Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ… …τελεία.




Πότε ήταν η τελευταία φορά που σκεφτήκατε κάτι καλό για τον συνάδελφό σας; Τον φίλο σας; Ή τον εργοδότη σας;

Πότε είπατε τελευταία φορά «ευχαριστώ» ή «συγχαρητήρια» από την καρδιά σας για το project που έφερε εις πέρας συνάδελφός σας και πότε διευκολύνατε συνεργάτη σας να πετύχει κάτι και να ανταμειφθεί αναλόγως γι’ αυτό χωρίς να ζητάτε ό,τι σας αναλογεί;

Εάν η απάντηση στα παραπάνω είναι «πολύ πρόσφατα» τότε το παρακάτω άρθρο σας αφορά. Αν πάλι όχι, διαβάστε το, γιατί τα καλά νέα είναι ότι η καλοσύνη κάνει καλό στην υγεία. Οπότε μήπως να το ξανασκεφτείτε;

Διαβάζοντας πρόσφατα άρθρο του Forbes με τίτλο “Τρεις Τρόποι για να Βοηθήσεις τον Εαυτό σου με το να Είσαι Καλός” διαπίστωσα πόσο απαραίτητα είναι τέτοιου είδους αναγνώσματα σε μία τόσο σκληρή εποχή που η καλοσύνη ενοχοποιείται και παραπέμπει σε μαλθακότητα. Κρίνοντας από την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μάλλον είναι αναγκαία για μεγάλη μερίδα κόσμου ανά την υφήλιο, αφού όλοι πια έχοντας λύσει διλήμματα όπως “πώς να αποκτήσετε το τέλειο χαμόγελο ή τους τέλειους κοιλιακούς” ή “πώς να γίνεται η γυναίκα των ονείρων του” κατάλαβαν ότι μικρή σημασία έχει να τα πετύχεις όλα αυτά όταν σου λείπει το πιο βασικό χαρακτηριστικό: Η καλοσύνη.

Το ερώτημα, όμως, είναι αν η καλοσύνη διδάσκεται ή είναι κάτι έμφυτο και αν τελικά είναι “μαγκιά” να είσαι ο κακός.
Την απάντηση μου έδωσε ο Billy Taylor(αν δεν τον γνωρίζετε μπορείτε να τον αναζητήσετε στο διαδίκτυο) γράφοντας στο blog του πως είναι «πιο σημαντικό να είσαι καλός απ’ ότι έξυπνος” διαλύοντάς μου μ’ αυτό τον τρόπο την όποια εκτίμηση είχα μέχρι πρότινος στους, κατά τα άλλα, καλούς ρήτορες σχολιαστές των πάντων.

Με το να είσαι καλός σημαίνει ότι ξεφεύγεις από τον εγωκεντρισμό σου και από την πεποίθηση ότι όλος ο κόσμος είσαι εσύ και αναζητάς τα καλά στοιχεία του άλλου. Ακόμη πιο γοητευτικό, δε, είναι να τον βοηθάς να τα αναδείξει.

Με το να είσαι καλός βελτιώνεις την υγεία σου, αφού έρευνες έχουν δείξει ότι… οι καλοί άνθρωποι, που στην έρευνα είναι κυρίως οι εθελοντές, είναι 10 φορές πιο υγιείς. Πώς εξηγείται αυτό ιατρικά; Οι εθελοντές μειώνουν το στρες γιατί απασχολούνται με κάτι δημιουργικό και αποτελεσματικό παράγοντας παράλληλα στον εγκέφαλό τους ενδορφίνες, φυσικές ουσίες που είναι ευεργετικές για την ψυχική διάθεση και έχουν αναλγητικές ιδιότητες.

Με το να είσαι καλός γίνεσαι και πιο πετυχημένος. Όπως αναφέρει το Forbes, εάν είσαι καλός στο εργασιακό σου περιβάλλον σε καθημερινή βάση, οι συνάδελφοι και συνεργάτες είναι πιο πρόθυμοι να σε βοηθήσουν να πετύχεις τον στόχο σου και να γίνεις πιο επιτυχημένος. Κοινώς, δεν έχεις εχθρούς αλλά δημιουργείς συμμάχους τους οποίους, μάλιστα, εμπνέεις να σε ακολουθήσουν.

Αν δεν σας έπεισα, αναζητήστε και μόνοι σας τα οφέλη του να είστε καλοί. Μία δοκιμή θα σας πείσει.



Να θυμάσαι: Καλοσύνη δεν σημαίνει φοροαπαλλαγή.

«Όταν κάνεις το καλό αυτό επιστρέφει» μου έλεγαν από μικρή οι γονείς μου και τους ευχαριστώ.


Σοφία Τουντούρη
To editorial μου απο το ολοκαινουριο adore Οκτωβρίου 2012.