξωπραγματικό. Προκύπτει από τον εαυτό μας, από την προσωπικότητά μας. Ακόμη και στην επιλογή συντρόφου μεγαλώνοντας διαφέρεις. Όταν είσαι 20 ετών πρώτο ρόλο παίζει η εξωτερική εμφάνιση τώρα αυτό είναι δευτερεύον.

Παραδέχεστε την ηλικία σας, ενώ οι περισσότερες γυναίκες την κρύβουν. Αυτό σημαίνει ότι είστε καλά με τον εαυτό σας...
Δυστυχώς, συναντώ πολλές γυναίκες που παλεύουν να κρατήσουν για πάντα τη νεότητά τους και όχι με φυσικό τρόπο! Πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η μάχη δεν κερδίζεται! Όσο πιο σύντομα το καταλάβουν και το αποδεχθούν τόσο καλύτερα θα είναι γι’ αυτές. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο. Και είναι ακόμη δυσκολότερο για μία όμορφη γυναίκα. Η ομορφιά είναι δύναμη και όταν έχεις αυτή τη δύναμη στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής σου τη χρησιμοποιείς και όλα έρχονται ευκολότερα. Όταν αρχίζεις και τη χάνεις είναι λογικό να φοβάσαι. 

Πολλές γυναίκες καταφεύγουν στη λύση των πλαστικών επεμβάσεων...Εσείς θα το κάνατε;
Μπορώ να καταλάβω τι είναι φυσικό και τι όχι... Γι’ αυτό φοβάμαι ότι εάν έκανα κάτι τέτοιο όλοι οι υπόλοιποι θα το καταλάβαιναν και θα το έβλεπαν σε μένα. Όταν κάνεις τέτοιες επεμβάσεις σημαίνει ότι δεν νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.
(Την κοιτάζω διεξοδικά μήπως και καταλάβω κάτι που ίσως να θέλει να κρύψει. Μάταια. Κάποιες ανεπαίσθητες ρυτίδες γύρω από τα μάτια την κάνουν ακόμη πιο γοητευτική, ακόμη πιο φυσική. Σαν να κατάλαβε τις σκέψεις μου μου λέει):
Κοίτα, όλα κινούνται στο πρόσωπό μου! (Και συνεχίζει):
Κατανοώ ότι όταν είσαι 50 ή 60 ετών μπορείς να κάνεις κάποιες διορθωτικές επεμβάσεις στο πρόσωπό σου, κάτι που να μην προκαλέσει όμως δυσάρεστα αποτελέσματα. Όταν, όμως, βλέπω κάτι υπερφυσικό, δεν μου αρέσει καθόλου. 

Ακόμη και πολλές νεαρές γυναίκες κάνουν πλαστικές επεμβάσεις...
Έχω μία φίλη που είναι νεότερη από μένα, είναι γύρω στα 35 και έχει κάνει τα πάντα! Μπότοξ, πλαστικές...Ενώ είναι νέα, πλέον δεν μπορείς να καταλάβεις την ηλικία της. Νομίζεις ότι είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο λόγος που κάνεις επεμβάσεις είναι για να δείχνεις νεότερος, όμως όταν είσαι νέος και τις κάνεις, αλλάζει ολοκληρωτικά η εικόνα σου.

Θεωρείτε τις Ελληνίδες όμορφες γυναίκες;
Ναι! Τους αρέσει να ντύνονται, να προσέχουν τον εαυτό τους. Έχουν και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που είναι εντελώς αντίθετα από μένα, σκούρα χρώματα, μαύρα μαλλιά, ωραία μάτια. Είναι εντελώς διαφορετικές από μένα και πάντα θαυμάζω ό,τι δεν έχω!

Έχετε νιώσει τη ζήλια των γυναικών;
Όχι. Αν και είναι αλήθεια ότι δεν έχω πολλές φίλες. Στο παρελθόν είχα μία κακή εμπειρία με μία φίλη μου και από τότε φαίνεται πως επιλέγω και με επιλέγουν περισσότερο οι άντρες φίλοι.

Μπορεί να υπάρξει αληθινή φιλία μεταξύ ενός άντρα και μίας γυναίκας;
Φυσικά! Τους ξεκαθαρίζεις από την αρχή ότι είστε φίλοι και όλα είναι εντάξει! Έχω πολλούς φίλους και μάλιστα πάρα πολύ καλούς φίλους.

Ποιο είναι το πιο τρελό πράγμα που έχετε κάνει;
Το πιο τρελό πράγμα που έχω κάνει είναι ότι εγκατέλειψα τελείως τον εαυτό μου για να κάνω ευτυχισμένο τον σύντροφό μου. Αυτό, όμως, είναι που λέγεται αγάπη. Ζεις για τον άλλο και είσαι χαρούμενος γι’ αυτό. Αν αγαπάς κάποιον και δεν δίνεσαι ολοκληρωτικά κάτι δεν πάει καλά.

 "Το πιο τρελό πράγμα που έχω κάνει είναι ότι εγκατέλειψα τελείως τον εαυτό μου για να κάνω ευτυχισμένο τον σύντροφό μου"

Πώς είναι να είσαι διάσημος για κάτι που όλες οι γυναίκες στον κόσμο ονειρεύονται να έχουν; Και φυσικά αναφέρομαι στην εντυπωσιακή εμφάνισή σας.
Ήταν η δουλειά μου. Σήμερα, έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε και ακόμη δεν μπορώ να δεχτώ ότι όλα αυτά τα κολακευτικά σχόλια που έχω ακούσει αυτά τα χρόνια για την εξωτερική μου εμφάνιση ήταν αληθινά. Σίγουρα με κολάκευαν, όμως, μέσα μου πίστευα ότι δεν βλέπουν καλά, ότι κάνουν λάθος... Στο υπόσχομαι, λέω αλήθεια! Αν, όμως, ήξερες πόσες πραγματικά όμορφες γυναίκες παίρνουν μέρος στα casting, πίστεψέ με, θα το είχες απομυθοποιήσεις! Πιστεύω ότι ήμουν και πολύ τυχερή. 

Οι άντρες σας φλερτάρουν; Ή διστάζουν εξαιτίας της δημοσιότητάς σας;
Όχι! Φοβούνται να κάνουν το πρώτο βήμα. Αυτό λειτουργεί προστατευτικά για μένα, καθώς δεν με πλησιάζουν πολύ. Άλλωστε, εγώ ήμουν και με έναν άνθρωπο 15 χρόνια, οπότε κανείς δεν με πλησίαζε.
"Οι άντρες δεν με φλερτάρουν!"
Θέλετε να κάνει ο άντρας το πρώτο βήμα;
Φυσικά! Ποτέ δεν έχω κάνει εγώ το πρώτο βήμα. Θεωρώ ότι η γυναίκα θα πρέπει να έχει την επιλογή.

Ποζάροντας στον φακό του adore
Όταν κλείνετε την πόρτα του σπιτιού σας τι αφήνετε πίσω σας;
Συνήθιζα να αφήνω τα πάντα πίσω μου. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι ζούσα δύο παράλληλες ζωές, είχα δύο προσωπικότητες. Μία για τους άλλους και μία για μένα. Όταν κατάλαβα ότι τα χρόνια περνούν και ότι ο χρόνος που περνάω στις δουλειές, στα στούντιο και στις φωτογραφήσεις είναι η ζωή μου, άρχισα να τη ζω! Τώρα είμαι ο ίδιος άνθρωπος αλλά νιώθω ότι ζω περισσότερο για μένα.

Τι πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο για να είστε ευτυχισμένη;
Αγάπη, υγεία και κάποιος που θα είναι στο πλευρό σου ό,τι κι αν συμβεί.

Πότε στη ζωή σας ήσασταν πιο ευτυχισμένη;
Σίγουρα ήταν όταν ήμουν με τον σύζυγό μου.

Ακόμη μιλάτε και αναφέρεστε στον σύζυγό σας Κριστιάν Καρεμπέ παρόλο που έχετε χωρίσει...
Βεβαίως. Γιατί αυτή είναι αλήθεια, δεν θα το έκρυβα ποτέ. Δεν θα έλεγα κάτι που δεν υπάρχει.

Μετά το διαζύγιο τελειώνει η ζωή μίας γυναίκας;
Φυσικά και όχι. Θα σου πω ένα πράγμα: Ο χωρισμός, εάν αγαπάς κάποιον, όποιος κι αν είναι ο λόγος που χωρίζετε, είναι ένας μικρός θάνατος. Θα ραγίσει την καρδιά σου για πάντα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Πονάει πολύ και δεν ξέρω πόσο χρόνο χρειάζεται για να επουλωθεί η πληγή. Ίσως περνάει με το χρόνο, όμως είναι ακόμη νωρίς για να το πω εγώ αυτό.

"Ένας χωρισμός θα ραγίσει την καρδιά σου για πάντα"

Πώς νιώθετε που πολύς κόσμος παγκοσμίως γνωρίζει, σχολιάζει και συζητά για την προσωπική σας ζωή;
Έχω συνηθίσει πια. Στην Ελλάδα απασχολούσε πολύ η ζωή μου. Και ήταν τρομερό γιατί έβλεπα φωτογραφίες μου στα περιοδικά, όμως, δεν μπορούσα να καταλάβω τι γράφουν γιατί δεν μπορώ να διαβάσω Ελληνικά! Θυμάμαι ότι είχαν γράψει κάποτε ότι πέρασα το καλοκαίρι μου με κάποιον που δεν γνώριζα καν! Βέβαια, τον άνθρωπο μετά από λίγο καιρό τον γνώρισα αλλά τότε δεν τον είχα συναντήσει ποτέ! Αυτοί που υποφέρουν πιο πολύ είναι οι συγγενείς σου. Η μαμά μου με παίρνει τηλέφωνα και μου λέει “σε είδα σε εκείνη τη φωτογραφία με τον τάδε”... Και στο παρελθόν μάλιστα που μπορεί να τύχαινε ο σύζυγός μου να ήταν μόλις πέντε μέτρα πιο εκεί...

Σας λείπει η πασαρέλα; Τα shows;
Έχω σταματήσει από το 2002, πάει αρκετός καιρός. Είμαι εντάξει, ακόμη κάνω κάποιες φωτογραφίσεις. Όμως, πλέον σκέφτομαι ότι πρέπει να αποσυρθώ για να βγουν μπροστά τα νέα κορίτσια.

Υπήρχε κάποια περίοδος στη ζωή σας που νιώσατε ότι εξαιτίας της δημοσιότητάς σας, αρχίσατε να χάνετε τον εαυτό σας;
Ναι πέρασα μία τέτοια περίοδο. Είναι λογικό. Όταν ξεκινάς να γίνεσαι διάσημος όλοι σου φέρονται σαν να είσαι star και είναι πάντοτε καλοί μαζί σου. Ήμουν πολύ νέα...Θυμάμαι μία μέρα γυρνώντας σπίτι, είχα μια τέτοια συμπεριφορά προς τη μητέρα μου. Και τη θυμάμαι να μου λέει: “Πριγκίπισσα, ηρέμησε!!!”. Και τότε κατάλαβα πόσο δίκιο είχε και πόσο γελοία ήταν η συμπεριφορά μου. Όταν το βλέπω στους άλλους καταλαβαίνω πόσο άσχημο είναι. Πέρασα μία σύντομη περίοδο της ζωής μου που δεν πατούσα στη γη και ήταν άσχημο. Ο σύζυγός μου με προσγείωσε. Ήταν τόσο διάσημος και ήταν ο πιο απλός άνθρωπος στον κόσμο. Έμαθα πάρα πολλά από αυτόν. 

"Πέρασα μία σύντομη περίοδο της ζωής μου που δεν πατούσα στη γη και ήταν άσχημο. Ο σύζυγός μου με προσγείωσε".

Τι απαντάτε σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι οι όμορφες γυναίκες δεν είναι έξυπνες;
Είναι εύκολο να λένε κάτι τέτοιο γιατί βλέποντας μία όμορφη γυναίκα πιστεύουν ότι δεν μπορεί κάποιος να τα έχει όλα. Όλα αυτά τα μοντέλα, όταν ξεκινούν, στα 16-17 είναι διαρκώς στα φώτα και στην προβολή κι όμως είναι μωρά! Οι περισσότερες μόνες του τα βγάζουν πέρα, βγάζουν τα δικά τους χρήματα και τα καταφέρνουν συνήθως χωρίς τη βοήθεια κανενός. Μπορεί να φαίνονται λιγότερο έξυπνες αλλά αυτό συμβαίνει επειδή είναι πολύ μικρές στην ηλικία, αν πας σε ένα σχολείο έτσι είναι τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Πολλοί, το λένε αυτό και από ζήλια...Δεν είναι κάτι σημαντικό όμως!

Ο φωτογράφος Γιώργος Καπλανίδης δημιουργεί
Τι δεν γνωρίζει πολύς κόσμος για εσάς;
Ότι λατρεύω την περιπέτεια. Συμμετέχω σε αγώνες ράλι και έχω το δικό μου αγωνιστικό αυτοκίνητο. Θα μπορούσα να γίνω κασκαντέρ!

Ήσασταν φοιτήτρια στην Ιατρική Σχολή στη χώρα σας. Κάποια χρόνια αργότερα και μέχρι σήμερα ενισχύετε το έργο του Ερυθρού Σταυρού. Είναι δύο πράγματα τελείως διαφορετικά με την καριέρα και την εικόνα που έχουμε εμείς για εσάς. Τι έχετε κερδίσει από αυτές τις δύο εμπειρίες;
Ήμουν στην Ιατρική για τρία χρόνια. Ήταν το όνειρό μου να γίνω γιατρός, όπως η μητέρα μου και ήταν υπέροχο για μένα που κατάφερα να περάσω στη σχολή γιατί ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ήταν μεγάλη ικανοποίηση για μένα αλλά και για τους γονείς μου. Ήθελα να τους εντυπωσιάσω. Γιατί θυμάμαι πάντα τον πατέρα μου να μου λέει πόσο δύσκολο ήταν κτλ. Και τα κατάφερα. Η συμμετοχή μου στον Ερυθρό Σταυρό είναι σαν να είναι το κάρμα μου. Οι σπουδές που δεν ολοκλήρωσα...Είναι 12 χρόνια που είμαι στον Ερυθρό Σταυρό και είναι πραγματικά πολύ όμορφο.

Ποια είναι η πιο ένοχη ευχαρίστησή σας;
Το φαγητό!

Δεν σας πιστεύω!
Δεν φαντάζεσαι πόσο αγαπάω το φαγητό! Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μου αρέσει! Μερικές φορές νιώθω τόσο πολλές ενοχές όταν υπερβάλλω στο φαγητό...Λατρεύω, επίσης, να τεμπελιάζω όλη μέρα.

Τι κάνει μία γυναίκα αξέχαστη;
Η προσωπικότητά της. Η αύρα της. Η γοητεία της. Και το πώς αγγίζει τους ανθρώπους.

Και ένα σχόλιο για την κατάσταση της Ελλάδας. Η κρίση μας έχει επηρεάσει όλους...
Νομίζω ότι όλα θα φτιάξουν. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι μέσα από την κρίση θα ξυπνήσουν και θα καταλάβουν. Η κρίση επηρεάζει όλες τις χώρες της Ευρώπης. Θα είναι δύσκολο για όλους. Οι καλές εποχές τελείωσαν. Εύχομαι μέσα από αυτό να σκεφτόμαστε και να δρούμε πιο συνειδητοποιημένα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν μπορούν να θρέψουν την οικογένειά σου. Εύχομαι αυτό να αλλάξει.
"Το πιο σημαντικό είναι ότι οι άνθρωποι μέσα από την κρίση θα ξυπνήσουν και θα καταλάβουν".

To εξώφυλλο του adore Μαρτίου 2012 
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ADORE ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

PS I (LOVE YOU)



Αναρωτήθηκες ποτέ τι θα έκανες εάν αύριο ήταν η τελευταία σου μέρα;

Λένε πως πριν το τέλος κάνει κρύο. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο πως στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες παγώνουμε. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το αίμα μας παγώνει καθημερινά στο άκουσμα νέων επιπρόσθετων μέτρων, οριζόντιων περικοπών και απολύσεων. Κι αν το τέλος μας δεν ήρθε επίσημα, είναι κοντά.

Κάθε τέλος όμως σημαίνει μια νέα αρχή.

Τώρα που χάνουμε χρόνο σκεπτόμενοι τις οφειλές και τα χρέη μας, αναπολώντας τις απολαύσεις του παρελθόντος, αναζητώντας ψήγματα της χαμένης (υπερ)πολυτελούς και σπάταλης ζωής μας, τώρα που οι υποχρεώσεις αυξάνονται και οι δυνατότητες μειώνονται, τώρα είναι που πρέπει να κάνουμε το γενναίο βήμα.

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις και τα έξοδα, στην αγωνία να τα καταφέρεις, στην απόγνωση και την οργή, κάνε ένα διάλειμμα. Όσο δύσκολα κι αν περνάς. Ό,τι κι αν αντιμετωπίζεις. Όσα κι αν έχεις στο κεφάλι σου. Θέλει δύναμη, το ξέρω. Στάσου λίγο στην άκρη και κοίτα: Είναι η ζωή σου. Τη ζεις;

Το μόνο καλό που έχει προκαλέσει αυτή η κρίση είναι ότι μας έμαθε να αρκούμαστε στα ουσιαστικά. Να γευόμαστε λιγότερα αλλά να τα απολαμβάνουμε περισσότερο. Να κλείνουμε τα μάτια και να ονειρευόμαστε την ουσία. Όχι ακριβά αμάξια και σπίτια με πισίνα. Να προσευχόμαστε για την υγεία μας και να εργαζόμαστε πιο σκληρά. Να δουλεύουμε για λίγα αλλά να είμαστε δεμένοι και μαζί. Να αναβιώνουμε τις οικογενειακές στιγμές που είχαν ξεχαστεί. Να ερωτευόμαστε σαν να μην υπάρχει αύριο, γιατί μπορεί να μην υπάρχει. Να ελπίζουμε ακόμη και όταν το μέλλον μας κρίνεται από ένα «ναι σε όλα». Να βγάζουμε λιγότερα αλλά να είναι δικά μας. Να χαμογελάμε ακόμη και όταν το πορτοφόλι είναι άδειο. Η καρδιά μπορεί να είναι γεμάτη.

Κι αυτή η οργή που είναι έκδηλη στο βλέμμα όλων; Είναι προσωρινή. Εμείς, οι Έλληνες, δεν είμαστε έτσι. Θα τα καταφέρουμε.

Γι’ αυτή την άνοιξη :

-         Τράβηξε τη δική σου κόκκινη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο μέλλον που σου επιβάλλουν και στο μέλλον που ονειρεύεσαι. Διάλεξε πλευρά. Να θυμάσαι: Ο πιο δύσκολος δρόμος είναι αυτός που οδηγεί στον ωραιότερο προορισμό.

-         Κάνε τουλάχιστον μία καλή πράξη. Από το λίγο που σου περισσεύει μπορείς να δώσεις πολλά σε κάποιον που έχει πραγματική ανάγκη. Να θυμάσαι: Σε μια μεγάλη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα.

-         Αγόρασε ελληνικά προϊόντα! Η στήριξη της ελληνικής αγοράς και των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Να θυμάσαι: Η ισχύς εν τη ενώσει.

-         Η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, μετά το διαζύγιο, παραδέχεται πως ο χωρισμός είναι ένα μικρός θάνατος, αλλά η ίδια αγαπάει τη ζωή! Να θυμάσαι: Ποτέ δεν είναι αργά για να ζεις!

-         (Ξανα)Δες την ταινία «PS. I Love You». Όχι μην κάνεις την παράφραση που έκανα στον τίτλο. Απλά πες σ’ αγαπώ σ’ αυτόν που βρίσκεται δίπλα σου. Να θυμάσαι: Η αγάπη δεν κάνει τον κόσμο να γυρίζει. Η αγάπη κάνει το γύρισμα να αξίζει τον κόπο.





Σοφία Τουντούρη 

(To editorial δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου 2012 του περιοδικού adore)