Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ




H ζωή είναι μικρή για να κάνουμε εκπτώσεις στα θέλω μας.

Τη σκέψη αυτή επαναλαμβάνω συχνά τον τελευταίο καιρό.
Αφορμή το βίντεο που μου έστειλε διαδικτυακά ένας καλός φίλος και στο οποίο υπήρχαν αποσπάσματα από τη ζωή ενός νεαρού παιδιού από την Ιαπωνία. Το παιδί αυτό από τη γέννησή του πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια στα πόδια που τον καθηλώνει και δεν του επιτρέπει να περπατήσει, ενώ δεν έχει χέρια. Πριν βιαστείτε να αλλάξετε σελίδα, οφείλω να σας μεταφέρω ότι η αίσθηση που αποπνέει δεν είναι καθόλου στενάχωρη ή λυπηρή. Κοιτώντας αυτό το παιδί μόνο αισιόδοξα αισθήματα μπορούν να σε γεμίσουν! Κόντρα στις διαγνώσεις που δεν του έδιναν πολύ χρόνο ζωής, ο Tae-ho, γνωρίζοντας πια πλήρως από τι πάσχει, έχει καταφέρει σήμερα να μπαίνει στην εφηβεία συμπληρώνοντας 11 χρόνια ζωής. Όλες του τις δραστηριότητες τις πραγματοποιεί με τα δύο του πόδια, είναι κοινωνικός και προσπαθεί να κάνει , φυσικά στο βαθμό που του επιτρέπεται, όσα κάνει ένα παιδί της ηλικίας του. Όταν τον ρωτούν εάν του είναι δύσκολο να ζει χωρίς χέρια, απαντά πως γι’ αυτόν είναι μια χαρά. Όταν τον ρωτούν αν είναι καλά απαντά -χωρίς δεύτερη σκέψη- ναι χαρίζοντας στον συνομιλητή του ένα τεράστιο χαμόγελο. Το τι νιώθει μέσα του αυτό το παιδί σίγουρα είναι άγνωστο, όμως είναι, βέβαιο, πως έχει καταλάβει το νόημα της ζωής. Γι’ αυτό και χαμογελάει αληθινά.



Την τελευταία φορά που με ρώτησαν τι κάνω. Το σκέφτηκα διπλά. Δίστασα να απαντήσω απευθείας και τελικά συμβιβάστηκα με το κλισέ της εποχής, το “ας τα λέμε καλά” που πολλοί από εμάς επαναλαμβάνουμε. Να είστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά θα το ξανασκεφτώ.



Πράγματι, το μόνο που εύχομαι στους ανθρώπους είναι να κάνουν αυτό που θέλουν. Να μπορούν να τολμούν να ελευθερώνουν τις σκέψεις τους και να μην κάνουν καταναγκαστικούς συμβιβασμούς. Εκπτώσεις, όπως τις ονομάζω εγώ. (λέξη επίκαιρη, καθώς από αύριο εγκαινιάζεται και επισήμως η περίοδος των εκπτώσεων στα μαγαζιά).




Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης μου λέει πως η ωριμότητα ίσως είναι η ψυχική μας τιμωρία συγκρινόντάς τη με τα ανέμελα παιδικά μας χρόνια, όμως είναι η καλύτερη περίοδος για να κάνεις πραγματικότητα όσα ονειρευόσουν στα χρόνια της αθωότητας. Ας μην αφήσουμε τα όνειρα αυτά να πάνε χαμένα. 

Να θυμάσαι: Αυτοί που κάνουν εκπτώσεις στα θέλω τους είναι αυτοί που γερνούν χωρίς να μεγαλώνουν.

Σοφία Τουντούρη


(Το editorial από το περιοδικό adore Αυγούστου Σεπτεμβρίου που κυκλοφορεί στα περίπτερα)