Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

ΤΟ 2 -01- 4 ΑΠΟ ΤΟ Α ΩΣ ΤΟ Ω



Οι πρώτοι μήνες κάθε χρόνου είναι οι πιο κρίσιμοι. Είναι αυτοί που καθορίζουν και τους υπόλοιπους. Όταν ένας στόχος τίθεται με τον σωστό τρόπο έχει επιτευχθεί κατά το ήμισυ.  Αν όσα ευχόσουν πέρυσι ισχύουν και για φέτος, δεν φταις εσύ. Μάλλον τώρα ήρθε η ώρα να γίνουν πραγματικότητα. Η φετινή λίστα των προσδοκιών μου θα είναι διαφορετική. Στις 12 ακριβώς της τελευταίας νύχτας του Δεκέμβρη όλα αλλάζουν. Κι ας μην μείνει τίποτα ίδιο. Μόνο ο καλός μας εαυτός.




Αφέσου.
Και όπου σε βγάλει. Δεν λέω, το να κάνεις σχέδια δείχνει σε ένα βαθμό σοβαρότητα και υπευθυνότητα, όμως οι υπερβολικά οργανωτικοί άνθρωποι παύουν να είναι γοητευτικοί. Λειτουργούν με βάση το πρόγραμμα και όχι με βάση τα θέλω τους. Να θυμάσαι: Κανείς δεν γοητεύεται από μία μηχανή.

Βελτίωσε την αυτοπεποίθησή σου.
Πίστεψε στον εαυτό σου και διεκδίκησε περισσότερα απ' όσα έχεις κατακτήσει μέχρι τώρα. Μην επιτρέπεις στους διάφορους “εισβολείς” της ζωής να την επηρεάζουν και να σου βάζουν εμπόδια. Βρες τον δικό σου δρόμο. Να θυμάσαι: Η αυτοπεποίθηση είναι μεταδοτική. Το ίδιο και η έλλειψή της.

Γέλα.
Βρες μικρές αφορμές καθημερινά για να γελάς. Το γέλιο είναι υγεία, ειναι ζωή. Άλλωστε μία μέρα χωρίς γέλιο είναι μία χαμένη μέρα. Να θυμάσαι: Δεν σταματάς να γελάς επειδή γερνάς. Γερνάς επειδή σταματάς να γελάς.

Δημιούργησε.
Τα πάντα γύρω μας μπορούν να μοιάζουν ομορφότερα αν γίνει μία μικρή "παρέμβαση" στην αισθητική τους. Ο καλλιτέχνης δεν είναι ένα ιδιαίτερο είδος ανθρώπου, απλώς κάθε άνθρωπος είναι ένα ιδιαίτερο είδος καλλιτέχνη. Να θυμάσαι: Στην τέχνη και την αγάπη το ένστικτο είναι αρκετό.

Εκφράσου.
Πες σ' αγαπώ, σε θέλω, μου αρέσεις. Μην κρατάς όσα αξίζει να μοιραστείς μόνο για τον εαυτό σου. Να θυμάσαι: Τα πάντα αποκτούν άλλη έννοια όταν μοιράζονται.

Ζήτα συγνώμη.
Έαν κάπου ανακαλύψεις πως έσφαλες, να μετανοείς και να ζητάς συγνώμη. Κανείς δεν είναι τέλειος. Και το να ζητάς συγνώμη είναι δείγμα δύναμης και όχι αδυναμίας. Να θυμάσαι: Όσο περισσότερο ξέρεις τις αδυναμίες σου τόσο περισσότερο μπορείς να καλλιεργήσεις τις δυνατότητες σου.

Ήρθε η στιγμή να επαναπροσδιορίσεις.
Άλλαξε τους κανόνες και κάνε τη διαφορά. Να θυμάσαι: Εσύ φτιάχνεις το σκηνικό σου και μοιράζεις τους ρόλους.

Θυμήσου να περνάς στιγμές με την οικογένειά σου.
Μην την παραμελείς. Οι μικρές, οικογενειακές στιγμές και ένα χαμόγελο και μία αγκαλιά από την οικογένεια μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση και να επουλώσει όλες τις πληγές. Να θυμάσαι: Όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει στην οικογένεια.

Ικανοποίηση δεν είναι πάντα η εκπλήρωση αυτών που θέλουμε.
Είναι και η συνειδητοποίηση του πόσο ευλογημένοι είμαστε για ό,τι έχουμε. Να θυμάσαι: Επιλέγοντας να είσαι ευγνώμων κερδίζεις την ευτυχία.

Κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα.
Άδειασε το μυαλό σου από περιττές πληροφορίες, πέτα πράγματα που δεν χρειάζεσαι, δώρισε ρούχα που δεν σου κάνουν και καθάρισε απ' όσα σου "ρουφούν" την ενέργεια. Θα δεις αμέσως τη διαφορά. Για να προχωρήσεις πρέπει να είσαι σε θέση να διαλέγεις τι είναι αυτά που θέλεις στ' αλήθεια να κρατήσεις και τι όχι. Να θυμάσαι: Μια γενναία πράξη όπως αυτή του ξεκαθαρίσματος, αποτελεί από μόνη της και την ανταμοιβή της.

Λίγα και απαραίτητα είναι αρκετά.
Μην σπαταλάς τον χρόνο σου και τη ζωή σου με στόχο να κατακτήσεις τα πάντα. Να θυμάσαι: Τα πάντα είναι πάρα πολλά για έναν μόνο άνθρωπο.

Μην ξεχνάς να βοηθάς.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από το να αντικρίζεις το χαμόγελο που αποτυπώνεται στα χείλη ενός ανθρώπου που έχεις βοηθήσει. Από το περίσσευμά σου πάντα μπορείς να προσφέρεις σε όσους το έχουν αληθινή ανάγκη. Να θυμάσαι: Το καλύτερο κομμάτι στη ζωή είναι οι μικρές, ανώνυμες, πράξεις καλοσύνης και αγάπης.


Να βλέπεις τη θετική πλευρά.
Οι αρνητικές σκέψεις δεν οδηγούν ποτέ σε θετικές πράξεις. Να θυμάσαι: Η απαισιοδοξία δεν κέρδισε ποτέ καμία μάχη.

Ξανα-ξεκίνησε διατροφή, γυμναστήριο και ξανα-κόψε το κάπνισμα.
Αυτή τη φορά προσπάθησε να κάνεις το στόχο πραγματικότητα χωρίς αναβολές. Βρες πιο υγιεινές συνήθειες να εθιστείς απ' ότι το φαγητό, το κάπνισμα και η κακή ζωή. Να θυμάσαι: Οι εθισμοί σου επιτρέπουν να νομίζεις πως κάτι κάνεις, παρόλο που δεν κάνεις απολύτως τίποτε.

Ονειρέψου.
Χωρίς όρια. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα είναι να τα πιστέψεις. Να θυμάσαι: Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς και να το κάνεις.
 
Πάψε να ανησυχείς για όλα.
Η ανησυχία προκαλεί στασιμότητα. Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορείς να ελέγξεις που θα συμβούν είτε το θέλεις είτε όχι. Κράτα το μυαλό σου ήρεμο και διοχέτευσε την ενέργειά σου σε πράγματα που όντως μπορείς να αλλάξεις. Να θυμασαι: Η ανησυχία είναι σαν κουνιστή πολυθρόνα. Σου δίνει κάτι να κάνεις αλλά δε σε πάει πουθενά.

Ρώτα.
Δεν είναι κακό να ρωτάς όταν δεν ξέρεις. Ή να ρωτάς για να μάθεις. Μην φοβάσαι να κάνεις λάθη. Είναι πολύ πιο παραγωγικό απ' το να μην κάνεις τίποτα. Να θυμάσαι: Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα πολλών προηγούμενων μικρών αποτυχιών.

Σώπα όταν πρέπει.
Αυτοί που δεν ξέρουν μιλούν και αυτοί που μιλούν, δεν ξέρουν. Καμιά φορά η σιωπή απαντά στα μεγαλύτερα ερωτήματα και λέει τις μεγαλύτερες αλήθειες. Να θυμάσαι: η σιωπή δεν κάνει λάθη.

Τρέξε.
Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Προσπάθησε να τρέχεις λίγη ώρα κάθε μέρα για να εκτονωθείς και να διατηρείσαι σε καλή φυσική κατάσταση. Τρέχα μακριά και από τα προβλήματα, ξεπέρασε τα και κόψε την κορδέλα πριν σε φτάσουν. Να θυμάσαι: Η μόνη σίγουρη ελευθερία είναι στη φυγή.

Υποσχέσου μόνο όσα μπορείς να πραγματοποιήσεις.
Να πραγματοποιείς, όμως, περισσότερα απ’ όσα υποσχέθηκες. Να θυμάσαι: Υποσχόμαστε ανάλογα με τις ελπίδες μας και εκτελούμε ανάλογα με τους φόβους μας.

Φόρτισε τις μπαταρίες σου.
Κάνε αποδράσεις με την πρώτη ευκαιρία. Κλείσε το κινητό, μην ασχολείσαι με τα social media και οργάνωσε μικρές εξορμήσεις με αυτούς που αγαπάς για να αναζωογονηθείς. Δεν είναι ανάγκη να ταξιδέψεις μακριά ούτε να ξοδέψεις μία περιουσία. Να θυμάσαι: Ταξιδεύει κανείς για να αλλάξει, όχι μέρος, αλλά ιδέες.

Χόρεψε.
Σε κάθε αφορμή και χωρίς να υπάρχει λόγος. Να θυμάσαι: Τα πάντα γύρω μας έχουν ρυθμό. Η ζωή είναι ένας χορός που πρέπει να ευχαριστιέσαι.

Ψαξε τις παλιές σου φωτογραφίες.
Οι αναμνήσεις ξεθωριάζουν, αλλά αν δεν θέλεις να χαθούν, δεν χάνονται. Αν νιώσεις την ανάγκη να αναπολήσεις τα παιδικά σου χρόνια, τους παλιούς σου φίλους και τις ωραίες στιγμές, κάντο χωρίς ενοχές. Ναι, η ζωή είναι μπροστά. Αλλά είναι υπέροχο να είσαι συμφιλιωμένος με το παρελθόν σου και να το αναζητάς που και που. Να θυμάσαι: Ευτυχισμένη είναι η ψυχή που έχει κάτι να αναπολεί από το παρελθόν με περηφάνια, και κάτι να προσδοκά από το μέλλον με ελπίδα.

Ώρα να ζήσεις. 


 

(To editorial μου από το adore Ιανουραρίου 2014)