Παλιά, ο γάμος γινόταν μόνο με προξενιό. Ήθελαν να ξέρουν τη γενιά της νύφης, την οικονομική οικογενειακή της κατάσταση, και την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκε. Το προξενιό αναλάμβαναν οι συγγενείς του γαμπρού αφού γινόταν η επιλογή της κοπέλας. Δεν ήταν απαραίτητο να γνωρίζει ο γαμπρός τη νύφη, ούτε και να ζητηθεί η γνώμη του. Όσο παράξενο κι αν φαντάζει το έθιμο αυτό στις μέρες μας είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Τα συνοικέσια είναι και πάλι στη μόδα, ίσως λίγο πιο εξελιγμένα.
Τα γραφεία γνωριμιών που αναλαμβάνουν να φέρουν σε επαφή τους ενδιαφερόμενους μεταξύ τους, κάνουν κυριολεκτικά και σήμερα χρυσές δουλειές. Άνθρωποι όλων των κοινωνικών τάξεων και ανεξαρτήτου ηλικίας, επηρεασμένοι από τους γρήγορους ρυθμούς της ζωής, αναζητούν σ’ αυτά την εύκολη λύση. Αν και ο ανταγωνισμός από το Ίντερνετ είναι σήμερα μεγάλος, με τα chat rooms να δημιουργούν διαδικτυακές παρέες, τα γραφεία γνωριμιών υπόσχονται ασφάλεια, σοβαρότητα, εχεμύθεια και θετικό αποτέλεσμα.
Όπως περιγράφει εργαζόμενος σε γραφείο συνοικεσίων, η διαδικασία για να γίνει κάποιος μέλος ενός γραφείου γνωριμιών είναι απλή. Ο ενδιαφερόμενος παραχωρεί μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στο προσωπικό του γραφείου, εξηγώντας ποιος είναι και τι πραγματικά θέλει. Αφού ολοκληρωθεί η έρευνα, υπογράφεται συμβόλαιο με τον πελάτη. Οι τιμές είναι διαφορετικές για κάθε γραφείο όμως κυμαίνονται στα 400- 600 ευρώ και υπογράφονται για δύο έως πέντε χρόνια.
Δύο είναι οι κατηγορίες που επισκέπτονται τα γραφεία συνοικεσίων. Οι νέοι από 21- 35 ετών που αναζητούν μια ερωτική σχέση και οι διαζευγμένοι άνω των 40, συνήθως με παιδιά που δεν έχουν μεγάλο κύκλο γνωριμιών και δεν μπορούν να βρουν εύκολα σύντροφο. Τα γραφεία συνοικεσίων επισκέπτονται ,επίσης, κύριοι και κυρίες μέχρι 88 ετών οι οποίοι αναζητούν σύντροφο γιατί νιώθουν μοναξιά.
Η αμερικανική μόδα του speed dating , που σημείωσε τεράστια επιτυχία στην Αθήνα, σύντομα θα έρθει και στην πόλη μας. Η μόδα αυτή υπόσχεται δέκα γνωριμίες μέσα σ’ ένα βράδυ με διασκεδαστικό και γρήγορο τρόπο. Τη δυνατότητα εύρεσης συντρόφου δίνει επίσης κι ένα μηχανάκι που, προς το παρόν, κυκλοφορεί μόνο στην Ιαπωνία. Όσοι το αγοράζουν πληκτρολογούν σ’ αυτό στοιχεία του χαρακτήρα τους και το έχουν πάντα μαζί τους. Το μηχανάκι αρχίζει να χτυπάει όταν στον ίδιο χώρο βρεθούν άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα…
Αγαπητή Σοφία,
ΑπάντησηΔιαγραφήδιάβασα με προσοχή την ανάρτησή σου για τα συνοικέσια στις μέρες μας και το μόνο που μπορώ να σχολιάσω είναι ότι οι σημερινοί άνθρωποι νιώθοντας την πανέμορφα εκτυφλωτική απόγνωση της μοναξιάς τους τυφλώνονται και σπεύδουν να τη διασκεδάσουν με κάθε τρόπο. Φευ.
Αντ' αυτού πάντως εγώ θα γράψω για γραφεία-εταιρίες που δημιουργούνται και στη χώρα μας, μετά το Λονδίνο και το Παρίσι, στις οποίες κάποιος μπορεί να βρει, επί πληρωμή πάντα, λογικές δικαιολογίες για να καλύψει τις εκτός γάμου πομπές του. Με άλλα λόγια τα γραφεία σε καλύπτουν πλήρως όταν κερατώνεις το... άλλο σου μισό. Λοιπόν, τι λες; Πιάσαμε τα δύο άκρα ή όχι; O tempora, o mores!!!
Υ.Γ. Εμένα πάντως κανένα από τα δύο δεν μου κάνει εντύπωση... Τα θεωρώ άκρως φυσιολογικά...