Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ο Θερμαϊκός στο έλεος των ανέμων

Δεν προβλέπονται κονδύλια για τον καθαρισμό του μέχρι το τέλος του χρόνου.

Γράφει η Σοφία Τουντούρη 


Στην τύχη των ανέμων αφήνεται ο Θερμαϊκός, αφού από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και έληξε η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία που –ύστερα από διαγωνισμό– είχε αναλάβει τον καθαρισμό του, κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν φρόντισε γι’ αυτόν. Με την έλλειψη κονδυλίων να δένει τα χέρια της, η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προκηρυχθεί κανένας σχετικός διαγωνισμός μέχρι το τέλος του χρόνου, γεννώντας ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τον καθαρισμό του κόλπου ως τότε. Την ίδια ώρα το απορρυπαντικό σκάφος του Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται εκτός του νερού για συντήρηση και δεν χρησιμοποιείται.
«Μια καθαρή θάλασσα απαιτεί σοβαρά κονδύλια, κι αυτά δυστυχώς δεν υπάρχουν. Με την παρουσία του σκάφους μας συμβάλαμε ουσιαστικά στον καθαρισμό του Θερμαϊκού τον τελευταίο χρόνο. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι συντονισμένες προσπάθειες απ’ όλους τους φορείς» ανέφερε στην «F.S.» ο Γιάννης Γκαργκούδης, συνιδιοκτήτης της κοινοπραξίας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος - Αντιρρύπανση Θεσσαλονίκης, που μέχρι πρόσφατα ήταν υπεύθυνη για τον καθαρισμό του κόλπου.

Τεράστιος όγκος απορριμμάτων
Αντιμέτωποι με φύκια, καλάμια, κάθε λογής σκουπίδια, πλαστικά, ξύλα, ακόμη και ψόφια ποντίκια και σκύλους ήρθαν τον τελευταίο χρόνο οι άνθρωποι της εταιρείας που ανέλαβε τον καθαρισμό του Θερμαϊκού. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν ξανά στην επιφάνεια του κόλπου αυτοί οι «θησαυροί» μεγαλώνει όσο κανένας από τους φορείς δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία να εξασφαλίσει κονδύλια για τον καθαρισμό των νερών του κόλπου. Σύμφωνα με τις αναλύσεις της εταιρείας, ο απολογισμός του έτους είναι σημαντικός, καθώς υπολογίζεται ότι ανασύρθηκε τεράστιος όγκος απορριμμάτων, που ανέρχεται σε 423 κυβικά μέτρα και περίπου 80-100 τόνους. Όπως αναφέρει ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας, το έργο τους δεν ήταν εύκολο, αφού ουκ ολίγες φορές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και έκτακτα περιστατικά. «Το πρόβλημα με τον καθαρισμό του Θερμαϊκού είναι ότι τα διάφορα ρεύματα που φέρνουν τα επιπλέοντα απορρίμματα είναι ανεξέλεγκτα. Αντιμετωπίσαμε δυο-τρεις έκτακτες καταστάσεις λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Οι άνεμοι κατέβασαν πολλά καλάμια, ξύλα και φύκια και εάν δεν βγαίναμε εμείς, ο κόλπος δεν θα μπορούσε να καθαριστεί» ανέφερε ο κ. Γκαργκούδης, καταλήγοντας: «Ο Θερμαϊκός είναι ένα φυσικό δώρο προς τη Θεσσαλονίκη. Από τη στιγμή που θέλουμε να δώσουμε έμφαση και βαρύτητα στον τουρισμό, πρέπει πολίτες, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μαζί οφείλουμε να συνεισφέρουμε στο να διατηρείται καθαρός ο Θερμαϊκός κόλπος».

Σε ένα μήνα πλωτό εργαστήριο
Ως πλωτό εργαστήριο μέτρησης ποιότητας θαλάσσιου νερού θα επιστρέψει σε ένα μήνα ο «Ποσειδώνας», το απορρυπαντικό σκάφος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στην «F.S.», ο «Ποσειδώνας» θα έχει διπλό ρόλο, αφού εκτός από πλωτό εργαστήριο θα δουλεύει επικουρικά για τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού. «Για πρώτη φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει ένα πλωτό εργαστήριο που θα μελετά την ποιότητα του νερού του Θερμαϊκού και θα κάνει δειγματοληψίες. Έχουμε εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό χορηγίας που θα μετατρέψει τον “Ποσειδώνα” σε πλωτό εργαστήριο, με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, που διαθέτει την καλύτερη τεχνογνωσία» ανέφερε ο κ. Ζέρβας. Παράλληλα, όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος, έχει εκπονηθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης μελέτη για το ποσό στο οποίο ανέρχεται το κόστος για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού. «Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων από χορηγίες, ενώ στοχεύουμε και σε διαδημοτική συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα» τόνισε ο κ. Ζέρβας.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Free Sunday που κυκλοφόρησε στις 8-9/10/2011 
http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: