Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

ΠΡΟΤΥΠΑ

Ναι έχω δοκιμάσει ναρκωτικά”, “Είμαι αλκοολικός”, “Είμαι κλεπτομανής”, “Συνελήφθη γιατί χτύπησε παπαράτσι”. Ως τώρα τίτλοι όπως αυτοί αποτελούσαν την πρώτη είδηση. Τα ΜΜΕ παγκοσμίως αναζητούσαν το “νέο” σε εξομολογήσεις για τις “κακές” στιγμές τους. Τι γίνεται όμως όταν ένας πραγματικός σταρ απασχολεί για...καλό;

Σίγουρα η είδηση ότι το παγκόσμιο σύμβολο θηλυκότητας, η Αντζελίνα Τζολί, προχώρησε σε διπλή μαστεκτομή σοκάρει. Δικαίως τα ΜΜΕ παγκοσμίως πρόβαλαν για αρκετές μέρες ως πρώτη είδηση το άρθρο της ίδιας στην New York Times, όπου αναφέρει πώς πήρε την απόφαση να αφαιρέσει τους δύο μαστούς της, προληπτικά, προκειμένου να μειώσει το 87% πιθανότητας που της δινόταν να νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Και τα κατάφερε αφού η πιθανότητα πια είναι στο 5%.

Σπάνια βλέπουμε σταρς, του βεληνεκούς της Τζολί, να απασχολούν τα media για ζητήματα όπως αυτό. Κάλλιστα, θα μπορούσε να αποκρύψει το γεγονός και να μην διαρρεύσει ποτέ, παρότι μπαινόβγαινε στα χειρουργεία από τις αρχές του Φλεβάρη μέχρι τον περασμένο μήνα. Σπάνια διασημότητες όπως η Τζολί βγαίνουν μπροστά βροντοφωνάζοντας ότι αφαίρεσαν αβίαστα και για προληπτικούς λόγους, το στοιχείο της θηλυκότητας και ειδικά για τη Τζολί που έχει υμνηθεί εδώ και δεκαετίες για τη σεξουαλικότητα που εκπέμπει. Σπάνια celebrities όπως αυτή προχωρούν ένα βήμα μπροστά από τα κλικ των φωτογράφων στα φιλανθρωπικά gala και δεν μένουν εκεί για να δείξουν ένα πιο ανθρώπινο προφίλ, ύστερα από τις προτροπές των μάνατζερς. Σπάνια θα δούμε μία γυναίκα, μητέρα έξι παιδιών να βγάζει τη “μάσκα” της επωνυμίας και να βγαίνει μπροστά για να στείλει ένα σπουδαίο μήνυμα. Να ενημερώσει, να μοιραστεί και να συγκινήσει. Να συγκινήσει όταν εξομολογείται ότι πήρε την απόφαση γιατί έχασε τη μητέρα της από καρκίνο σε ηλικία 56 ετών και δεν πρόλαβε να τη δει να αγκαλιάζει τα παιδιά της. Να ενημερώσει γιατί οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν ότι εάν κάνουν τον κατάλληλο γονιδιακό έλεγχο και οι εξετάσεις δείξουν ότι οι πιθανότητες να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο του μαστού ξεπερνούν το 80% μπορούν να προχωρήσουν σε προληπτική μαστεκτομή (και αυτόματα με τη βοήθεια πλαστικού χειρουργού να γίνει επέμβαση προσθήκης μαστού). Να μοιραστεί γιατί γνωρίζει ότι για πολλές γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, λειτουργεί ως πρότυπο. Και τα κατάφερε γιατί γυναίκες σε κάθε γωνιά του πλανήτη ευαισθητοποιήθηκαν, έψαξαν, ρώτησαν και αναζήτησαν τρόπους για να μάθουν περισσότερα για τη μέθοδο που ακολούθησε και η Τζολί...
Είναι η στιγμή που οι σταρς απασχολούν τα ΜΜΕ και τα social media για έναν λόγο πέρα από τα gossip των tabloids για γάμους, διαζύγια και εξαρτήσεις. Είναι η στιγμή που τα ΜΜΕ δείχνουν την καλή τους πλευρά και μεταδίδουν τις καλές ειδήσεις.
Είναι, όμως, το παράδειγμα της Τζολί η απαρχή νέων δεδομένων για τους σταρς; Θα συμπαρασύρει και τους άλλους διάσημους φίλους της (και μη!) να δείξουν ανθρωπιά και να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί όταν μοιράζονται δημόσια δικές τους αλήθειες (ή μη!); Ίσως είναι η ώρα να γραφτούν νέες σελίδες με οδηγούς opinion leaders και πραγματικούς ήρωες που δείχνουν την άλλη πλευρά της ζωής.

Μιλώντας για πρότυπα, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε την 16η Ιουνίου. Την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα που γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου. Κάποιοι μπαμπάδες ίσως να μην είναι κοντά, κάποιοι μπορεί να “έχουν φύγει” και κάποιοι μπορεί να είναι παρόντες σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας. Όλοι τους διαφορετικοί μα όμως πάνω απ' όλα πατέρες. Ας τους αφιερώσουμε τη μέρα με μία σκέψη, μία ανάμνηση και μία αγκαλιά.
Αξίζει να ψιθυρίσουμε ένα “χρόνια πολλά” στους πραγματικούς ήρωες της ζωής μας.
Μπορεί κάποιοι πατεράδες να μη μιλούν πολύ, όμως είναι πάντα εκεί. Όπως είπε κάποτε κι ένας σοφός για τον πατέρα: “Δεν μου είπε πώς να ζω. Έζησε και με άφησε να τον βλέπω”. Χρόνια πολλά Μπαμπά. Σ' ευχαριστώ. 


Σοφία Τουντούρη



  (To editorial μου στο περιοδικό adore, τεύχος Ιουνίου 2013)