Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ!

Ήμουν λίγο μικρότερη από 5 χρονών και ο Πασχάλης πρέπει να είχε μόλις κλείσει τα 13 όταν με βιντεοσκοπούσε να τραγουδάω ένα τραγούδι του Νταλάρα, το “Που 'ναι τα χρόνια”, στο οποίο οι δυο μας είχαμε αλλάξει τους στίχους και τους προσαρμόσαμε στη δική μας οικογενειακή πραγματικότητα. Ήταν η ίδια περίοδος που ο αδερφός μου έπαιζε μπάσκετ μέσα στο σπίτι “σουτάροντας” σε όλα τα βάζα που υπήρχαν στο σαλόνι, με τη μαμά μας να μας κυνηγάει και εγώ να τον υποστηρίζω βοηθώντας τον να “ξεφύγει”. Τότε ήταν που έκανε πως κοιμάται και δεν ξυπνούσε και τρόμαξα τόσο πολύ που φώναζα σαν τρελή τη μαμά μου για να τον σώσει, κλαίγοντας μήπως και χάσω τον αδερφό μου.
Η εμπιστοσύνη που του είχα -και εξακολουθώ να του έχω- είναι τόσο μεγάλη που ακόμη και όταν είχε αγοράσει το πρώτο του αεροβόλο και σημάδευε τα πάντα -από το καναρίνι του γείτονα μέχρι και το μήλο πάνω στο κεφάλι μου- δεν φοβήθηκα ούτε στιγμή. Όσο ήμουν μικρή, ο αδερφός μου με αντιμετώπιζε σαν παιχνίδι μέσα στο σπίτι. Ίσως εξαιτίας της αρκετά μεγάλης διαφοράς ηλικίας που έχουμε, ίσως γιατί ήμουν κορίτσι, ίσως γιατί κι εγώ δεν το 'βαζα κάτω και ανταποκρινόμουν στα πειράγματα του... Ήμουν γι' αυτόν και ο μικρός του αδερφός, αφού με έβαζε να παρακολουθώ από NBA μέχρι και ποδόσφαιρο, να τραγουδάω ρυθμικά “Ο Μπέρι Μπέρι” όταν ο αμερικανός καλαθοσφαιριστής του ΠΑΟΚ σκόραρε και να γνωρίζω ότι το φάλτσο του Φραντζέσκου οδηγεί σε γκολ σχεδόν πάντα.
Θυμάμαι έντονα ότι όταν υπήρχαν διαφωνίες στο σπίτι, όταν για παράδειγμα ο Πασχάλης δεν διάβαζε, όταν έκανε κοπάνες και ακόμη όταν ανακάλυψαν οι γονείς μας ότι καπνίζει (μυστικό που ήξερα μόνο εγώ και δεν τους το είπα ποτέ) ήμουν εγώ η πρώτη που τον υποστήριζε μέχρι τέλους και τα έκανα άνω κάτω όλα στο σπίτι για να τη γλιτώσει ο αδερφός μου. Αυτή η λογική του “όποιος πειράξει τον αδερφό μου θα έχει να κάνει με μένα” επικρατούσε τότε. Και παραμένει μέχρι σήμερα. Και θα παραμένει για πάντα. 
Μετά από κάποια χρόνια μεγάλωσε, έφυγε στην Αγγλία, μετά στην Αθήνα αλλά πάντα κατά έναν περίεργο τρόπο είναι δίπλα μου. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που συμβουλεύομαι για τα πάντα και ξέρω ότι ό,τι κι αν συμβεί θα είναι κοντά μου.
Θα αναρωτιέστε γιατί μοιράζομαι μαζί σας όλες αυτές τις αναμνήσεις. Είναι όλες αυτές οι σκέψεις που περνούσαν από το μυαλό μου όταν, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, μαζεμένοι στο σπίτι του, φίλοι και οικογένεια, τον ντύναμε γαμπρό. Είναι όλα αυτά που σκεφτόμουν όταν ο ιερέας έψαλε το “Ησαΐα χόρευε” και σαν φιλμάκι όλες μου οι στιγμές με τον αδερφό μου από μικρά μέχρι και σήμερα περνούσαν από μπροστά μου. Σκεφτόμουν πώς με πετούσε ψηλά όταν ήμουν μωρό-σαν να ήμουν κουκλάκι πλαστικό- και με έπιανε, και δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυα συγκίνησης και τα δάκρυα χαράς βλέποντάς τον δίπλα στη γυναίκα που επέλεξε για σύντροφο της ζωής του. Είναι μεγάλη ευτυχία να έχεις έναν μεγάλο αδερφό. Και μεγαλύτερη ευτυχία να τον βλέπεις να παντρεύεται.

Εύχομαι όλη τους η ζωή να είναι τόσο ευτυχισμένη όσο εκείνο το Σάββατο, που πιστεύω όλοι όσοι ήμασταν εκεί -φίλοι και συγγενείς- θα θυμόμαστε και θα το αναπολούμε.

Και στα δικά σας!

Σοφία Τουντούρη

Υ.Γ. Ένα σχόλιο για την επικαιρότητα: Με χαρά διαπιστώνω ότι ο λαός μας, που βρισκόταν σε λήθαργο τόσα χρόνια, αρχίζει σιγά σιγά να ξυπνάει. Ανήκω και εγώ στους πολίτες που αγανακτούν με τα προβλήματα, την αβάσταχτη φορολογία, το πάγωμα των μισθών... Με πιάνει δυσφορία όταν σκέφτομαι, ότι εμείς, η νέα γενιά είμαστε από την αρχή καταδικασμένη (ως γενιά) σε όλες αυτές τις δυσκολίες. Είμαι και εγώ μαζί με όλους αυτούς που δηλώνουν δημόσια τη δυσαρέσκειά τους και την ανάγκη για αλλαγή στο παρόν πολιτικό σύστημα. Ήρθε η ώρα, επιτέλους, να ακουστούν προτάσεις. Προτάσεις από ανθρώπους νέους, ανθρώπους που σήμερα δεν είναι στο προσκήνιο, αλλά πρέπει να βγουν. Ανθρώπους καλλιεργημένους, μορφωμένους, έτοιμους να αναλάβουν δράση και μακριά από χρώματα και απαρχαιωμένες ιδεολογίες να βγάλουν την Ελλάδα από το τέλμα. Ο στίχος του  Σαββόπουλου περιγράφει ακριβώς τα συναισθήματά μου:  “...σαν τη συναυλία που είν' ανίκανη, που είν' ανίκανη να τελειώσει και να το φχαριστηθεί γιατί έχει ένα κόμπο απ' την αρχή”. Αυτή τη συναυλία μου θυμίζει όλη αυτή η προσπάθεια που γίνεται από τους Έλληνες. Έτσι αισθάνομαι. Και πιστεύω πως έτσι αισθάνονται και δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μου. Όμως, είμαι αισιόδοξη. Στο τέλος είμαι σίγουρη πως θα δικαιωθούμε. Γιατί μόνο συντονισμένα και μαζί μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή. 

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό adore στο τεύχος Ιουνίου-Ιουλίου 2011

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Θεσσαλονίκη: Μια ανάσα από τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014


Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014.

Γράφει η Σοφία Τουντούρη 

Μια ανάσα από τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014 απέχει η Θεσσαλονίκη, αφού ο φάκελος της υποψηφιότητάς της εγκρίθηκε και πέρασε στον τελικό για τη διεκδίκηση του τίτλου. Τον ερχόμενο Νοέμβριο στην Μπράγκα της Πορτογαλίας η πόλη του Βορρά θα αναμετρηθεί με άλλες δύο πόλεις, το Ηράκλειο της Κρήτης και το Ιβάνοβο της Ρωσίας, για την κατάκτηση του τίτλου. Οι τρεις πόλεις που πέρασαν στον τελικό θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο να καταθέσουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμά τους, τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις, αλλά και λεπτομέρειες για τον τρόπο εφαρμογής τους. «Είμαστε φαβορί σε σχέση με τις άλλες δύο πόλεις, αλλά τώρα πρέπει να δουλέψουμε δύο φορές περισσότερο μέχρι το Νοέμβριο» ανέφερε στην «F.S.» η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Πασχαλίδου.
Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας είναι σχετικά καινούργιος, αφού μετρά μόλις δύο χρόνια ζωής. Η διεκδίκησή του από τη Θεσσαλονίκη δεν αποτέλεσε την απόφαση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, αλλά το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των ομάδων νέων, των εθελοντικών οργανώσεων αλλά και δεκάδων μεμονωμένων πολιτών, που με τη συμμετοχή και τις ιδέες τους ενίσχυαν την προσπάθεια αυτή. «Μέχρι σήμερα βλέπαμε ένα κομμάτι μόνο της νεολαίας της πόλης, γιατί δεν είχαμε δώσει στους νέους την ευκαιρία να μας μιλήσουν. Τόσο καιρό αδικούσαμε τους νέους μας και δεν τους είχαμε δώσει τη δυνατότητα να εκφραστούν» τόνισε η κ. Πασχαλίδου, η οποία ανέφερε πως η απόκτηση του τίτλου της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας θα δώσει έναν νέο αέρα στην πόλη: «Η Θεσσαλονίκη θα γίνει τουριστικός προορισμός για όλους τους νέους της Ευρώπης, ο κόσμος θα μάθει πού ακριβώς στην Ελλάδα βρίσκεται η πόλη, οι νέοι θα καθίσουν μαζί σε ένα τραπέζι και θα κουβεντιάσουν για θέματα που τους απασχολούν. Πέρα από φεστιβάλ και γιορτές, το σπουδαιότερο είναι τι κάνουν από δω και πέρα οι νέοι σε σχέση με την επιχειρηματικότητα, την ανεργία κτλ.».

Η ιστορία του θεσμού
Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας ξεκίνησε το 2009, με νικήτρια πόλη το Ρότερνταμ. Ακολούθησε το Τορίνο και φέτος η Αμβέρσα του Βελγίου. Το 2012 συνέχεια έχει η Μπράγκα της Πορτογαλίας και το 2013 το Μάριμπορ της Σλοβενίας. Η διοργάνωση δεν χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. Είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, της μεγαλύτερης πλατφόρμας μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας στην Ευρώπη, που σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας» σε πόλεις που παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων, προτάσεων και συνεργασίας για τους νέους, σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για ένα χρόνο.

http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=1426

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ FREE SUNDAY ΣΤΙΣ 11-12/6/2011

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Αχτίδα φωτός για τους νέους επιχειρηματίες της πόλης

Silicon Valley στη Θεσσαλονίκη;

Γράφει η Σοφία Τουντούρη

Σοβαρότητα και επαγγελματισμός είναι οι λέξεις-κλειδιά για να γίνουν σταθερά βήματα προόδου για τους νέους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, γίνονται προσπάθειες που δίνουν το πράσινο φως για την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας στην πόλη, με τη συμμετοχή, μάλιστα, πιο έμπειρων και ήδη αναγνωρισμένων επιχειρηματιών, που επενδύουν στην αναγνώριση και την προώθηση ανερχόμενων επιχειρηματιών και νέων ταλέντων, μια επένδυση υψηλού ρίσκου, που μπορεί ωστόσο να αποτελέσει διέξοδο στην κρίση και την ανεργία εάν γίνει συντονισμένα. Μια τέτοια προσπάθεια είναι το Thermi Link.


Τι είναι το Thermi Link
Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός, αφού δεν αποτελεί «κολέγιο» για επιχειρηματίες, αλλά χώρο δικτύωσης και συνεργασίας νέων επιχειρηματιών, που οργανώνει workshops με σκοπό την επιτάχυνση υλοποίησης καινοτόμων ιδεών. Άνθρωποι με ισχυρή τεχνογνωσία παρέχουν συμβουλές και γνώσεις στους νέους επιχειρηματίες, βοηθώντας τους να αναπτύξουν την ιδέα τους, συμπληρώνοντας έτσι τα κομμάτια που τους λείπουν. «Στόχος μας είναι να ταράξουμε τα νερά και να βρούμε νέα ταλέντα, νέους επιχειρηματίες, και να τους βοηθήσουμε να βρουν το δρόμο για να γίνουν πράξη οι ιδέες τους, αφού αυτό που διαπιστώνουμε εντονότερα είναι ένα κενό στην υλοποίηση. Τους δείχνουμε πώς δομείται μια ιδέα, τι είναι ένας επενδυτής, αφού αυτό που παρατηρούμε συχνότερα είναι η απουσία εξειδίκευσης και γνωστικού πεδίου» ανέφερε στην «F.S.» ο υπεύθυνος του Thermi Link, αναλυτής επενδύσεων Γεώργιος Γάτος.
Ως μέρος της εταιρείας Thermi A.E. (θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων), εγκαινίασε τη λειτουργία του στα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Πρόκειται για ένα χώρο που φιλοξενεί νεοσύστατες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές, άτυπες ομάδες ερευνητών ή φοιτητών, στους οποίους δίνεται μια ολοκληρωμένη πρόταση, αφού οι επιχειρηματικές ιδέες ή τα αποτελέσματα των πρωτοπόρων ερευνών πέφτουν συνήθως στο κενό, καθώς αποτυγχάνουν να εμπορευματοποιηθούν και να μετατραπούν σε καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες. «Διαπιστώνουμε σημαντική έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας, με αποτέλεσμα οι “εμπνευστές” των ιδεών να αδυνατούν ή και να μη γνωρίζουν τον τρόπο να βρουν τους κατάλληλους συνεργάτες και πελάτες ή το δρόμο που οδηγεί σε κεφάλαια» τόνισε ο κ. Γάτος, προσθέτοντας ότι «η συγκύρια της οικονομικής κρίσης είναι η καλύτερη αφορμή για να δοθεί δημοσιότητα σε νέες πρωτοβουλίες και προσπάθειες, ώστε να αναγνωριστούν ταλέντα, κάτι που κρίνεται αναγκαίο, γιατί ο χώρος του επιχειρείν μετριέται σε ευρώ».

Αναζήτηση... επιχειρηματικών «αγγέλων»Σε εμβρυακό στάδιο, από την ομάδα της Thermi A.E., είναι και η πρωτοβουλία Thermi Angels. Πρόκειται για παράφραση του γνωστού επιχειρηματικού όρου Bussiness Angels, κάτι που, ενώ εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια, στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Ένα δίκτυο ήδη φτασμένων επιχειρηματιών επενδύει στους νεότερους, τους ανοίγει πόρτες, τους παρέχει κεφάλαια, τους χρηματοδοτεί και τους δίνει την απαραίτητη ώθηση ώστε να υλοποιηθεί η ιδέα τους. «Οι “άγγελοι” είναι οι ήδη έμπειροι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες –όπως ο κ. Βασίλης Τακάς, πρόεδρος της Thermi A.E. και εμπνευστής του Thermi Link και του Thermi Angels– οι οποίοι ουσιαστικά δείχνουν το δρόμο στις ομάδες νέων επιχειρηματιών, βοηθώντας τους σε όλα τα επίπεδα, ως δείγμα χρέους τους στην κοινωνία αλλά και για να βγάλουν αποδόσεις. Τέτοιου είδους επενδύσεις έχουν μεγάλο ρίσκο, αλλά και μεγάλες αποδόσεις» εξήγησε ο κ. Γάτος.

Τι σταματά τους νέους επιχειρηματίεςΟι σημαντικότερες δυσκολίες εντοπίζονται στη δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια αλλά και σε κανάλια διανομής, ενώ είναι γεγονός ότι από τις νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται μόνο το 1/3 επιβιώνει. «Είμαι αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα προβληματισμένος, γιατί δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα που θα θέλαμε να υπάρχει. Τα πάντα στην Ελλάδα γίνονται με το σταγονόμετρο» τονίζει ο υπεύθυνος του Thermi Link κ. Γάτος. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, οι τομείς που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έχουν μέλλον, εξωστρέφεια και καινοτομία για τους νέους είναι όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, κάτι που επιβεβαιώνει και ο κ. Γάτος, αναφέροντας ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, δίνεται βήμα σε νέες επιχειρήσεις, κυρίως στον κλάδο των επικοινωνιών και της πληροφορικής».

http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=1367
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Free Sunday στις 4-5/6/2011

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

IN ACTION (AID)

Με ιδιαίτερη ευαισθησία για τη φτώχεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη αγωνίζεται για την καταπολέμησή της με πράξεις και όχι με λόγια. Από τη θέση της προέδρου της ActionAid Ελλάς και του μέλους του Δ.Σ. της ActionAid International, η δράση της είναι πλέον συνώνυμη με την έννοια του εθελοντισμού. Έτσι όπως θα έπρεπε να τον ορίζουμε.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΟΥΝΤΟΥΡΗ

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με την ActionAid Hellas;
Από πολύ μικρή ταξίδεψα στον αναπτυσσόμενο κόσμο και συγκεκριμένα στην Ινδία. Εκεί βρέθηκα αντιμέτωπη με την ανάγκη να κάνω κάτι για αυτά τα παιδιά που με περιτριγύριζαν, σαφώς περιμένοντας κάτι από εμένα. Ήμουν σίγουρη ότι έπρεπε να βρω έναν καλύτερο τρόπο να τα βοηθήσω από το να τους μοιράζω καραμέλες και στυλό. Όταν έμαθα για την Αναδοχή Παιδιού πείστηκα ότι είχα βρει αυτόν τον τρόπο. Έτσι έγινα ανάδοχος. Η χαρά που πήρα από τη σχέση που δημιουργήθηκε με το παιδί, την οικογένειά του και την κοινότητά του ήταν τόσο μεγάλη που θέλησα να τη μοιραστώ και με άλλους στη χώρα μου. Έτσι το 1998, είχαν τη ευκαιρία να ξεκινήσω την ActionAid στην Ελλάδα υποστηρίζοντας μια φτωχή κοινότητα από την Αιθιοπία.

Τι εισπράττετε από αυτή τη συμμετοχή σας;
Μεγάλη χαρά, βαθιά ικανοποίηση. Πιστεύω πως στάθηκα πολύ τυχερή που χάρη στην ActionAid μπόρεσα να οργανώσω τη ζωή μου γύρω από την προσφορά.

Πώς ορίζετε την έννοια του εθελοντισμού μέσα από τη δράση της ActionAid;
Για μένα προσωπικά, ο εθελοντισμός και η ActionAid έχουν σχεδόν ταυτιστεί καθώς η συμμετοχή μου στο Δ.Σ. της ActionAid Ελλάς, αλλά και της διεθνούς ActionAid γίνεται σε εθελοντική βάση. Επίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στις χώρες που έχω επισκεφτεί με την ActionAid έχω γνωρίσει πολλούς εθελοντές που βοηθούν όσο μπορεί και θέλει ο καθένας ώστε να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια. Πιστεύω βαθιά ότι η εθελοντική προσφορά και η κινητοποίηση των πολιτών είναι δυνάμεις που μπορούν να φέρουν ουσιαστικές αλλαγές στον κόσμο μας.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν στο αίμα τους την προσφορά; Σας βοηθούν ανάλογα με τις δυνατότητές τους;
Σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να βοηθήσουν και πιστεύουν πως μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Το ίδιο ισχύει και για τον επιχειρηματικό κόσμο. Υπάρχει βεβαίως στον επιχειρηματικό κόσμο η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να αναδείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο, αλλά πέραν από αυτό υπάρχουν και επιχειρηματίες που από προσωπική πεποίθηση επιλέγουν να στηρίξουν την οργάνωσή μας.

Οι νέοι συμμετέχουν ενεργά σε οργανισμούς όπως η ActionAid;
Σίγουρα. Και είναι φυσικό. Η δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου, όραμα της ActionAid, αφορά ιδιαίτερα τη νέα γενιά καθώς μιλάμε για το δικό τους μέλλον. Αυτό το ξέρουμε στην ActionAid και για αυτό βασιζόμενοι στη δύναμη και στην αστείρευτη ενέργειά τους έχουμε δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο νέων εθελοντών τους Activista που δουλεύουν για να ενημερώσουν και να κινητοποιήσουν τους πολίτες κατά της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ελλάδα έχουμε μια ομάδα Activista στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη κι ελπίζουμε γρήγορα να τους αυξήσουμε.
Η φτώχεια τελικά καταπολεμάται;
Σίγουρα σήμερα στον κόσμο υπάρχουν τα χρήματα, οι γνώσεις, η τεχνολογία για την καταπολέμησή της. Αυτό που χρειάζεται είναι πιο ξεκάθαρη πολιτική βούληση κι αυτήν θα πετύχουμε κινητοποιώντας και ευαισθητοποιώντας τους πολίτες παντού στον κόσμο. Άλλωστε, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, μπορεί σε απόλυτα νούμερα, ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν αρκετή τροφή σε καθημερινή βάση να έχει αυξηθεί από το 1970, όμως ποσοστιαία έχει μειωθεί. Το 1970 το 33% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών πεινούσε. Σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό έχει μειωθεί στο 16%.

Πώς μπορεί κανείς να γίνει μέλος;
Με ένα τηλεφώνημα στο 801 11 900 800 ή μια επίσκεψη στο www.actionaid.gr. Εκεί μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για το βασικότερο πρόγραμμά μας που είναι η Αναδοχή Παιδιού. Με την ευκαιρία, νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι Αναδοχή Παιδιού σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει υιοθεσία. Τα παιδιά που συμμετέχουν έχουν οικογένεια, κοινότητα, πατρίδα. Τα παιδιά απλά γίνονται πρεσβευτές της κοινότητάς τους και μας επιτρέπουν μέσω της προσωπικής τους ιστορίας να ανακαλύψουμε την καθημερινότητά τους και να βοηθήσουμε στο να αποκτήσουν ένα καλύτερο μέλλον, όχι μόνο αυτά, αλλά και η μικρή τους κοινωνία. Πάντα στην ActionAid δουλεύουμε χέρι χέρι με τους φτωχούς κατοίκους των περιοχών αυτών και ο στόχος μας είναι οι αλλαγές που πετυχαίνουμε να είναι μόνιμες και να καταπολεμούν όχι μόνο τις επιπτώσεις αλλά και τις αιτίες της φτώχειας.

Μοιραστείτε μαζί μας μια καλή στιγμή σας με την ActionAid.
Είναι πολλές, αλλά θα σας μιλήσω για τη συνάντησή μου με τον Τομπίας έναν δάσκαλο ενός χωριού της Κένυας κοντά στα σύνορα με την Ουγκάντα. Είναι σούρουπο, η ημέρα μας τελειώνει και καθόμαστε κάτω από ένα δέντρο. Εγώ είμαι κουρασμένη και σκονισμένη και αναπολώ το σπίτι μου. Και ξαφνικά, σαν ένα δώρο, ο Τομπίας αρχίζει να μου μιλάει με ενθουσιασμό και περηφάνια για το πώς βελτιώθηκε η ζωή στο χωριό του και πώς η ελπίδα ξαναγεννιέται όσο μεγάλη και αν είναι η τραγωδία, όσο αξεπέραστο κι αν μοιάζει το πρόβλημα. Ένα χρόνο μετά ο Τομπίας ερχόταν στην Αθήνα για να βραβευτεί από τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας για το τεράστιο έργο που έκανε με τη βοήθεια της ActionAid για τους φτωχούς κατοίκους του χωριού του. Για μένα ήταν σαν θαύμα.

Γιατί θα παροτρύνατε κάποιον να ασχοληθεί με τον εθελοντισμό;
Μπορεί να ακουστεί τετριμμένο, αλλά είναι πολύ μεγάλη η χαρά που νιώθεις όταν προσφέρεις. Όλοι οι εθελοντές, νομίζω, ότι το ίδιο θα σας πούμε: νιώθουμε ότι κερδίζουμε περισσότερα από όσα δίνουμε.

Η φιλανθρωπία είναι κάτι που το έχουμε μέσα μας ή είναι κάτι επίκτητο;
Θα έλεγα και τα δύο. Ο άνθρωπος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Η επιβίωσή μας εξαρτάται από την ένταξή μας σε μια ευρύτερη κοινότητα. Επομένως, έχουμε μια έμφυτη τάση να θέλουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον. Αλλά μερικές φορές αυτή κοιμάται. Για να ξυπνήσει, μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει η εκπαίδευση και γι αυτό στην ActionAid Ελλάς έχουμε επενδύσει πολύ στην εκπαίδευση των δικών μας παιδιών με το εκπαιδευτικό μας κέντρο «Ένας κόσμος άνω κάτω», όπου μαθητές έρχονται σε επαφή με το σύνθετο αυτό κόσμο και ψάχνουν για λύσεις στα μεγάλα ανθρώπινα προβλήματα όπως η φτώχεια και η κλιματική αλλαγή.

Τι σημαίνει προσφορά για εσάς;
Ένα ινδικό ρητό λέει «ό,τι δεν δίνεται, χάνεται». Αν το δούμε μόνο από τη στενά οικονομική πλευρά, σίγουρα δεν ισχύει. Αν όμως σκεφτούμε αγάπη, φροντίδα, στοργή, προσοχή προς το συνάνθρωπο, τότε αφού ό,τι δεν δίνεται, χάνεται έχουμε κάθε λόγο να προσφέρουμε όσο μπορούμε περισσότερο.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό adore στο τεύχος Απριλίου 2011

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

E. Μανωλίδου: Θεωρώ μικροπρεπές ένας άντρας να συμπεριφέρεται γυναικουλίστικα




Σε μία συνέντευξη Mπεν Xουρ –όπως τη χαρακτήρισε η ίδια λόγω της μεγάλης διάρκειάς της-, η Ευγενία Καραγιαννίδου, όπως είναι το πατρικό της, μοιράζεται μαζί μας μικρές, καθημερινές, αληθινές ιστορίες της ζωής της. 

Συνέντευξη στη Σοφία Τουντούρη 

Τη συναντώ στο λόμπι του ξενοδοχείου που διαμένει. Φορώντας το τζιν της, ένα t shirt και μπαλαρίνες μοιάζει ακόμη νεότερη απ' ότι είναι. Δεν μου θυμίζει σε τίποτα την εικόνα της στημένης και συντηρητικής φυσιογνωμίας που κάποιοι προσπαθούν να της προσάψουν. Αντίθετα, η Ευγενία Μανωλίδου είναι πολύ φιλική, άνετη και διαθέτει φυσική ομορφιά . Με καλωσορίζει με χαμόγελο και χωρίς να θέσει τους όρους -που πολλοί “τηλεοπτικοί αστέρες” θέτουν πριν από κάθε συνέντευξη- δηλώνει έτοιμη να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα της κάνω. “Δεν φοβάμαι τίποτα, μπορώ να σου πω τα πάντα” μου λέει και είμαστε έτοιμες να ξεκινήσουμε την κουβέντα μας.

Η ενασχόληση με την τηλεόραση ήταν στόχος, όνειρο ζωής ή απλώς προέκυψε;
Απλά προέκυψε. Δεν επεδίωξα ποτέ να ασχοληθώ με τα τηλεοπτικά. Εμφανίστηκαν πολύ ξαφνικά στη ζωή μου και πάντα έχω στο μυαλό μου ότι όσο ξαφνικά εμφανίστηκαν το ίδιο ξαφνικά μπορούν και να εξαφανιστούν. Εμένα οι προτεραιότητές μου ήταν τελείως διαφορετικές, αλλά καμιά φορά η ζωή τα φέρνει αλλιώς. Και γιατί να μην κάνουμε και πράγματα τα οποία δεν ήταν από την αρχή προδιαγεγραμμένα στο μυαλό μας; Έτσι κι αλλιώς είχα τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς μου. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι στο οποίο δεν θα ήταν κι αυτοί σύμφωνοι.

Το κάνετε για βιοποριστικούς λόγους ή η δημοσιότητα είναι τελικά γλυκιά και σας αρέσει και θέλετε να παραμείνετε στην τηλεόραση;
Καταρχήν κανένας δεν κάνει τηλεόραση επειδή το θέλει ή επειδή η δημοσιότητα είναι γλυκιά. Πρέπει να σε θέλουν για να το κάνεις. Κανένας Έλληνας επιχειρηματίας δεν βγάζει από τον τραπεζικό του λογαριασμό χρήματα για να στα δώσει εάν δεν πιστεύει σε σένα. Μεταξύ μας, είναι τελείως αφελές να πιστεύουμε ότι η τηλεόραση γίνεται επειδή το θέλουμε εμείς. Η τηλεόραση γίνεται επειδή το θέλουν κάποιοι άλλοι και εμείς συμμετέχουμε σ' αυτό. Βεβαίως, εγώ ζω και περνάω την καθημερινότητά μου και συντηρώ μεγάλο μέρος της οικογενειακής μας ζωής από τα χρήματα που βγάζω είτε από την τηλεόραση είτε από τη μουσική. Δεν είμαι από πλούσια οικογένεια, δεν έχω πλούσιο σύζυγο και προσπαθούμε και οι δύο να ζούμε όσο γίνεται πιο αξιοπρεπώς με τα χρήματα που βγάζουμε.

Μέχρι πού φτάνει η φιλοδοξία σας;
Δεν είμαι φιλόδοξη με την κακή έννοια. Θέλω να απολαμβάνω τους καρπούς των κόπων μου. Μέχρι εκεί. Ποτέ δεν θα κάνω κάτι το οποίο θα βλάψει κάποιον άνθρωπο προκειμένου εγώ να πετύχω.
Νιώθετε ότι είστε έξω από τα νερά σας στην τηλεόραση;
Πολύ. Όχι εξαιτίας της συναναστροφής μου με άλλους ανθρώπους αλλά εξαιτίας της ενασχόλησής μου με ένα χώρο στον οποίο δεν πίστευα ότι θα ήμουν. Είναι μία περιπέτεια που ήρθε ξαφνικά και κάποια στιγμή θα τελειώσει.

Έχετε δεχθεί κατά καιρούς σκληρή κριτική στα τηλεοπτικά παράθυρα των εκπομπών; Γιατί συμβαίνει τόσο έντονα αυτό με εσάς;
Δεν ξέρω. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί βγαίνουν από το πουθενά και με βρίζουν. Αυτό πρέπει κάποιος να μου το εξηγήσει κάποια στιγμή. Νομίζω ότι είμαι εύκολος στόχος, μπορεί ο καθένας να λέει το μακρύ του και το κοντό του επειδή εγώ δεν απαντάω ποτέ. Εγώ απλά έχω ζωή.

Είναι ψυχοφθόρο αυτό για εσάς;
Ναι στην αρχή ήταν. Νόμιζα ότι όλο αυτό θα επηρεάζει τη ζωή μου, τους πρώτους δύο μήνες κόντεψα να αρρωστήσω γιατί για μένα ήταν ακατανόητο το πώς μερικοί άνθρωποι βγαίνουν στην τηλεόραση και με βρίζουν. Κατάλαβα ότι δεν έχει κανένα νόημα αυτό το πράγμα να το παίρνεις στα σοβαρά.

Χτυπήματα κάτω από τη ζώνη έχετε δεχτεί;
Ναι αλλά όσοι με έχουν χτυπήσει κάτω από τη ζώνη το έχουν πληρώσει, όχι από εμένα αλλά το έχουν πληρώσει.

Από άντρες ή από γυναίκες περισσότερο;
Τα περισσότερα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη τα έχω δεχτεί από άντρες, οι γυναίκες ήταν πάντα πιο ειλικρινείς μαζί μου. Οι γυναίκες δεν με φοβούνται εμένα γιατί δεν θα προκαλέσω, έχω άντρα, παιδιά... Εμείς οι γυναίκες πάντα σκεφτόμαστε την αντίζηλο. Οπότε από τη στιγμή που οι γυναίκες δεν έχουν να φοβούνται κάτι τέτοιο προς εμένα είναι όλα εντάξει. Έχω νιώσει ανταγωνισμό αλλά θεμιτό. Από τους άντρες έχω δεχτεί αθέμιτο ανταγωνισμό και αυτό είναι κάτι που με εξοργίζει. Θεωρώ μικροπρεπές ένας άντρας να συμπεριφέρεται γυναικουλίστικα.

Έχετε μετανιώσει για κάποια επιλογή σας;
Όχι. Κάνω μία πολύ ενδιαφέρουσα ζωή. Έχει έντονη καθημερινότητα, έντονους ρυθμούς, έκανα παιδιά από πάρα πολύ μικρή και ξεκίνησα τη μουσική μου σταδιοδρομία σε ένα χώρο καθαρά ανδροκρατούμενο σε πολύ μικρή ηλικία. Όλα αυτά έχουν προσθέσει στη ζωή μου πολλές εμπειρίες, πολλές γνώσεις και πολύ μεγάλη θέληση για να βιώσω ακόμη περισσότερα. Δεν έχω κάνει κάτι το οποίο να έχω μετανιώσει γιατί απλούστατα πάντα ρίσκαρα στη ζωή μου. Κεντράρω και φεύγω επειδή το θέλω. Βάζω υψηλούς στόχους κι αυτό είναι μέρος της μαγείας της ζωής. Οτιδήποτε έχω κάνει είτε στη μουσική είτε στην τηλεόραση το έχω πετύχει πολύ μόνη μου και είμαι πολύ περήφανη γι' αυτό.

Δεν μετανιώσατε ούτε όταν στα 19 ακολουθήσατε τον έρωτα έως την Αμερική;
Ήταν για καλό. Γιατί παρόλο που εγώ απλά έφυγα, ήρθε στη ζωή μου η μουσική. Μέχρι τότε δεν υπήρχε ούτε καν η ιδέα. Σπούδασα, δούλεψα, βρήκα τον εαυτό μου, έκανα δύο παιδιά και έζησα με έναν άνθρωπο με τον οποίο ταιριάξαμε πάρα πολύ πνευματικά. Κι ακόμα με συμβουλεύει και ακόμη είναι κοντά μου.

Έχετε δηλαδή καλή σχέση με τον πρώην σύζυγό σας;
Ναι, μα ακόμη τον χρειάζομαι για πράγματα τα οποία μπορώ μόνο σε εκείνον να μιλήσω και τα οποία έχουν να κάνουν με την τέχνη.

Τις δυσκολίες αντιμετωπίσατε ως μητέρα σε τόσο νεαρή ηλικία; Είχατε κάποια στήριξη;
Ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Πολλές φορές διάβαζα στο πάρκο με τον γιο μου στο καρότσι για να μην είμαι στο σπίτι και τρελαίνομαι. Είχα ανθρώπους που κατά καιρούς με βοηθούσαν αλλά επειδή δεν είχα εμπιστοσύνη σε κανέναν προσπαθούσα να είμαι με τα παιδιά ή εγώ ή ο άντρας μου. Είχα πολύ άγχος μη μου πειράξει κανένας το μωρό πριν ξεκινήσει να μιλάει. Μετά ήρθε το δεύτερο παιδί πάρα πολύ γρήγορα, ευτυχώς ήρθε στον τέταρτο χρόνο των σπουδών μου οπότε τελειώνοντας μπόρεσα και να φύγω. Στην Ελλάδα, είχαμε περισσότερους ανθρώπους να μας βοηθήσουν. Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχουν πράγματα τα οποία δεν έκανα καθόλου γιατί εγώ κοίταζα πώς θα είμαι κοντά στη μουσική και κοντά στα παιδιά μου. Αυτομάτως αυτό θα πει ότι απέκλεισα κάποιες άλλες δραστηριότητες στη ζωή μου οι οποίες δεν μου λείπουν γιατί δεν ξέρω πώς είναι. Δηλαδή αν με ρωτήσεις αν μου λείπει να φύγω με φίλους μου διακοπές σε ένα νησί για ένα μήνα; θα σου πω όχι γιατί δεν ξέρω πώς είναι.

Η οικογένειά σας ήταν κοντά σας στην απόφαση να φύγετε από το σπίτι σε τόσο μικρή ηλικία, να παντρευτείτε, να ζήσετε στην Αμερική και να ασχοληθείτε με τη μουσική;
Όχι πάντα. Καταρχήν ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν 14 ετών. Η μητέρα μου ήταν πολύ κοντά και σε μένα και στον αδερφό μου. Όμως επειδή φοβόταν προσπαθούσε να μας έχει πολύ κοντά της. Ήταν πολύ αντίθετη στο να παντρευτώ, ήταν πολύ αντίθετη στο να φύγω και ήταν πολύ αντίθετη στο να σπουδάσω μουσική. Ήταν σε όλα αντίθετη κι εγώ που μέχρι τότε σπανίως έφερνα αντίρρηση για το παραμικρό και υπάκουα πάντα τη μητέρα μου ξαφνικά τα απέρριψα όλα. Βέβαια, δεν τα απέρριψα για να της πάω κόντρα ούτε για να πετύχω κάτι άλλο. Ήθελα να το κάνω και το έκανα. Γι' αυτό πιστεύω ότι όλα μου βγήκαν σε καλό γιατί δεν είχα δεύτερες σκέψεις. Στη συνέχεια βέβαια όταν είδα ότι όλο αυτό το πράγμα δεν έχει επιστροφή βεβαίως ήρθε κοντά μου.

Με τον Άδωνι Γεωργιάδη πώς γνωριστήκατε;
Το 2001 γνωριστήκαμε από το 2002 είμαστε μαζί, κοντεύουμε δέκα χρόνια! Εγώ πήγα στο γραφείο του γιατί ήθελα να με βοηθήσει να περάσω έναν δίσκο μου στα βιβλιοπωλεία. Εγώ έγραφα μουσική εμπνευσμένη από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και πίστευα ότι ο δίσκος μου θα έχει μεγαλύτερη τύχη στα βιβλιοπωλεία παρά στα δισκοπωλεία. Πραγματικά είχαμε μεγάλη επιτυχία και έτσι συνεχίσαμε τη συνεργασία. Η κοινή μας αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό ήταν που μας έφερε κοντά και από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα προέκυψαν πολύ αυθόρμητα.

Θυμάστε το πρώτο ραντεβού;
Όλα τα θυμάμαι. Είχε πολύ πλάκα το πρώτο μας ραντεβού. Ένα βράδυ όταν πια είχαμε χωρίσει και οι δύο με πήρε τηλέφωνο και μου πρότεινε να βγούμε έξω να φάμε. Ήταν σε ένα εστιατόριο στο Κεφαλάρι. Βγήκαμε και αρχίσαμε να μιλάμε για τους Ορφικούς Ύμνους, για την Ιστορία, για την ποίηση. Άμα ακούσεις τον Άδωνι να μιλάει γι 'αυτά δεν μιλάει σαν ακαδημαϊκός, μιλάει σαν να τα έχει ζήσει. Του έλεγα κι εγώ για τη μουσική των σφαιρών σύμφωνα με τον Πυθαγόρα, μου έλεγε αυτός για τους πολιτικούς της αρχαίας Ελλάδας. Λέγαμε τέτοια. Κάποια στιγμή τον ρώτησα θυμάμαι “πόσο χρονών είσαι;”. Εγώ τότε ήμουν 27 και ο Άδωνις μου μου φαινόταν πάρα πολύ μεγάλος ενώ ήταν μόνο 30. Τον ρώτησα γιατί φέρεται και ντύνεσαι τόσο μεγαλίστικα κι άρχισα σιγά σιγά να τον φέρνω πιο κοντά στην ηλικία του.

Ποιος ζηλεύει περισσότερο;
Εγώ. Ζηλεύω τρομερά και επειδή ξέρει ότι ζηλεύω πάρα πολύ δεν με προκαλεί. Βέβαια κι εγώ δεν ψάχνω. Είμαι πάρα πολύ ξεκάθαρη του έχω πει ότι άμα βρω κάτι, τέρμα.

Στο σπίτι ποιος παίρνει τις αποφάσεις;
Αναγκαστικά εγώ γιατί εκείνος λείπει πάρα πολλές ώρες γιατί εγώ καλούμαι να φροντίσω το σπίτι και τις ανάγκες όλων μας.

Σκέψεις για ένα ακόμη παιδί με τον Άδωνι Γεωργιάδη έχετε;
Η αλήθεια είναι ότι χρόνος υπάρχει, ειδικά αν έχεις κάνει τρία παιδιά, το τέταρτο μπορεί να έρθει όποτε σχεδόν θέλεις. Ο Άδωνις θέλει ένα ακόμη μωρό πάρα πολύ και του αξίζει να έχει ένα ακόμη παιδί γιατί είναι πάρα πολύ καλός μπαμπάς. Το θέμα είναι πόσο θα αντέξω εγώ. Το έχουμε προσδιορίσει σε δύο περίπου χρόνια.

Η δική σας δημοσιότητα πιστεύετε ότι έχει επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την πολιτική καριέρα του συζύγου σας;
Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω γιατί ο Άδωνις από μόνος του είναι πολύ ενεργός. Θα μπορούσα να πω ότι έχω συμβάλει κι εγώ, αν ο ίδιος ήταν παθητικός, αλλά ο Άδωνις είναι από τους πιο ενεργούς πολιτικούς στο κοινοβούλιο. Κάνει πολλή δουλειά, συναντά πολύ κόσμο και είναι πολύ αγαπητός. Δεν μπορώ να πω ότι εγώ του έχω προσθέσει σαν δημοτικότητα, ίσως απλά να μην του έχω κάνει και κακό.

Προσέχετε τη δημόσια εικόνα σας; Είστε εκδηλωτική όταν είστε με το σύζυγό σας έξω;
Δεν είμαστε και 20 χρονών. Ο Άδωνις είναι πολιτικός και υπάρχουν κάποιοι κανόνες τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε.

Ο έρωτας πώς παραμένει ζωντανός μετά από τόσα χρόνια;
Μια χαρά παραμένει. Ήταν η σωστή επιλογή από την αρχή. Είμαστε πάρα πολύ ελεύθεροι μεταξύ μας. Δεν νιώθει κανείς ότι βρίσκεται σ' αυτό το γάμο αναγκαστικά. Ο καθένας κάνει αυτό που θέλει. Έχουμε τραβήξει τις γραμμές μας, ο ένας ξέρει τα όρια του άλλου και προσπαθεί να μην τα ξεπεράσει.
Λείπει κάτι από τη ζωή σας σήμερα;
Θα ήμουν αχάριστη εάν έλεγα ότι αυτή τη στιγμή μου λείπει κάτι. Όμως έχω περάσει περιόδους στη ζωή μου όπου μου έλειπαν πάρα πολλά πράγματα. Η ζωή κάνει κύκλους είμαι πολύ έτοιμη να αντιμετωπίσω ξανά τις περιόδους που θα μου λείπουν πάρα πολλά πράγματα. Το πιο σημαντικό είναι να έχεις κάνει καλές προσωπικές επιλογές, να έχεις δίπλα σου τους ανθρώπους που αγαπάς. Όλα τα υπόλοιπα έρχονται και φεύγουν.


Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό adore στο τεύχος Μαϊου 2011