"Πρώτο θέμα" σε όλα τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων έγινε η χώρα μας, καθώς κανένα δεν σταμάτησε να μεταδίδει εικόνες από τα επεισόδια και τις διαδηλώσεις, αλλά και εκτενή ρεπορτάζ για τον άδικο θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου.
Το βρετανικό BBC έκανε λόγο για βίαιες μάχεις μεταξύ μαθητών και αστυνομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ από την πλευρά του CNN αναφέρθηκε στα γεγονότα με φράσεις όπως «οργισμένες διαδηλώσεις», «κατεστραμμένες περιουσίες» και «ημέρες ταραχών για την Ελλάδα». Η αγγλική εφημερίδα “The Guradian” έγραψε χαρακτηριστικά: «Εκατοντάδες μαθητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε αρκετές ελληνικές πόλεις σήμερα, κατά τη διάρκεια της τρίτης μέρας ταραχών, αυξάνοντας την πίεση προς μια ήδη μη δημοφιλή κυβέρνηση».
Και στη Γερμανία οι δημοσιογράφοι του περιοδικού “Der Spiegel” έκαναν λόγο για «λεηλασίες» και «ανυπολόγιστες καταστροφές», ενώ η γαλλική “Le Monde” αναφέρεται και στις πορείες που έγιναν στο εξωτερικό. Στην αποτυχία των αστυνομικών δυνάμεων να συγκρατήσουν την ταραχή αναφέρθηκαν οι “New York Times” τονίζοτας, μάλιστα, πως πρόκειται για μία από τις «χειρότερες των τελευταίων ετών». Με τίτλο «δια πυρός και σιδήρου» Αθήνα και Θεσσαλονίκη αναφέρεται στο θέμα η ιταλική εφημερίδα “
Για άλλη μια φορά η χώρα μας έγινε γνωστή ανά τον κόσμο… Με την αρνητική έννοια πάντα… Κι ύστερα θέλουμε και τουρισμό…
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008
Παγκοσμίως γνωστοί...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
10 σχόλια:
Κοπέλα μου,
ελπίζω να έχεις επίγνωση ότι ο τουρισμός είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης σε αυτήν την υπόθεση. Κάτσε και ψάξε σε βάθος τισ συνέπειες του κινήματος που δημιουργήθηκε και μέτα έλα να "γράψεις".
Ανώνυμε,
σ΄ευχαριστώ που με διαβάζεις.
Θα ήταν όμως καλύτερο να μας έλεγες και το όνομά σου.
Μάλλον δεν έχεις συνειδητοποίησει ότι στη χώρα που ζεις και -πιθανώς- εργάζεσαι το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων (ειδικά εκτός των αστικών κέντρων) ζει από τον τουρισμό.Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, χειμώνα και καλοκαίρι που είχαν μία μοναδική ευκαιρία να βγάλουν κάποια χρήματα τωρα μένουν άνεργοι, όπως και χιλιάδες άλλοι εργαζόμενοι στα καταστήματα που καταστράφηκαν. Καλό είναι να σχολιάζονται όλες οι πτυχές ενός ζητήματος. Μόνο ένας "κολλημένος" νους σχολιάζει μεμονωμένα τα γεγονότα.
Απλά καταγράφω μία πτυχή της συνολικής καταστροφής αυτής της χώρας. Είτε την δέχεσαι είτε όχι.
Να περνάς καλά.
Ας μην είμαστε υπερβολικοί, ο τουρισμός δεν βλάπτεται από τέτοια σκηνικά-τουλάχιστον όχι ιδιαίτερα. Όπως δεν έβλαψαν τον τουρισμό του Παρισιού οι εξεργέσεις τα προάστια ή τον τουρισμό της Γερμανίας οι κατά καιρούς διαδηλώσεις των νεοναζί.
Επίσης, αυτή την καούρα να δούμε τι λένε οι ξένοι για μας κάθε φορά που συμβαίνει κάτι μεγάλο, μόνο εμείς οι Έλληνες την έχουμε.
Συμφωνώ με τη Σοφία (!) ότι ο τουρισμός είναι μια πτυχή -σίγουρα όχι η σημαντικότερη- που θα πληγεί από αυτή την υπόθεση. Τώρα όσο για το κίνημα που λέει ο παραπάνω σχολιαστής ότι έχει δημιουργηθεί, ελπίζω να μη βλέπει κάποιο κίνημα πίσω από τις επιθέσεις των wanna be αναρχικών. Αυτοί δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία, παρά μόνον την "ιδεολογία" της καταστροφής για την καταστροφή που φυσικά δεν αποτελεί ιδεολογία. Αν βέβαια μιλάει για το κίνημα των μαθητών θεωρώ ότι ήταν αναμενόμενη η αντίδρασή του.
Μονοκερε,
πραγματικά εκπλήσσομαι που συμφωνείς μαζί μου...όσοι μας γνωρίζουν σίγουρα θα απορήσουν...Alexia???
ttallou,
δεν πρόκειται για καούρα. Με τη χώρα μας τα διεθνή ΜΜΕ δεν ασχολούνται συχνά...καλό είναι όταν γίνεται εμείς να το καταγράφουμε...Πιστεύεις ότι δν πλήττεται ο τουρισμός μας όταν οι παρουσιαστές ειδήσεων των μεγαλύτερων καναλιών προτρέπουν τους ομοεθνείς τους που βρίσκονται στην Ελλάδα να παραμείνουν στα σπίτια ή τα ξενοδοχεία και να μην κυκλοφορούν γιατί κινδυνεύουν; Πιστεύεις ότι έτσι "βγαίνει προς τα έξω" το καλό όνομα της χώρας; Δεν έκανες βόλτα στην Τσιμισκή και την Εγνατία, που άλλοτε καμαρώναμε να τις βλέπουμε στολισμένες...Εικόνες καταστροφής, εικόνες βανδαλισμού, εικόνες παρακμής...Είμαι υπέρ οποιασδήποτε διαμαρτυρίας πάνω απ' όλα όμως αγαπάω την πατρίδα μου και με πονάει να τη βλέπω σ' αυτά τα χάλια.
Φιλια
...υπερ οποιασδήποτε ειρηνικής διαμαρτυρίας!
Πατρίδα μου είναι εκεί που μίσησα και με μισήσαν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού - Τρύπες!
πρώτον, δεν 8α ήθελα να σχολιάσω άλλο την κατάσταση διότι θλίβομαι τόσο πολύ που πλέον δεν έχω λόγια για να εκφράσω την οργή μου για τα άθλια γεγονότα των τελευταίων ημερών...
αλλά αυτή η συμφωνία σας είναι πραγματικά παροιμιώδης!
έχω μείνει άναυδη...!
βρε πώς αλλάζουν οι καιροί!!!
σας αγαπώ πολύ...
Σοφία καλησπέρα,
θα πρέπει να συμφωνήσω με την tallou..
Το τελευταίο πράγμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι η εικόνα μας στο εξωτερικό...
Πιστεύει κανείς ότι τα γαλλικά δελτία ειδήσεων π.χ. όταν γίνονταν οι εξεγέρσεις στα προάστια του Παρισιού ασχολήθηκαν ποτέ με το αν και πώς τους σχολιάζουν στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη; σαφώς και όχι.
Καλώς ή κακώς βιώνουμε μια βαθιά κρίση της κοινωνίας και καλό θα ήταν να αφήσουμε τα οποιαδήποτε κόμπλεξ μας στην άκρη και να ψάξουμε τις βαθύτερες αιτίες αυτής της κατάστασης.
Όσο για το θέμα του τουρισμού φοβάμαι ότι το μεγαλύτερο κακό δεν προκαλείται από τις εικόνες των τελευταίων ημερών, αλλά από εμάς τους ίδιους και τον τρόπο με τον οποίο συνήθως "μεταχειριζόμαστε" αυτούς που επιλέγουν να επισκεφτούν τη χώρα μας.
Συγνώμη για το μεγάλο μέγεθος του post.
Έχω κάνει βόλτα στην πόλη σε άλλες παρόμοιες εποχές (πίστεψέ με, η σύνοδος κορυφής το 2003 ανάλογο χάος προκάλεσε) για να αντιληφθώ το μέγεθος της καταστροφής.
Και επιμένω για τα διεθνή ΜΜΕ. Πρώτον, διότι ο κόσμος που θέλει να έρθει, ξέρει πως είναι παροδικό και θα περάσει και πως, αν θελει να έρθει το καλοκαίρι (όπως οι περισσότεροι), εκτός απροόπτου θα είναι εντάξει.
Επίσης, το "καλό" όνομα της χώρας δεν περίμενε τις εξεγέρσεις για να βγει. Ήταν καλύτερα όταν πνίγαμε δύο Γάλλους τουρίστες στα ανοιχτά της Σαντορίνης, το Πάσχα του 2007;
Έπειτα, κάποια διεθνή ΜΜΕ έχουν εμμονή με την Ελλάδα. Ο βρετανικός Τύπος, πχ, που μέσα σ' όλο τον χαμό, θυμήθηκε πάλι την Ολυμπιάδα του 2004 (θυμάστε, αλήθεια, πόσο μας είχαν "σούρει" τότε; ) και έριξε σ' αυτήν τις ευθύνες για το χάος ("Οι Έλληνες χρεοκόπησαν το 2004" γράφουν).
Και τέλος, υπάρχει και μια άλλη πλευρά, που αξίζει να τη δούμε στην κάλυψη των γεγονότων. Η εικόνα συμπάθειας από πολύ κόσμο διεθνώς-και δεν αναφέρομαι μόνο στους αναρχικούς, αλλά και στους υπόλοιπους πολίτες που έμαθαν επιτέλους ότι σ' αυτή τη χώρα κάτι πάει πολύ στραβά (έχω προσωπική εμπειρία από αυτό το ενδιαφέρον).
Στην τελική, καλό είναι να μαθευτεί κι έξω το χάος μας, μήπως δεχθούμε πίεση να το διορθώσουμε. Κι αν, όπως φοβάστε, μας αποκλείσουν οι ξένοι ως προορισμό, κι αυτό καλό θα 'ναι. Χρειάζεται και λίγη εσωστρέφεια για να τα βρούμε μεταξύ μας. Κοντεύουμε πάτο, αλλά αν δεν τον πιάσουμε, δεν θα διορθωθεί η κατάσταση.
ΥΓ: Και ποτέ δεν καμάρωσα την Τσιμισκή-πόσω μάλλον την Εγνατία :)
ΥΓ2: Δείτε κι εδώ. Μια απλή και μεστή εξήγηση των γεγονότων.
Δημοσίευση σχολίου