Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ

Η φήμη του Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν σταματά στη «Μόνα Λίζα» και τον «Μυστικό Δείπνο», αφού στα 67  χρόνια ζωής του εμπνεύστηκε, μελέτησε και σχεδίασε εφευρέσεις που έγιναν γωστές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή την πτυχή του Ντα Βίντσι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν οι Θεσσαλονικείς, αφού η εντυπωσιακή έκθεση «Leonardo da Vinci, εφευρέτης και επιστήμονας» θα φιλοξενείται στη συμπρωτεύουσα για τέσσερις μήνες.

της Σοφίας Τουντούρη
Χειροποίητες ρεπλίκες 25 μηχανών του μεγαλοφυούς επιστήμονα και καλλιτέχνη, 118 «ομοιοτυπικά» αντίγραφα σχεδίων, σημειώσεων, σκαριφημάτων, επιστολών και μελετών και 8.000 ηλεκτρονικές εικόνες θα παρουσιάζονται στο χώρο τέχνης και πολιτισμού του Μύλου από τις 05/02 μέχρι τις 05/06, στην έκθεση που μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί περισσότεροι από 5.000.000 άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ξενάγηση» στην έκθεση
Τα 118 «ομοιοτυπικά» αντίγραφα που παρουσιάζονται έχουν δημιουργηθεί υπό την επίβλεψη της Ακαδημίας Da Vinci με σκοπό να αντικαθιστούν τα εξαιρετικά φωτοευαίσθητα πρωτότυπα. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ο τρόπος αναπαραγωγής, αφού διατηρεί την ακριβή εικόνα των πρωτοτύπων και την υψηλή καλλιτεχνική τους αξία. Οι σελίδες από τα σημειωματάρια και τα φύλλα σημειώσεων έχουν αναπαραχθεί στο πρωτότυπο μέγεθος με μια διαδικασία που μεταφέρει σε χειροποίητο χαρτί ειδικών προδιαγραφών τα περιγράμματα και τα πλαίσια των σχεδίων, ενώ στη συνέχεια έγινε επιχρωματισμός στο χέρι με τη χρήση ειδικών χρωμάτων.
Οι 25 κατασκευές καλύπτουν μεγάλο φάσμα της επιστημονικής μελέτης του Ντα Βίντσι και αποκαλύπτουν την εικόνα που είχε ο ίδιος για τον κόσμο, τον οποίο απεικόνιζε ως μια τεράστια μηχανή που την οδηγούν οι μηχανισμοί της ανθρώπινης νόησης. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα όχι μόνο να περιεργαστούν τις κατασκευές, αλλά και να πειραματιστούν μαζί τους, κατανοώντας πλήρως τι οδήγησε τον επιστήμονα να τις κατασκευάσει. Για κάθε κατασκευή και κάθε τμήμα μηχανής οι εκπρόσωποι του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Ανταλλαγών, που εμπνεύστηκε την έκθεση, αναζήτησαν ειδικευμένους τεχνίτες που, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, προχώρησαν στη χειροποίητη ανακατασκευή τους με βάση τα πρωτότυπα σχέδια.
Το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό συμπληρώνει απόλυτα τα σχέδια και τα μοντέλα, δίνοντας τις απαντήσεις στα ερωτήματα που γεννιούνται σε κάθε επισκέπτη.
Παράλληλα, λειτουργούν έξι διαφορετικά διαδραστικά προγράμματα σε δώδεκα οθόνες αφής που παρουσιάζουν την περίοδο της Αναγέννησης, εκθέτοντας την οικονομική, την εμπορική, την κοινωνική και την πολιτιστική ζωή, αλλά και το επιστημονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε και έδρασε ο Ντα Βίντσι. Πρόκειται για μια σύγχρονη παρουσίαση, που, πέρα από τον εντυπωσιακό αριθμό των 8.000 εικόνων που χρησιμοποιούνται, συμπληρώνεται με κατανοητά και επιστημονικά τεκμηριωμένα κείμενα. 

Η διοργάνωση
Η έκθεση ταξιδεύει από το 1997 σε όλο τον κόσμο και έχει αποτελέσει την κεντρική εναρκτήρια εκδήλωση σε δύο πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, τη Γένοβα και την Πάτρα, ενώ ο Δήμος της Σόφιας την επέλεξε για να γιορτάσει την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ε.Ε. Την έκθεση έχουν επισκεφθεί εκατομμύρια άνθρωποι σε τρεις ηπείρους. Εμπνευστής της είναι το Ινστιτούτο Πολιτιστικών Ανταλλαγών, που εδρεύει στο Τύμπιγκεν της Γερμανίας.

ΤΟ FACEBOOK ΤΟΥ ΝΤΑ ΒΙΝΤΣΙ
Ο καλλιτέχνης
Με φήμη εδραιωμένη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, αναγνωρίζεται ως «οικουμενική διάνοια» από ολόκληρη την ανθρωπότητα. Γεννημένος στις 15 Απριλίου του 1452 στο μικρό χωριό Βίντσι, 50 χιλιόμετρα δυτικά της Φλωρεντίας, ήταν καρπός του έρωτα του Πιέρο ντα Βίντσι και της Κατερίνας, ζευγάρι που ποτέ δεν έγινε νόμιμο λόγω ταξικής διαφοράς. Ο Ντα Βίντσι μεγάλωσε με τον πατέρα του και από πολύ νεαρή ηλικία έδειξε τα πρώτα δείγματα της υψηλής νοημοσύνης του. Τα πρώτα του έργα φιλοτεχνήθηκαν την περίοδο που ήταν μαθητευόμενος του Φλωρεντινού ζωγράφου και αρχιτέκτονα Αντρέα ντελ Βερόκιο. Η πρώτη ανεξάρτητη δημιουργία του ήταν η «Παναγία με το γαρίφαλο» που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου. Ήδη από το 1470 καθιερώθηκε ως σημαντικός ζωγράφος που δεχόταν μεγάλες παραγγελίες. Την περίοδο 1487-1490 έγινε μέλος της αυλής του ηγεμόνα του Μιλάνου, όπου καθιερώθηκε ως προσωπογράφος, ενώ ανέλαβε και το περίφημο έργο «Μυστικός Δείπνος», που μαζί με τη «Μόνα Λίζα» (1503-1506) απογείωσαν τη φήμη του. Το Σεπτέμβριο του 1513 ταξίδεψε στην παπική αυλή, όπου επινόησε τη μέθοδο του σφουμάτο (sfumato), απλώνοντας διαδοχικές στρώσεις από ημιδιαφανές βερνίκι και δημιουργώντας έτσι ένα ευρύ φάσμα από σκιάσεις. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της τεχνικής αποτελεί ο πίνακας του «Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή». Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Λεονάρντο αντιμετώπισε προβλήματα υγείας που περιόρισαν την καλλιτεχνική του παραγωγή.

Ο επιστήμονας
Εκτός από τα καλλιτεχνικά δημιουργήματα, οι εφευρέσεις και το επιστημονικό έργο που άφησε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι πλούσιο και ποικίλλει. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1480 σώζονται σχέδιά του όχι μόνο για στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά και για ιπτάμενες μηχανές, γεγονός που αποδεικνύει ότι είχε γνώσεις αεροδυναμικής, τις οποίες, βέβαια, απέκτησε μελετώντας το πέταγμα των πουλιών. Τα σχέδια και οι εφευρέσεις του ξεπερνούσαν συχνά κατά πολύ τις τεχνικές δυνατότητες της εποχής. Μελετούσε, επίσης, την ανθρώπινη ανατομία, συγκρίνοντας τις «θεωρίες» του με τη μοναδική σωζόμενη σχετική θεωρία την εποχή εκείνη, τον «Άνθρωπο του Βιτρούβιου». Αν και η γνώση των ανθρώπινων διαστάσεων και αναλογιών ήταν δεδομένη για πολλούς από τους καλλιτέχνες του 15ου αιώνα, ο Ντα Βίντσι ήταν ο μοναδικός που επιχείρησε τόσο λεπτομερείς μελέτες.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ FREE SUNDAY ΣΤΙΣ 5/2/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: