Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Τέλεια Αμοιβαίο


"Μισώ οτιδήποτε δεν είναι τέλεια αμοιβαίο”

 
 
Αλήθεια, αυτή η... τέλεια αμοιβαιότητα πόσες φορές συμβαίνει στη ζωή και ποιο ρόλο παίζει τελικά το σωστό timing; Είναι διαρκής η τέλεια αμοιβαιότητα ή κρατάει απλώς για κάποιες (ελάχιστες) μικρές στιγμές; Γιατί μπορεί ο Λόρδος Βύρωνας να πίστευε κάτι τέτοιο -και εγώ με περισσή ευκολία να το ασπάζομαι και να το αναπαράγω-, όμως κάνοντας δεύτερες σκέψεις (ναι, δυστυχώς από αυτές δεν μπορώ να απαλλαχθώ) αναρωτιέμαι πόσες φορές στη ζωή ενός ανθρώπου συμβαίνει τα πράγματα να είναι... τέλεια αμοιβαία.
Σκεφτείτε τη ζωή σας, την καθημερινότητά σας, τον σύντροφό σας, τα θέλω σας και τα πρέπει. Πόσες φορές συναντάτε την...αμοιβαιότητα; Δεν είναι παρά ένα deal. Ένα δούναι και λαβείν γεμάτο ανταλλάγματα. Η τέλεια αμοιβαιότητα όμως;


Ο όρος ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑ απαντάται και σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα στη φρασεολογία της Διπλωματίας. “Αρχή της Αμοιβαιότητας” σημαίνει ότι μία χώρα αναγνωρίζει σε μια άλλη δικαιώματα με την προϋπόθεση την αναγνώρισης ίσων δικαιωμάτων έναντι αυτής! (καθαρό deal, ό,τι δίνεις παίρνεις).


Γυναίκες εντυπωσιακές, λίγο πάνω από τα τριάντα, επιτυχημένες, καλλιεργημένες και ικανές να δώσουν σε έναν άντρα όσα χρειάζεται για να είναι ευτυχισμένος, οδηγούνται στις λάθος επιλογές, αναζητώντας -υπό το καθεστώς άγχους και πίεσης του στερεότυπου που θέλει τις γυναίκες να αποκαθίστανται σε...σχεδόν παιδική ηλικία, τον ΑΜΟΙΒΑΙΟ έρωτα. Το αποτέλεσμα; Μια διαρκής αίσθηση απογοήτευσης και θλίψης που πραγματικά δεν αξίζει σε καμία γυναίκα! (δίνεις για να πάρεις και δεν ξέρεις ποτέ αν θα πάρεις τελικά)


Φίλες μου στα 40, έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους ένα γάμο και σίγουρα τουλάχιστον ένα παιδί, έχουν βαρεθεί τις ΑΜΟΙΒΑΙΕΣ υποχωρήσεις. Υποχωρήσεις που “κλέβουν” στιγμές από τη ζωή και τις μετατρέπουν σε ρουτίνα που σκοτώνει μέρα με τη μέρα τη σχέση (γιατί τον έρωτα τον έχουν δολοφονήσει προ πολλού, υποχωρείς γιατί βαριέσαι να αναλώνεσαι στις ίδιες συζητήσεις).


Και ακολουθούν ο ΑΜΟΙΒΑΙΟΣ σεβασμός, η ΑΜΟΙΒΑΙΑ συμπάθεια, τα ΑΜΟΙΒΑΙΑ αισθήματα...κ.ο.κ. Στα πάντα εμπεριέχεται η ανταπόδοση. Να δίνουμε κάτι με προϋπόθεση να πάρουμε πίσω...


Το τέλεια αμοιβαίο δεν προϋποθέτει ανταπόδοση.
Συμβαίνει όταν οι δύο πλευρές (συμπληρώστε ό,τι σας εκφράζει) μόνο δίνουν, ταυτόχρονα και με πάθος, κι αυτό είναι τόσο δυνατό που η ανταπόδοση είναι απλά περιττή. Έτσι το μεταφράζω εγώ. 
Για κάποιους, ωστόσο, είναι καλύτερη η αναζήτηση του... αμοιβαία τέλειου.


Σοφία Τουντούρη





(Το editorial μου για το adore Απριλίου 2013 που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα Μακεδονία)