Ευγενικός, φιλόξενος, κρατώντας όμως χαμηλό προφίλ ο Γάλλος Πρέσβης Cristophe Farnaud είναι η απόλυτη εξήγηση του γιατί το savoir vivre είναι γαλλικής καταγωγής.
Συνέντευξη στη Σοφία Τουντούρη
Φτάσαμε λίγα λεπτά αργότερα από το καθορισμένο μας ραντεβού στη Γαλλική Πρεσβεία. Η αιτία δεν ήταν ούτε το μποτιλιάρισμα της πρωτεύουσας ούτε το φορτωμένο μας πρόγραμμα. Η αιτία ήταν το νεοκλασικό κτίριο στον αριθμό 7 της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας που δέσποζε τόσο επιβλητικά μη επιτρέποντάς μας να πάρουμε το βλέμμα μας από πάνω του. Το ίδιο κτίριο στο εσωτερικό του “έκρυβε” στοιχεία που θύμιζαν άλλη εποχή. Λίγα λεπτά αργότερα ο Γάλλος Πρέσβης Cristophe Farnaud χαμογελαστός κατέβαινε τις σκάλες για να μας συναντήσει. Αν και ο χρόνος που είχαμε στη διάθεσή μας ήταν περιορισμένος ο ίδιος έδειχνε να απολαμβάνει τη διαδικασία. Όσο, άλλωστε, κι εμείς.
Είστε πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα από το 2007. Ποιες εντυπώσεις έχετε αποκομίσει από τη διαμονή σας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα;
Οι εντυπώσεις μου για την Ελλάδα είναι άριστες και πολύ δυνατές. Πρόκειται για μια καταπληκτική χώρα όσον αφορά την κουλτούρα της, την ιστορία της, την ομορφιά των τοπίων της αλλά και τη ζεστασιά των κατοίκων της. Το να διαμένει κανείς στην Ελλάδα είναι συναρπαστικό και ευχάριστο τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Έχουμε πολλά κοινά και πολλά να κάνουμε μαζί. Χαίρομαι πολύ για αυτό!
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος ενός πρέσβη για τις σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες;
Ο ρόλος ενός πρέσβη έγκειται στο να επιτυγχάνει να προχωρούν, μέρα με τη μέρα, οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, σε όλους τους τομείς. Στην Ελλάδα, για τον Γάλλο Πρέσβη, αυτό έχει μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς και μεγάλο ενδιαφέρον, διότι οι δεσμοί μεταξύ των δυο χωρών είναι άριστοι. Επιπλέον, διανύουμε μια από τις πιο δυνατές περιόδους αυτής της σχέσης, ειδικά μετά την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, στην Αθήνα τον περασμένο Ιούνιο.Ακόμη, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στο Παρίσι στις 9 Απριλίου ενδυνάμωσε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Υπάρχει μια πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των δυο χωρών και των δυο λαών. Μια ανάγκη να πραγματοποιήσουμε περισσότερα για την Ευρώπη, για τον πολιτισμό, για τη συνεργασία των λαών, για την οικονομία, για την άμυνα.
Βλέπετε η οικονομική κρίση να επηρεάζει Έλληνες, Γάλλους και ολόκληρη την Ευρώπη στον ίδιο βαθμό; Αν όχι τι είναι αυτό που διαφοροποιείται σε κάθε χώρα;
Η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια και αγγίζει όλες τις χώρες. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα αναζητήσουν από κοινού τις λύσεις που θα συνεισφέρουν στην ολοένα και καλύτερη ομαλοποίηση των διεθνών οικονομικών κύκλων ή στην υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας. Η Σύνοδος των G 20 στο Λονδίνο έδειξε ότι υπάρχει αυτή η θέληση. Όσον αφορά την Ελλάδα, η Γαλλία είναι αλληλέγγυα με την Αθήνα.
Τι περιλαμβάνει ένα εικοσιτετράωρο σας;
Χωρίζεται σε διάφορες δραστηριότητες που αφορούν τόσο τα θέματα της πρεσβείας όσο και τις συναντήσεις στο εξωτερικό με τους αρμόδιους πολιτικούς και οικονομικούς φορείς, με καλλιτέχνες και φοιτητές. Το πρόγραμμα ποικίλλει απίστευτα. Ένας πρέσβης ασχολείται τόσο με την προώθηση του Φεστιβάλ των Γαλλόφωνων Ταινιών, όπως αυτού που μόλις τελείωσε και που σημείωσε μεγάλη επιτυχία όσο και με την έκθεση που αφορά στη βιοτεχνολογία ή στην ανάπτυξη της διαστημικής μας συνεργασίας. Όσον αφορά στο πολιτικό επίπεδο, έχουμε καθημερινά συζητήσεις και επαφές με το υπουργείο Εξωτερικών για τα ευρωπαϊκά θέματα, τα Βαλκάνια καθώς και για άλλα θέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως για παράδειγμα για όσα αφορούν τη Μεσόγειο.
Ποια είναι η εικόνα της Ελλάδας στη Γαλλία;
Άριστη. Οι Γάλλοι αγαπούν την Ελλάδα και την επισκέπτονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και αυτό συμβαίνει χάρη στα πολλά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ελλάδα. Προσφέρει μια εξαιρετική ποιότητα ζωής. Είναι μια μοντέρνα χώρα, πολύ όμορφη και συγχρόνως δυναμική στην οποία οι Γάλλοι γεύονται τη φιλοξενία.
Τι είναι αυτό που ξεχωρίζετε στην Ελλάδα;
Η ζεστή και φιλική φιλοξενία εντυπωσιάζει τη Γαλλία, καθώς και το ότι όλες οι γενιές των Ελλήνων συγχέονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα και κατ' επέκταση οι Έλληνες είναι για μένα ένας λαός που μπόρεσε να διατηρήσει στο ακέραιο την αξία της φιλοξενίας και του ανοιχτού πνεύματος. Ένας λαός- θεμέλιο για την Ευρώπη και πάντα υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ιδέας.
Εντοπίζετε διαφορές στον τρόπο ζωής ανάμεσα στις δύο χώρες;
Σίγουρα. Η Ελλάδα αποτελεί μια κατεξοχήν μεσογειακή χώρα. Η Γαλλία ως χώρα διαθέτει μεσογειακά στοιχεία αλλά διαθέτει επίσης και στοιχεία από τη Βόρεια Ευρώπη. Αυτό δημιουργεί μια διαφορετική ισορροπία. Παρόλα αυτά, αυτό που με εντυπωσιάζει είναι η κοινή μας ευαισθησία. Παρατηρεί κανείς ανάμεσα στις δυο χώρες την ίδια διάθεση για φιλοξενία, το ίδιο εορταστικό πνεύμα, τις ίδιες πνευματικές ανησυχίες για τα θεατρικά δρώμενα, τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία. Έτσι εξηγείται η ομοιότητα μεταξύ των δυο χωρών.
Ανέκαθεν η Ελλάδα και η Γαλλία είχαν στενές σχέσεις. Αυτοί οι δεσμοί κορυφώθηκαν με τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί :“Ελλάς- Γαλλία: Νέα Συμμαχία”.
Πώς προβλέπετε να εξελιχθούν αυτές οι σχέσεις; Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης των ελληνογαλλικών σχέσεων;
Αυτή η «καινούρια συμμαχία» χρειάζεται για να μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα από κοινού τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σύγχρονου κόσμου, καθώς και για να υλοποιήσουμε αυτήν την ώθηση σε όλους τους τομείς. Η δύναμη αυτής της διακρατικής σχέσης έγκειται στο ότι στηρίζεται σήμερα από πολλούς στυλοβάτες: Στην πολιτική, καθώς είμαστε κοντά σε όλα τα θέματα, κυρίως σε όσα αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, στην οικονομία καθώς η Γαλλία είναι στο εξής ο πρώτος επενδυτής και ο πρώτος ξένος εργοδότης σε αυτή τη χώρα: Σε περίοδο κρίσης, αυτό δεν είναι αμελητέο! Τέλος, σε ο,τι αφορά το πολιτιστικό επίπεδο η επιτυχία του Φεστιβάλ Γαλλόφωνων Ταινιών στην Ελλάδα ή επίσης η έκθεση του Αγίου Όρους και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο Petit Palais του Παρισιού αποδεικνύουν ξεκάθαρα τη δυναμική των ανταλλαγών μας.
Έχετε επισκεφθεί πολλές τοποθεσίες στην Ελλάδα. Υπάρχει κάποια που ξεχωρίσατε;
Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι αυτή η ελληνική διαφορετικότητα, που δεν είναι τόσο γνωστή στους ξένους. Πολύ συχνά, οι τουρίστες σκέφτονται να επισκεφθούν τον Παρθενώνα και τη Μύκονο. Είναι καταπληκτικά μέρη, αλλά υπάρχουν και πολλά περισσότερα. Η βόρεια Ελλάδα είναι αξιοθαύμαστη. Ενδεικτικά αναφέρω τη βυζαντινή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, την θαυμαστή Βεργίνα και το Δέλτα του Έβρου που μου άρεσε πολύ.
Πόσοι Γάλλοι ζουν στην Ελλάδα;
Η γαλλική κοινότητα, η οποία είναι δυναμική και ισχυρή, μεγαλώνει συνεχώς. Σήμερα, 8.700 Γάλλοι είναι εγγεγραμμένοι στο προξενείο της Αθήνας και γύρω στους 1.500 στο προξενείο της Θεσσαλονίκης. Τα νούμερα αυτά που σας αναφέρω είναι πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά, καθώς πολλοί Γάλλοι ζουν στην Ελλάδα χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στα προξενεία μας.
Η χώρα μας είναι δημοφιλής προορισμούς για τους Γάλλους; Για τη φετινή χρονιά τι προβλέπετε όσον αφορά στον τουρισμό;
Η Ελλάδα αποτελεί για τους Γάλλους ένα προνομιούχο προορισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπολογίζεται ότι οι Γάλλοι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα είναι περίπου 1 εκατομμύριο. Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις για τις προβλέψεις όσον αφορά τον τουρισμό για το 2009. Η τάση είναι πτωτική σε παγκόσμια κλίμακα αλλά στη Γαλλία υπάρχει πάντα μια ισχυρή προτίμηση για την Ελλάδα τόσο για τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, όπου υπάρχουν κρατήσεις, όσο και για τα νησιά και για τα μεγάλα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας.
Ποια προβλήματα εντοπίζετε στην ελληνική καθημερινότητα; Υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί;
Αγαπώ πολύ την Αθήνα. Σίγουρα, πολλοί είναι εκείνοι που σχολιάζουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτό έχει βελτιωθεί πολύ από την πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα – πριν από 20 και πλέον χρόνια- χάρη στα οδικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί. Η πιο παλιά πόλη στην Ευρώπη, η Αθήνα, έχει περάσει σήμερα στον 21ο αιώνα χάρη στα μεγάλα έργα που έγιναν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και χάρη στη μετατροπή ανεκμετάλλευτων βιομηχανικών περιοχών σε πολιτιστικά κέντρα. Η Αθήνα εξελίσσεται καθημερινά. Σε αυτήν βρίσκω, από μέρους μου, την τέχνη του να ζει κανείς με τρόπο μεσογειακό, γεγονός που με συναρπάζει.
Προτιμάτε την ελληνική ή τη γαλλική κουζίνα;
Επικίνδυνη ερώτηση! Παραμένω αφοσιωμένος στη γαλλική γαστρονομία. Αλλά εδώ στην Ελλάδα βρήκα μια μεσογειακή κουζίνα που μου αρέσει πάρα πολύ. Ακόμη και σε αυτό το θέμα υπάρχει ποικιλομορφία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα ελληνικά κρασιά που σήμερα έχουν ποιότητα.
Πώς διασκεδάζετε; Όταν φυσικά οι υποχρεώσεις σας σας το επιτρέπουν.
Πηγαίνω πολύ στη θάλασσα με την οικογένειά μου. Ωστόσο, η Αθήνα είναι μια πρωτεύουσα στο χείλος της θάλασσας! Ταξιδεύω όμως πολύ σε όλες τις περιοχές.
Είστε πατέρας 3 παιδιών. Οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις πόσο χρόνο σας αφήνουν για την οικογένειά σας;
Αυτόν τον χρόνο τον εκμεταλλεύομαι. Είναι απαραίτητος. Είναι νομίζω και θέμα ισορροπίας τόσο για τα παιδιά μου όσο και για μένα.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός;
Η Αθήνα όταν είμαι στο Παρίσι και το αντίστροφο. Ακόμη, στην Ελλάδα μου αρέσει να γεύομαι τις ευχάριστες διαδρομές στο βορρά και το νότο, στη θάλασσα και το βουνό, στα διαφορετικά νησιά...
Το αγαπημένο σας βιβλίο;
Μου είναι δύσκολο να πω ποιο είναι ακριβώς. Διαβάζω πολλά μυθιστορήματα αλλά επίσης και ιστορικά βιβλία. Εδώ, στην Ελλάδα το βιβλίο που έχω στο κομοδίνο μου είναι «Η ανεξάντλητη ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκιδίδη. Ανακάλυψα επίσης ξανά τους μεγάλους Έλληνες τραγικούς ποιητές, κυρίως τον Αισχύλο. Ακόμη, «βυθίστηκα» στο βιβλίο με τίτλο το «Ζ», του Βασίλη Βασιλικού. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό βιβλίο που μου έδωσε την ιδέα να γιορτάσω, στις 2 Απριλίου, μαζί με το συγγραφέα του βιβλίου και το σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά τα 40 χρόνια της ταινίας που βασίζεται στο βιβλίο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας μας τίμησε με την παρουσία του.
Το ποτό που επιλέγετε να πίνετε όταν βγαίνετε έξω;
Εξαρτάται από την ώρα της ημέρας! Το πρωί προτιμώ τον φραπέ ή ένα φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Το βράδυ, το ελληνικό κρασί, όπως για παράδειγμα το κόκκινο κρασί της Δράμας, το Ξινόμαυρο, που μου θυμίζει τα υπέροχα κόκκινα κρασιά του Bordeaux. Και σίγουρα μου αρέσει η σαμπάνια.
Αγαπημένη σας συνήθεια;
Το να περπατώ στις γειτονιές που περιβάλλουν την πρεσβεία, από τον Εθνικό Κήπο μέχρι το λόφο του Λυκαβηττού.
Υπάρχει κάτι από το Παρίσι που δεν μπορείτε να το βρείτε στην Αθήνα;
Τα μέρη είναι διαφορετικά αλλά η Αθήνα αποτελεί ένα σταυροδρόμι στην καρδιά της Ευρώπης. Νομίζω ότι σήμερα μπορεί κανείς να τα βρει όλα σε αυτήν.
Πώς θα περιγράφατε τον τρόπο ζωής των Ελλήνων;
Ζεστό, οικογενειακό, εορταστικό, φιλόξενο…
Διατηρείτε και blog στο Internet. Είναι ένας τρόπος για να έρχεστε πιο κοντά με τους ανθρώπους αυτό;
Σίγουρα. Ακριβώς για αυτό το λόγο δημιούργησα αυτήν την ιστοσελίδα, ένα καινούριο εργαλείο επικοινωνίας. Και οφείλω να παραδεχτώ ότι η επιτυχία της ήταν πέρα από τις προσδοκίες μου. Χάρη στην ιστοσελίδα συνδιαλέγομαι με άτομα που δεν θα μπορούσα να το κάνω με άλλον τρόπο.
Τι προβλέψεις κάνετε για το μέλλον όσον αφορά στη δική σας ζωή;
Για το άμεσο μέλλον, να προσφέρω τις υπηρεσίες μου όσον αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να επωφεληθώ την κάθε στιγμή από αυτήν την καταπληκτική εμπειρία που μου προσφέρεται στην Ελλάδα.
Αυτή η «καινούρια συμμαχία» χρειάζεται για να μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα από κοινού τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σύγχρονου κόσμου, καθώς και για να υλοποιήσουμε αυτήν την ώθηση σε όλους τους τομείς. Η δύναμη αυτής της διακρατικής σχέσης έγκειται στο ότι στηρίζεται σήμερα από πολλούς στυλοβάτες: Στην πολιτική, καθώς είμαστε κοντά σε όλα τα θέματα, κυρίως σε όσα αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, στην οικονομία καθώς η Γαλλία είναι στο εξής ο πρώτος επενδυτής και ο πρώτος ξένος εργοδότης σε αυτή τη χώρα: Σε περίοδο κρίσης, αυτό δεν είναι αμελητέο! Τέλος, σε ο,τι αφορά το πολιτιστικό επίπεδο η επιτυχία του Φεστιβάλ Γαλλόφωνων Ταινιών στην Ελλάδα ή επίσης η έκθεση του Αγίου Όρους και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στο Petit Palais του Παρισιού αποδεικνύουν ξεκάθαρα τη δυναμική των ανταλλαγών μας.
Έχετε επισκεφθεί πολλές τοποθεσίες στην Ελλάδα. Υπάρχει κάποια που ξεχωρίσατε;
Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι αυτή η ελληνική διαφορετικότητα, που δεν είναι τόσο γνωστή στους ξένους. Πολύ συχνά, οι τουρίστες σκέφτονται να επισκεφθούν τον Παρθενώνα και τη Μύκονο. Είναι καταπληκτικά μέρη, αλλά υπάρχουν και πολλά περισσότερα. Η βόρεια Ελλάδα είναι αξιοθαύμαστη. Ενδεικτικά αναφέρω τη βυζαντινή κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, την θαυμαστή Βεργίνα και το Δέλτα του Έβρου που μου άρεσε πολύ.
Πόσοι Γάλλοι ζουν στην Ελλάδα;
Η γαλλική κοινότητα, η οποία είναι δυναμική και ισχυρή, μεγαλώνει συνεχώς. Σήμερα, 8.700 Γάλλοι είναι εγγεγραμμένοι στο προξενείο της Αθήνας και γύρω στους 1.500 στο προξενείο της Θεσσαλονίκης. Τα νούμερα αυτά που σας αναφέρω είναι πολύ χαμηλότερα από τα πραγματικά, καθώς πολλοί Γάλλοι ζουν στην Ελλάδα χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι στα προξενεία μας.
Η χώρα μας είναι δημοφιλής προορισμούς για τους Γάλλους; Για τη φετινή χρονιά τι προβλέπετε όσον αφορά στον τουρισμό;
Η Ελλάδα αποτελεί για τους Γάλλους ένα προνομιούχο προορισμό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Υπολογίζεται ότι οι Γάλλοι τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα είναι περίπου 1 εκατομμύριο. Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις για τις προβλέψεις όσον αφορά τον τουρισμό για το 2009. Η τάση είναι πτωτική σε παγκόσμια κλίμακα αλλά στη Γαλλία υπάρχει πάντα μια ισχυρή προτίμηση για την Ελλάδα τόσο για τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, όπου υπάρχουν κρατήσεις, όσο και για τα νησιά και για τα μεγάλα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας.
Ποια προβλήματα εντοπίζετε στην ελληνική καθημερινότητα; Υπάρχει κάτι που σας ενοχλεί;
Αγαπώ πολύ την Αθήνα. Σίγουρα, πολλοί είναι εκείνοι που σχολιάζουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Αλλά έχω την αίσθηση ότι αυτό έχει βελτιωθεί πολύ από την πρώτη φορά που ήρθα στην Ελλάδα – πριν από 20 και πλέον χρόνια- χάρη στα οδικά έργα που έχουν πραγματοποιηθεί. Η πιο παλιά πόλη στην Ευρώπη, η Αθήνα, έχει περάσει σήμερα στον 21ο αιώνα χάρη στα μεγάλα έργα που έγιναν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και χάρη στη μετατροπή ανεκμετάλλευτων βιομηχανικών περιοχών σε πολιτιστικά κέντρα. Η Αθήνα εξελίσσεται καθημερινά. Σε αυτήν βρίσκω, από μέρους μου, την τέχνη του να ζει κανείς με τρόπο μεσογειακό, γεγονός που με συναρπάζει.
Προτιμάτε την ελληνική ή τη γαλλική κουζίνα;
Επικίνδυνη ερώτηση! Παραμένω αφοσιωμένος στη γαλλική γαστρονομία. Αλλά εδώ στην Ελλάδα βρήκα μια μεσογειακή κουζίνα που μου αρέσει πάρα πολύ. Ακόμη και σε αυτό το θέμα υπάρχει ποικιλομορφία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα ελληνικά κρασιά που σήμερα έχουν ποιότητα.
Πώς διασκεδάζετε; Όταν φυσικά οι υποχρεώσεις σας σας το επιτρέπουν.
Πηγαίνω πολύ στη θάλασσα με την οικογένειά μου. Ωστόσο, η Αθήνα είναι μια πρωτεύουσα στο χείλος της θάλασσας! Ταξιδεύω όμως πολύ σε όλες τις περιοχές.
Είστε πατέρας 3 παιδιών. Οι επαγγελματικές σας υποχρεώσεις πόσο χρόνο σας αφήνουν για την οικογένειά σας;
Αυτόν τον χρόνο τον εκμεταλλεύομαι. Είναι απαραίτητος. Είναι νομίζω και θέμα ισορροπίας τόσο για τα παιδιά μου όσο και για μένα.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας προορισμός;
Η Αθήνα όταν είμαι στο Παρίσι και το αντίστροφο. Ακόμη, στην Ελλάδα μου αρέσει να γεύομαι τις ευχάριστες διαδρομές στο βορρά και το νότο, στη θάλασσα και το βουνό, στα διαφορετικά νησιά...
Το αγαπημένο σας βιβλίο;
Μου είναι δύσκολο να πω ποιο είναι ακριβώς. Διαβάζω πολλά μυθιστορήματα αλλά επίσης και ιστορικά βιβλία. Εδώ, στην Ελλάδα το βιβλίο που έχω στο κομοδίνο μου είναι «Η ανεξάντλητη ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκιδίδη. Ανακάλυψα επίσης ξανά τους μεγάλους Έλληνες τραγικούς ποιητές, κυρίως τον Αισχύλο. Ακόμη, «βυθίστηκα» στο βιβλίο με τίτλο το «Ζ», του Βασίλη Βασιλικού. Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό βιβλίο που μου έδωσε την ιδέα να γιορτάσω, στις 2 Απριλίου, μαζί με το συγγραφέα του βιβλίου και το σκηνοθέτη, Κώστα Γαβρά τα 40 χρόνια της ταινίας που βασίζεται στο βιβλίο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας μας τίμησε με την παρουσία του.
Το ποτό που επιλέγετε να πίνετε όταν βγαίνετε έξω;
Εξαρτάται από την ώρα της ημέρας! Το πρωί προτιμώ τον φραπέ ή ένα φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Το βράδυ, το ελληνικό κρασί, όπως για παράδειγμα το κόκκινο κρασί της Δράμας, το Ξινόμαυρο, που μου θυμίζει τα υπέροχα κόκκινα κρασιά του Bordeaux. Και σίγουρα μου αρέσει η σαμπάνια.
Αγαπημένη σας συνήθεια;
Το να περπατώ στις γειτονιές που περιβάλλουν την πρεσβεία, από τον Εθνικό Κήπο μέχρι το λόφο του Λυκαβηττού.
Υπάρχει κάτι από το Παρίσι που δεν μπορείτε να το βρείτε στην Αθήνα;
Τα μέρη είναι διαφορετικά αλλά η Αθήνα αποτελεί ένα σταυροδρόμι στην καρδιά της Ευρώπης. Νομίζω ότι σήμερα μπορεί κανείς να τα βρει όλα σε αυτήν.
Πώς θα περιγράφατε τον τρόπο ζωής των Ελλήνων;
Ζεστό, οικογενειακό, εορταστικό, φιλόξενο…
Διατηρείτε και blog στο Internet. Είναι ένας τρόπος για να έρχεστε πιο κοντά με τους ανθρώπους αυτό;
Σίγουρα. Ακριβώς για αυτό το λόγο δημιούργησα αυτήν την ιστοσελίδα, ένα καινούριο εργαλείο επικοινωνίας. Και οφείλω να παραδεχτώ ότι η επιτυχία της ήταν πέρα από τις προσδοκίες μου. Χάρη στην ιστοσελίδα συνδιαλέγομαι με άτομα που δεν θα μπορούσα να το κάνω με άλλον τρόπο.
Τι προβλέψεις κάνετε για το μέλλον όσον αφορά στη δική σας ζωή;
Για το άμεσο μέλλον, να προσφέρω τις υπηρεσίες μου όσον αφορά τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό επίπεδο θα ήθελα να επωφεληθώ την κάθε στιγμή από αυτήν την καταπληκτική εμπειρία που μου προσφέρεται στην Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ DAR ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου