Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΑΖΥΓΙΑ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ


Αύξηση της τάξης του 11,4% στα διαζύγια σημειώθηκε μέσα σε έναν χρόνο σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας (ΙΨΣΥ). Σύμφωνα με κοινωνιολόγους και νομικούς οι οικονομικές δυσκολίες σε μία περίοδο κρίσης μπορούν να αποτελέσουν τον κυρίαρχο λόγο οριστικής ρήξης ενός ζευγαριού. Την ίδια ώρα, αυστραλιανή φιλανθρωπική οργάνωση δημοσίευσε έκθεση που αναφέρει ότι όταν ένας από τους δυο σε ένα ζευγάρι βιώσει την ανεργία σε ένα χρονικό διάστημα οι πιθανότητες να χωρίσει μέσα στον επόμενο χρόνο φτάνουν το 70%.


Της Σοφίας Τουντούρη

Υπό συνθήκες πίεσης εμφανίζεται ο πραγματικός χαρακτήρας του ανθρώπου και αναδύονται τα προβλήματα της σχέσης σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι τα διαζύγια αυξάνονται λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό, μάλιστα, επιβεβαιώνει και η αύξηση των υποθέσεων που αφορούν στη διάσπαση του έγγαμου βίου στα δικηγορικά γραφεία. “Είναι γεγονός ότι έχω παρατηρήσει μία γενικότερη φθορά στις ανθρώπινες σχέσεις εξαιτίας όλης αυτής της κρίσης και του συνεπακόλουθου άγχους και προβληματισμού που αυτή δημιουργεί” αναφέρει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της Legal+ Ηλίας Γκίνδης προσθέτοντας ότι “αυτός που τη βιώνει περισσότερο τη μεταδίδει άθελά του σε όλη την οικογένεια με αποτέλεσμα όταν ξεπεραστούν τα όρια να οδηγηθούν στη διάλυση της”. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας που κάνει λόγο για αύξηση της τάξης του 11,4% στα διαζύγια από τον Φεβρουάριο του 2009 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2010. “Το συγκεκριμένο γεγονός το έχω παρατηρήσει και στις σχετικές υποθέσεις του γραφείου μας και δυστυχώς είναι σημείο των καιρών. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα με την οικονομική κρίση παρατηρείται αύξηση στα διαζύγια και απόγνωση από πλευράς του ζευγαριού που τελικά οδηγείται στη διάλυση της οικογένειας” τόνισε στην Karfitsa ο κ. Γκίνδης.

Παγκόσμιο φαινόμενο

Παρόμοια είναι η κατάσταση και παγκοσμίως αφού μεγάλη αυστραλιανή φιλανθρωπική οργάνωση με ανακοίνωσή της ανέφερε χαρκατηριστικά ότι ενώ οι διεθνείς χρηματαγορές αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψεις οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις οικογένειες και τα ζευγάρια είναι πιο εμφανείς από ποτέ. “Η κρίση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα διαζύγια καθώς περισσότεροι άνθρωποι διακατέχονται από στρες αφού χάνουν τις δουλειές τους” τόνισε η διευθύντρια της Anglicare Australia, Casey Chambers η οποία δημοσίευσε έκθεση σχετική με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην οικογένεια τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Εάν ο ένας από τους δυο σε ένα ζευγάρι βιώσει την ανεργία σε ένα ημερολογιακό έτος, οι πιθανότητες να βιώσει το διαζύγιο τον επόμενο χρόνο είναι 70%”.

“Δεν έχουμε. Θα χωρίσουμε;”

Την βεβαιότητα ότι η σεξουαλική επαφή δεν επηρεάζεται από την οικονομική κρίση εκφράζει μέσα από την επαφή του με τον κόσμο ο υπεύθυνος ενημέρωσης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας κ. Σταμάτης Παπαχαρίτου. “Ξέρουμε ότι η ανεργία μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση ενός σεξουαλικού προβλήματος αλλά όχι την εμφάνιση ενός διαζυγίου. Χωρίζουμε όταν διαφωνούμε όχι όταν έχουμε οικονομικά προβλήματα” δήλωσε στην Karfitsa ο κ. Παπαχαρίτου προσθέτοντας ότι η απουσία επιστημονικών δεδομένων δεν μας αφήνει περιθώρια για ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το αν η οικονομική κρίση οδηγεί τα ζευγάρια σε διαζύγιο. Η κρίση, σύμφωνα με τον κ. Παπαχαρίτου, μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την ειλικρινή επικοινωνία ανάμεσα στο ζευγάρι και με τη βοήθεια ενός ειδικού. “Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν συνευρίσκονται και να αφιερώσουν χρόνο στη συζήτηση και όχι στην τηλεόραση” ανέφερε προτρέποντας όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα σεξουαλικής ή αναπαραγωγικής υγείας να καλέσουν στη γραμμή βοήθειας 2310-999099.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Karfitsa στις 9/4/2010)

2 σχόλια:

sygapa είπε...

SYGAPA - ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΓΟΝΕΙΣ- ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΓΟΝΕΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
Φράγκων 19 Θεσσαλονίκη, τηλ 2310524285, φαξ 2310524319,
Αθήνα: Αινιάνος 8 (Πεδίον του Αρεως), ΤΚ 11521, τηλ: 210-64.11.977
Δράμα: Τέρμα Χρυσοβέργη 2521034910, Αλεξανδρούπολη: 14ης Μαίου 1, 3ος όροφος, Σέρρες: Τσαλοπούλου 13α (ΣΟΦΨΥ)
κινητό 6942989785, mails: goneas2005@yahoo.gr, President: Spitalas@yahoo.gr
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ www.sos-sygapa.eu
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ:
http://internationalienation.blogspot.com
ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ: http://www.ipetitions.com/petition/greekfamilylaw/
SYGAPA 2 (ΗΜΑΘΙΑ) http://olganos.blogspot.com
SYGAPA 3 (ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ) http://sygapalexandroupolis.blogspot.com
SYGAPA 4 (ΠΑΤΡΑ) :http://sygapapatras.blogspot.com
SYGAPA 5 (ΛΑΡΙΣΑ) : http://sygapalarissa.blogspot.com
SYGAPAFRANCE: http://sospapagrecs.over-blog.com
SYGAPA 6 (ΔΡΑΜΑ): http://sygapadramas.blogspot.com
SYGAPA 7 (ΚΡΗΤΗ) http://sygapakritis.blogspot.com
ΠΑΤΕΡΑΣ: http://patrotita.blogspot.com
ΓΟΝΕΙΣ: http://gonis-sygapa.blogspot.com
ΓΟΝΕΑΣ : http://goneas.blogspot.com
FORUM: http://groups.yahoo.com/group/goneas2005
groups sygapa:
FACEBOOK , MYSPACE, ZORPIA ,HI.5
ΣΥΓΑΠΑ: http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=6965054543
ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=83895595699&ref=share
www.sos-sygapa.eu

sygapa είπε...

επικοινωνήστε μαζί μας όσον αφορά στα διαζύγια
2310524285 / 6942989785
goneas2005@yahoo.gr
SYGAPA ΣΥΓΑΠΑ