Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ



Όταν το όνειρο ενός μικρού παιδιού παίρνει σάρκα και οστά τότε το χαμόγελο που αποτυπώνεται στα χείλη του δεν ανταλλάζεται με τίποτα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για παιδιά που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες. Η πρόεδρος της ΜΚΟ “Κάνε Μια Ευχή” Γκαμπριέλα Πετζετάκι εξηγεί πώς το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα και το κάθε παιδί να βγαίνει νικητής από τις μάχες που του επιφυλάσσει η ζωή.

της Σοφίας Τουντούρη

Γκαμπριέλα Πετζετάκι
Είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών και καταφέρνει να συνδυάζει με επιτυχία έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα που απαιτεί το “Κάνε Μια Ευχή” με μία ισορροπημένη οικογενειακή ζωή. Τη ρωτάω αν τα παιδιά της παίρνουν κι αυτά μέρος στην εκπλήρωση των ευχών. “Αν αφήσουμε τα παιδιά να έρχονται σε επαφή με τα πραγματικά προβλήματα γίνονται καλύτεροι άνθρωποι γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει μόνο ο μικρός τους κόσμος γύρω τους” μου λέει και το βλέμμα της λάμπει. Όταν μου μιλάει για το “Κάνε Μια Ευχή” νιώθω ότι μου μιλάει για κομμάτι του εαυτού της, της οικογένειάς της αφού δίνει όλη της την ενέργεια και την αγάπη σ' αυτό.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα του “Κάνε Μια Ευχή” στην Ελλάδα;
Ήμουν στην Αμερική τότε, σπούδαζα και είχα διαβάσει για το “Make a Wish”. Αυτό που μου άρεσε πάρα πολύ ήταν ότι δεν είχε να κάνει μόνο με το σώμα του άρρωστου παιδιού, αλλά και με την ψυχή του. Τα παιδιά είναι παιδιά και ένας λόγος παραπάνω όταν είναι άρρωστα να μην ξεχνούν την ηλικία τους. Όταν είναι άρρωστα χάνουν την παιδικότητά τους. Μ' αρέσει που το “Make a Wish” φέρνει ελπίδα και δύναμη σ' αυτά τα παιδιά. Αλλάζει η ψυχολογία του παιδιού και αρχίζει να πιστεύει στα πάντα. Πιστεύει ότι αν κάτι που το θεωρούσε απίστευτο μπορεί να συμβεί, τότε μπορεί να κάνει τα πάντα, μπορεί να γίνει και καλά. Πάρα πολλά παιδιά μετά από αυτό γίνονται καλύτερα. Γι' αυτό και ιδρύθηκε το “Κάνε Μια Ευχή” στην Ελλάδα. Σκεφτείτε ότι το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητάς τους αυτά τα παιδιά το περνούν στο νοσοκομείο. Κάποια είναι στο νοσοκομείο για χρόνια και έχουν κουραστεί να παλεύουν. Τους κάνουμε να σκεφτούν ότι η ζωή είναι ωραία και ότι όλα μπορούν να γίνουν και ότι αξίζει να παλέψουν.

Ποιες ευχές των παιδιών σας έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση;
Όλες οι ευχές μου κάνουν εντύπωση γιατί τα παιδιά έχουν πολύ μεγάλη φαντασία. Χωρίζουμε τις ευχές σε τέσσερις κατηγορίες. Θέλουν να κάνουν ένα ταξίδι, να γνωρίσουν κάποιον, να αποκτήσουν κάτι ή να γίνουν κάτι και αυτή είναι και η κατηγορία που εμένα μ' αρέσει περισσότερο απ' όλες. Είναι σαν να βάζεις ένα παραμύθι στη ζωή τους. Έχουν ζητήσει παπαγάλο που μιλάει, άλογο, κρουαζιέρα, είχαμε παιδιά από την Ελλάδα που γνώρισαν τον Brad Pitt, τον George Clooney, ζητούν να γίνουν καπετάνιοι...

Οι ευχές των παιδιών διαφέρουν από χώρα σε χώρα;
Ναι. Οι ευχές διαφέρουν. Στην Ινδία, για παράδειγμα, υπήρχε ένα παιδί που ζήτησε καρπούζι γιατί εκεί δεν έχουν πραγματικά τίποτα. Στην Ευρώπη και την Αμερική είναι σχεδόν τα ίδια αυτά που ζητούν. Αν και οι ευχές των παιδιών δεν είναι ποτέ οι ίδιες.

Πώς νιώθετε όταν είστε παρούσα στην εκπλήρωση της ευχής ενός παιδιού;
Βλέπεις ότι το παιδί παίρνει τόσο δύναμη που ούτε οι γονείς του δεν το αναγνωρίζουν. Είναι τόσο έντονη αυτή η χαρά που παίρνεις όταν είσαι στην εκπλήρωση της ευχής ενός παιδιού που είναι σαν να είσαι ερωτευμένος. Όταν γυρνάω πίσω μου λένε “σήμερα πήγες σε ευχή, λάμπεις”.

Οι γονείς των παιδιών τι σας λένε; Ποιο είναι το πιο συγκινητικό πράγμα που έχετε ακούσει;
Κάθε χρόνο κάνουμε ένα πάρτι και καλούμε όλες τις οικογένειες των παιδιών που έχουμε πραγματοποιήσει τις ευχές τους σε ολόκληρη την Ελλάδα. Υπάρχουν παιδιά που έχουν μεγαλώσει, έχουν γίνει καλά, έχουν γίνει εθελοντές μας κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπάρχουν, δυστυχώς, και λίγα παιδιά που έχουν χαθεί, αλλά οι γονείς τους είναι ακόμη στο πλάι μας και μας λένε πως η ημέρα της ευχής του παιδιού τους είναι η μέρα που δεν θα ξεχάσουν ποτέ και κάθε χρόνο θυμούνται εκείνη την ημέρα σαν να είναι η γιορτή του, γιατί -όπως λένε- εκείνη την ημέρα θυμούνται ότι το παιδί τους έζησε πραγματικά.

Τι σημαίνει προσφορά για σας;
Δεν μπορείς να ζήσεις σαν άνθρωπος αν δεν προσφέρεις. Για να είσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος πρέπει να έχεις και αυτό το κομμάτι μέσα σου.

Η φιλανθρωπία είναι κάτι που είναι επίκτητο ή το έχουμε μέσα μας;
Πιστεύω ότι το έχουμε μέσα μας, αλλά εξαρτάται σε ποιο περιβάλλον μεγαλώνεις. Είμαστε άνθρωποι, τι πιο ωραίο από το να αγγίζεις κάποιον άλλο άνθρωπο και να κάνεις κάτι γι' αυτόν;
Εσείς, σε προσωπικό επίπεδο, τι έχετε κερδίσει;
Έχω κερδίσει πάρα πολλά. Έχω πάρει πολλά μαθήματα από αυτά τα παιδιά. Δύναμη, γενναιοδωρία... Βλέπεις ότι τα παιδιά δεν σκέφτονται μόνο τον εαυτό τους, αλλά και τους άλλους. Είναι τόσο συγκινητικό να βλέπεις πόσο παλεύουν και πόσο δυνατά είναι τόσο μικρά παιδιά. Εκτιμάς πολύ περισσότερο ό,τι έχεις, κερδίζεις κι εσύ όταν ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι για άλλους ανθρώπους, αυτό σου δίνει δύναμη και μετά το χρησιμοποιείς και στις δυσκολίες στη ζωή σου, γίνεσαι πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος.

Μήπως το να ασχοληθεί κανείς με κάτι τέτοιο είναι ένας δρόμος για να ξεχάσει τα δικά του προβλήματα;
Όχι μόνο, αλλά καταλαβαίνεις και ποια είναι τα αληθινά προβλήματα στη ζωή. Όταν βλέπεις τέτοιες περιπτώσεις μετά γυρνάς σπίτι σου και ευχαριστείς τον Θεό που έχεις την υγεία σου κι εσύ και η οικογένειά σου. Καταλαβαίνεις να εκτιμάς αυτό που έχεις, να βλέπεις πόσο σημαντική και πολύτιμη είναι η ζωή κάθε στιγμή που ζεις και δεν πρέπει να την πετάς.

Γιατί θα παροτρύνατε κάποιον να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό;
Πιστεύω ότι το να δίνεις τον χρόνο σου είναι πολύ πιο πολύτιμο από το να δίνεις χρήματα. Οι εθελοντές του “Κάνε μία Ευχή” είναι οι περισσότεροι νέοι, εργάζονται, έχουν οικογένειες και δεν είναι το φιλανθρωπικό που συναντάς στις μεγάλες σε ηλικία κυρίες που δεν έχουν τι να κάνουν. Άμα θέλεις μπορείς. Αυτό που κάνεις τις ώρες που μπορείς να προσφέρεις είναι κάτι που σε γεμίζει πάρα πολύ. 

Σχετικά με το “Κάνε Μια Ευχή”
δια στόματος Γκαμπριέλας Πετζετάκι:
-Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος: Όλοι μπορούν να γίνουν μέλη. Το Κάνε Μια Ευχή” βασίζεται στους εθελοντές. Στην Ελλάδα είμαστε περίπου 250. Στη Θεσσαλονίκη, που για πολλά χρόνια έκαναν ευχές χωρίς να υπάρχει ένα γραφείο, τώρα πλέον έχουμε γραφείο και οι ευχές έχουν διπλασιαστεί. Για να γίνει κάποιος μέλος μπορεί να μας πάρει τηλέφωνο ή να μπει στο site για πληροφορίες. Πρέπει να μάθουν, αρχικά, τι είναι το make a wish και μετά να κάνουν ένα ειδικό training αν θέλουν να έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.
-Τι είναι το αστέρι του Kάνε Μια Ευχή: Είναι ένας τρόπος για να βρούμε πόρους και να μπορέσουμε να πραγματοποιούμε ευχές, αφού το αστέρι που βρίσκεται στα περισσότερα σχολεία, είναι το μέσο με το οποίο τα υγιή παιδιά μαθαίνουν γι' αυτά τα παιδιά που υποφέρουν και γράφουν ευχές γι' αυτά.
-Υιοθετείστε ευχές: Όλοι μπορούν να υιοθετήσουν μία ευχή. Έχουμε μία λίστα από ευχές που περιμένουν και μπορούν να δώσουν ολόκληρο το ποσό ή μέρος του ποσού για να συμβάλλουν στην πραγματοποίηση της ευχής.
-Βραβείο Charity Navigator: Για έκτη φορά παίρνουμε το βραβείο Charity Navigator, που μόνο 3% των ΜΚΟ το παίρνουν.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ADORE ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου