Με ιδιαίτερη ευαισθησία για τη φτώχεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη αγωνίζεται για την καταπολέμησή της με πράξεις και όχι με λόγια. Από τη θέση της προέδρου της ActionAid Ελλάς και του μέλους του Δ.Σ. της ActionAid International, η δράση της είναι πλέον συνώνυμη με την έννοια του εθελοντισμού. Έτσι όπως θα έπρεπε να τον ορίζουμε.
Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με την ActionAid Hellas;
Από πολύ μικρή ταξίδεψα στον αναπτυσσόμενο κόσμο και συγκεκριμένα στην Ινδία. Εκεί βρέθηκα αντιμέτωπη με την ανάγκη να κάνω κάτι για αυτά τα παιδιά που με περιτριγύριζαν, σαφώς περιμένοντας κάτι από εμένα. Ήμουν σίγουρη ότι έπρεπε να βρω έναν καλύτερο τρόπο να τα βοηθήσω από το να τους μοιράζω καραμέλες και στυλό. Όταν έμαθα για την Αναδοχή Παιδιού πείστηκα ότι είχα βρει αυτόν τον τρόπο. Έτσι έγινα ανάδοχος. Η χαρά που πήρα από τη σχέση που δημιουργήθηκε με το παιδί, την οικογένειά του και την κοινότητά του ήταν τόσο μεγάλη που θέλησα να τη μοιραστώ και με άλλους στη χώρα μου. Έτσι το 1998, είχαν τη ευκαιρία να ξεκινήσω την ActionAid στην Ελλάδα υποστηρίζοντας μια φτωχή κοινότητα από την Αιθιοπία.
Τι εισπράττετε από αυτή τη συμμετοχή σας;
Μεγάλη χαρά, βαθιά ικανοποίηση. Πιστεύω πως στάθηκα πολύ τυχερή που χάρη στην ActionAid μπόρεσα να οργανώσω τη ζωή μου γύρω από την προσφορά.
Πώς ορίζετε την έννοια του εθελοντισμού μέσα από τη δράση της ActionAid;
Για μένα προσωπικά, ο εθελοντισμός και η ActionAid έχουν σχεδόν ταυτιστεί καθώς η συμμετοχή μου στο Δ.Σ. της ActionAid Ελλάς, αλλά και της διεθνούς ActionAid γίνεται σε εθελοντική βάση. Επίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες που έχω επισκεφτεί με την ActionAid έχω γνωρίσει πολλούς εθελοντές που βοηθούν όσο μπορεί και θέλει ο καθένας ώστε να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια. Πιστεύω βαθιά ότι η εθελοντική προσφορά και η κινητοποίηση των πολιτών είναι δυνάμεις που μπορούν να φέρουν ουσιαστικές αλλαγές στον κόσμο μας.
Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν στο αίμα τους την προσφορά; Σας βοηθούν ανάλογα με τις δυνατότητές τους;
Σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν και πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το ίδιο ισχύει και για τον επιχειρηματικό κόσμο. Υπάρχει βεβαίως στον επιχειρηματικό κόσμο η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, αλλά πέραν από αυτό υπάρχουν και επιχειρηματίες που από προσωπική πεποίθηση επιλέγουν να στηρίξουν την οργάνωσή μας.
Οι νέοι συμμετέχουν ενεργά σε οργανισμούς όπως η ActionAid;
Σίγουρα. Και είναι φυσικό. Η δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, όραμα της ActionAid, αφορά ιδιαίτερα τη νέα γενιά καθώς μιλάμε για το δικό τους μέλλον. Αυτό το ξέρουμε στην ActionAid και για αυτό βασιζόμενοι στη δύναμη και στην αστείρευτη ενέργειά τους έχουμε δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο νέων εθελοντών τους Activista που δουλεύουν για να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους πολίτες κατά της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε μια ομάδα Activista στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη κι ελπίζουμε γρήγορα να τους αυξήσουμε.
Η φτώχεια τελικά καταπολεμάται;
Σίγουρα σήμερα στον κόσμο υπάρχουν τα χρήματα, οι γνώσεις, η τεχνολογία για την καταπολέμησή της. Αυτό που χρειάζεται είναι πιο ξεκάθαρη πολιτική βούληση κι αυτήν θα πετύχουμε κινητοποιώντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες παντού στον κόσμο. Άλλωστε, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, μπορεί σε απόλυτα νούμερα, ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν αρκετή τροφή σε καθημερινή βάση να έχει αυξηθεί από το 1970, όμως ποσοστιαία έχει μειωθεί. Το 1970 το 33% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών πεινούσε. Σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό έχει μειωθεί στο 16%.
Πώς μπορεί κανείς να γίνει μέλος;
Με ένα τηλεφώνημα στο 801 11 900 800 ή μια επίσκεψη στο www.actionaid.gr. Εκεί μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το βασικότερο πρόγραμμά μας που είναι η Αναδοχή Παιδιού. Με την ευκαιρία, νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι Αναδοχή Παιδιού σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υιοθεσία. Τα παιδιά που συμμετέχουν έχουν οικογένεια, κοινότητα, πατρίδα. Τα παιδιά απλά γίνονται πρεσβευτές της κοινότητάς τους και μας επιτρέπουν μέσω της προσωπικής τους ιστορίας να ανακαλύψουμε την καθημερινότητά τους και να βοηθήσουμε στο να αποκτήσουν ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο αυτά, αλλά και η μικρή τους κοινωνία. Πάντα στην ActionAid δουλεύουμε χέρι χέρι με τους φτωχούς κατοίκους των περιοχών αυτών και ο στόχος μας είναι οι αλλαγές που πετυχαίνουμε να είναι μόνιμες και να καταπολεμούν όχι μόνο τις επιπτώσεις αλλά και τις αιτίες της φτώχειας.
Μοιραστείτε μαζί μας μια καλή στιγμή σας με την ActionAid.
Είναι πολλές, αλλά θα σας μιλήσω για τη συνάντησή μου με τον Τομπίας έναν δάσκαλο ενός χωριού της Κένυας κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα. Είναι σούρουπο, η ημέρα μας τελειώνει και καθόμαστε κάτω από ένα δέντρο. Εγώ είμαι κουρασμένη και σκονισμένη και αναπολώ το σπίτι μου. Και ξαφνικά, σαν ένα δώρο, ο Τομπίας αρχίζει να μου μιλάει με ενθουσιασμό και περηφάνια για το πώς βελτιώθηκε η ζωή στο χωριό του και πώς η ελπίδα ξαναγεννιέται όσο μεγάλη και αν είναι η τραγωδία, όσο αξεπέραστο κι αν μοιάζει το πρόβλημα. Ένα χρόνο μετά ο Τομπίας ερχόταν στην Αθήνα για να βραβευτεί από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας για το τεράστιο έργο που έκανε με τη βοήθεια της ActionAid για τους φτωχούς κατοίκους του χωριού του. Για μένα ήταν σαν θαύμα.
Γιατί θα παροτρύνατε κάποιον να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό;
Μπορεί να ακουστεί τετριμμένο, αλλά είναι πολύ μεγάλη η χαρά που νιώθεις όταν προσφέρεις. Όλοι οι εθελοντές, νομίζω, ότι το ίδιο θα σας πούμε: νιώθουμε ότι κερδίζουμε περισσότερα από όσα δίνουμε.
Η φιλανθρωπία είναι κάτι που το έχουμε μέσα μας ή είναι κάτι επίκτητο;
Θα έλεγα και τα δύο. Ο άνθρωπος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Η επιβίωσή μας εξαρτάται από την ένταξή μας σε μια ευρύτερη κοινότητα. Επομένως, έχουμε μια έμφυτη τάση να θέλουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Αλλά μερικές φορές αυτή κοιμάται. Για να ξυπνήσει, μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει η εκπαίδευση και γι αυτό στην ActionAid Ελλάς έχουμε επενδύσει πολύ στην εκπαίδευση των δικών μας παιδιών με το εκπαιδευτικό μας κέντρο «Ένας κόσμος άνω κάτω», όπου μαθητές έρχονται σε επαφή με το σύνθετο αυτό κόσμο και ψάχνουν για λύσεις στα μεγάλα ανθρώπινα προβλήματα όπως η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή.
Τι σημαίνει προσφορά για εσάς;
Ένα ινδικό ρητό λέει «ό,τι δεν δίνεται, χάνεται». Αν το δούμε μόνο από τη στενά οικονομική πλευρά, σίγουρα δεν ισχύει. Αν όμως σκεφτούμε αγάπη, φροντίδα, στοργή, προσοχή προς το συνάνθρωπο, τότε αφού ό,τι δεν δίνεται, χάνεται έχουμε κάθε λόγο να προσφέρουμε όσο μπορούμε περισσότερο.
Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό adore στο τεύχος Απριλίου 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου