Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Αχτίδα φωτός για τους νέους επιχειρηματίες της πόλης

Silicon Valley στη Θεσσαλονίκη;

Γράφει η Σοφία Τουντούρη

Σοβαρότητα και επαγγελματισμός είναι οι λέξεις-κλειδιά για να γίνουν σταθερά βήματα προόδου για τους νέους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης. Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, γίνονται προσπάθειες που δίνουν το πράσινο φως για την ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας στην πόλη, με τη συμμετοχή, μάλιστα, πιο έμπειρων και ήδη αναγνωρισμένων επιχειρηματιών, που επενδύουν στην αναγνώριση και την προώθηση ανερχόμενων επιχειρηματιών και νέων ταλέντων, μια επένδυση υψηλού ρίσκου, που μπορεί ωστόσο να αποτελέσει διέξοδο στην κρίση και την ανεργία εάν γίνει συντονισμένα. Μια τέτοια προσπάθεια είναι το Thermi Link.


Τι είναι το Thermi Link
Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός, αφού δεν αποτελεί «κολέγιο» για επιχειρηματίες, αλλά χώρο δικτύωσης και συνεργασίας νέων επιχειρηματιών, που οργανώνει workshops με σκοπό την επιτάχυνση υλοποίησης καινοτόμων ιδεών. Άνθρωποι με ισχυρή τεχνογνωσία παρέχουν συμβουλές και γνώσεις στους νέους επιχειρηματίες, βοηθώντας τους να αναπτύξουν την ιδέα τους, συμπληρώνοντας έτσι τα κομμάτια που τους λείπουν. «Στόχος μας είναι να ταράξουμε τα νερά και να βρούμε νέα ταλέντα, νέους επιχειρηματίες, και να τους βοηθήσουμε να βρουν το δρόμο για να γίνουν πράξη οι ιδέες τους, αφού αυτό που διαπιστώνουμε εντονότερα είναι ένα κενό στην υλοποίηση. Τους δείχνουμε πώς δομείται μια ιδέα, τι είναι ένας επενδυτής, αφού αυτό που παρατηρούμε συχνότερα είναι η απουσία εξειδίκευσης και γνωστικού πεδίου» ανέφερε στην «F.S.» ο υπεύθυνος του Thermi Link, αναλυτής επενδύσεων Γεώργιος Γάτος.
Ως μέρος της εταιρείας Thermi A.E. (θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων), εγκαινίασε τη λειτουργία του στα μέσα του περασμένου Μαρτίου. Πρόκειται για ένα χώρο που φιλοξενεί νεοσύστατες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρές, άτυπες ομάδες ερευνητών ή φοιτητών, στους οποίους δίνεται μια ολοκληρωμένη πρόταση, αφού οι επιχειρηματικές ιδέες ή τα αποτελέσματα των πρωτοπόρων ερευνών πέφτουν συνήθως στο κενό, καθώς αποτυγχάνουν να εμπορευματοποιηθούν και να μετατραπούν σε καινοτόμα προϊόντα ή υπηρεσίες. «Διαπιστώνουμε σημαντική έλλειψη επιχειρηματικής κουλτούρας, με αποτέλεσμα οι “εμπνευστές” των ιδεών να αδυνατούν ή και να μη γνωρίζουν τον τρόπο να βρουν τους κατάλληλους συνεργάτες και πελάτες ή το δρόμο που οδηγεί σε κεφάλαια» τόνισε ο κ. Γάτος, προσθέτοντας ότι «η συγκύρια της οικονομικής κρίσης είναι η καλύτερη αφορμή για να δοθεί δημοσιότητα σε νέες πρωτοβουλίες και προσπάθειες, ώστε να αναγνωριστούν ταλέντα, κάτι που κρίνεται αναγκαίο, γιατί ο χώρος του επιχειρείν μετριέται σε ευρώ».

Αναζήτηση... επιχειρηματικών «αγγέλων»Σε εμβρυακό στάδιο, από την ομάδα της Thermi A.E., είναι και η πρωτοβουλία Thermi Angels. Πρόκειται για παράφραση του γνωστού επιχειρηματικού όρου Bussiness Angels, κάτι που, ενώ εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό εδώ και αρκετά χρόνια, στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά. Ένα δίκτυο ήδη φτασμένων επιχειρηματιών επενδύει στους νεότερους, τους ανοίγει πόρτες, τους παρέχει κεφάλαια, τους χρηματοδοτεί και τους δίνει την απαραίτητη ώθηση ώστε να υλοποιηθεί η ιδέα τους. «Οι “άγγελοι” είναι οι ήδη έμπειροι και επιτυχημένοι επιχειρηματίες –όπως ο κ. Βασίλης Τακάς, πρόεδρος της Thermi A.E. και εμπνευστής του Thermi Link και του Thermi Angels– οι οποίοι ουσιαστικά δείχνουν το δρόμο στις ομάδες νέων επιχειρηματιών, βοηθώντας τους σε όλα τα επίπεδα, ως δείγμα χρέους τους στην κοινωνία αλλά και για να βγάλουν αποδόσεις. Τέτοιου είδους επενδύσεις έχουν μεγάλο ρίσκο, αλλά και μεγάλες αποδόσεις» εξήγησε ο κ. Γάτος.

Τι σταματά τους νέους επιχειρηματίεςΟι σημαντικότερες δυσκολίες εντοπίζονται στη δυσκολία πρόσβασης σε κεφάλαια αλλά και σε κανάλια διανομής, ενώ είναι γεγονός ότι από τις νέες επιχειρήσεις που δημιουργούνται μόνο το 1/3 επιβιώνει. «Είμαι αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα προβληματισμένος, γιατί δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα που θα θέλαμε να υπάρχει. Τα πάντα στην Ελλάδα γίνονται με το σταγονόμετρο» τονίζει ο υπεύθυνος του Thermi Link κ. Γάτος. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, οι τομείς που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον και έχουν μέλλον, εξωστρέφεια και καινοτομία για τους νέους είναι όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με το διαδίκτυο και τις νέες τεχνολογίες, κάτι που επιβεβαιώνει και ο κ. Γάτος, αναφέροντας ότι «σήμερα, περισσότερο από ποτέ, δίνεται βήμα σε νέες επιχειρήσεις, κυρίως στον κλάδο των επικοινωνιών και της πληροφορικής».

http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=1367
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Free Sunday στις 4-5/6/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: