K. Κιλτίδης: "Θέλουμε να αναστήσουμε την προδομένη ύπαιθρο"
Τα χαρτιά του άνοιξε στη «Σ» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Κιλτίδης. Παραδέχεται ότι σήμερα η πολιτική πραγματικότητα δεν είναι υγιής και καλεί τους συναδέλφους του να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε ό,τι αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών που είναι στα σκαριά επισημαίνει ότι αποτελεί απόλυτο δικαίωμα του αγρότη να διεκδικεί, ενώ παράλληλα τονίζει ότι προτεραιότητα του υπουργείου είναι η αναγέννηση της υπαίθρου.
Συνέντευξη στη Σοφία Τουντούρη
Κ. Κιλτίδη, διάβασα στην προσωπική σας ιστοσελίδα μία φράση σας που μου έκανε εντύπωση. Λέτε «Από την πολιτική θα φύγω όρθιος…». Με τη φράση αυτή υπονοείτε ότι κάποιοι συνάδελφοί σας ρίχνουν τόσο νερό στο κρασί τους που εκτίθενται;
Και συνεχίζω τη φράση: «...Προσκυνημένος και στα γόνατα δεν πρόκειται να περπατήσω. Θα φύγω όρθιος από την πολιτική και τη ζωή». Ο άνθρωπος όπως αναφέρει ο μεγάλος φιλόσοφος και ιδεολόγος Ιωάννης Συκουτρής «καλείται να γνωρίσει τη μοίρα του και να αγωνιστεί για να τη διαμορφώσει». Στην πρώτη φράση αποτυπώνεται πλήρως η συμπεριφορά μου για τη ζωή, στη δεύτερη το περιεχόμενό της. Ασφαλώς, σήμερα δεν ζούμε στην υγιέστερη πολιτική πραγματικότητα πρέπει όμως να πορευθούμε με ξεκάθαρους κανόνες. Σεβαστές οι διαφοροποιήσεις του καθενός, αρκεί να είναι γνωστές και φανερές. Από εκεί και πέρα ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.
Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι αδυναμίες της πολιτικής της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα;
Οι υστερήσεις έχουν να κάνουν με συγκριτικά μεγέθη. Με πολιτικές που εφαρμόστηκαν και δεν είχαν ούτε περιεχόμενο ούτε μακροπρόθεσμους στόχους για τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Γιατί δε μπορεί να ασκείς αγροτική πολιτική μόνο με επιδοτήσεις και να μην έχεις ρίξει το βάρος σου στην παραγωγή, σε έργα υποδομής, αναδασμούς, αρδευτικά δίκτυα και φράγματα για να βελτιώσεις τις συνθήκες άσκησης της γεωργίας, να ρίξεις το κόστος παραγωγής και να δώσεις προοπτική στους ανθρώπους της υπαίθρου που το έλλειμμά τους σε ενημέρωση και κατάρτιση είναι τρομακτικό. Για να αντιληφθείτε το μέγεθος της τραγικότητας, στο Γ’ Κ.Π.Σ. δεν είχε προγραμματιστεί ούτε ένα έργο άρδευσης! Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, τόσα χρόνια, δεν είχε παρουσία στην περιφέρεια με υπηρεσίες για να παίξουν τον στρατηγικό και συντονιστικό τους ρόλο, και τούτο επιτυγχάνεται σήμερα με την ίδρυση των Τοπικών Κέντρων Αγροτικής Ανάπτυξης στην ύπαιθρο, σε κάθε γωνιά της χώρας, με διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με τις υπηρεσίες της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτή την προδομένη ύπαιθρο θέλουμε να αναστήσουμε γιατί πιστεύουμε στη δυναμική του πρωτογενή τομέα. Η γη παράγει αξίες και μπορεί να αποτελέσει το κέντρο βάρους της τοπικής ανάπτυξης. Τώρα που η ιστορία άλλαξε σελίδα και ξαναδείχνει την κατοίκηση και την ανάπτυξη της υπαίθρου, προχωρούμε μπροστά και στη Δ’ Προγραμματική Περίοδο δίνουμε τις κατευθύνσεις για μια πιο ανταγωνιστική και ποιοτική γεωργία, με σημαντικές υποδομές που στηρίζουν τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο, ενεργοποιώντας τους γυναικείους συνεταιρισμούς που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του αγροτικού χώρου στο διατροφικό τομέα και στον αγροτουρισμό. Ενισχύουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, δίνουμε την απαραίτητη ώθηση στην παραγωγή και προώθηση ποιοτικών προϊόντων και για πρώτη φορά συνδέουμε την εξέλιξη του πρωτογενή τομέα με τον δασικό χώρο που είναι το θεμέλιο για την ανάπτυξη της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του περιβάλλοντος. Με στοχευμένες παρεμβάσεις πιστεύουμε ότι θα γίνει πράξη η αναζωογόνηση της υπαίθρου.
Επί της θητείας σας στο υπουργείο δεν είχαμε μεγάλες κινητοποιήσεις από τους αγρότες. Από συνδικαλιστές αγρότες πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις μέσα στον Σεπτέμβριο, καθώς διαμαρτύρονται ότι το κόστος παραγωγής αυξάνεται διαρκώς και οι επιδοτήσεις καθυστερούν σημαντικά, ενώ στους περισσότερους δεν δίνονται αποζημιώσεις για τις ζημίες από φυσικές καταστροφές. Πώς θα αντιδράσει το υπουργείο;
Ούτε καταστέλλουμε, ούτε βεβαίως διεγείρουμε τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Είναι δογματική αυτή η θέση μου. Είναι δικαίωμα του αγρότη η διεκδίκηση και σίγουρα με την παράμετρο των φυσικών κινδύνων που έχει η αγροτική παραγωγή και των απρόβλεπτων παραγόντων, με επιπτώσεις στο ζωικό κεφάλαιο, υπάρχουν ζητήματα που δημιουργούνται. Με συνεργασία και κατανόηση όλων πεποίθησή μου είναι ότι θα εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Η περίφημη Επιστροφή Φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο δεν φαίνεται να ικανοποίησε τους Έλληνες αγρότες…
Στη συγκεκριμένη αρνητική, όπως γνωρίζετε, συγκυρία η Ελληνική Πολιτεία έδωσε αυτό που μπορούσε να δώσει, και εκτιμώ ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, οι αγρότες έμειναν ικανοποιημένοι από την επιστροφή φόρου. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι για πρώτη φορά δόθηκε επιστροφή πετρελαίου και στους κτηνοτρόφους.
Κύριε Κιλτίδη, για ποιο λόγο προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας και μάλιστα σε αφθονία βλέπουμε να εισάγονται και από το εξωτερικό;
Δυστυχώς, οι κανόνες συνύπαρξης στους διεθνείς οργανισμούς και γενικότερα στην ελεύθερη διακίνηση αγαθών και προϊόντων είναι γνωστοί. Η άμυνά μας είναι να πετύχουμε στον βαθμό που μπορούμε τη μεγιστοποίηση της ποιότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι εισαγωγές. Το κρίσιμο σημείο για εμάς όμως είναι να διεισδύουμε πιο επιθετικά στις αγορές του εξωτερικού με τα δικά μας προϊόντα αναδεικνύοντας την ταυτότητα και την ποιοτική τους αξία και να δούμε το θέμα της εξαγωγικής μας δραστηριότητας με μεγαλύτερη ένταση.
Τι μέτρα προτίθεται να πάρει το υπουργείο τους επόμενους μήνες; Σε ποιους τομείς θα δοθεί μεγαλύτερη βάση;
Μπροστά μας έχουμε την πρόκληση της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου 2007 – 2013 που στο διά ταύτα, θα πρέπει να υλοποιηθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ύστερα από έναν χρόνο εξαντλητικής δημόσιας διαβούλευσης, συνεργασίας και προετοιμασίας υπουργείου – αγροτοσυνδικαλιστικών φορέων και αγροτών. Στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» έχουν πρωτεύουσα θέση οι αγροτικές υποδομές (αναδασμοί, αρδευτικά δίκτυα και φράγματα). Πιστεύω ότι ενεργοποιώντας όλες τις παραγωγικές γεωργικές δυνάμεις του τόπου μας, με τον συντονισμό του υπουργείου και τη συμμετοχή των αγροτών, θα αξιοποιηθούν τα έργα που θα γίνουν και θα υπηρετηθεί ο στόχος της αναγέννησης της υπαίθρου που άλλωστε είναι εθνικός μας στόχος.
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη" στις 6/9/2008)