Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Εσύ, είσαι φάντασμα;

Όλα ξεκίνησαν στο Πήλιο, όπου πέρασα μέρος των καλοκαιρινών μου διακοπών. Στη διαδρομή Τσαγγαράδα-Μούρεσι, με το μοναδικό φυσικό τοπίο να κυριαρχεί, ψηλά δέντρα να φτάνουν ως τον ουρανό, ερημιά και ατμόσφαιρα μοναχική μέσα στη νύχτα και με μοναδικό φως αυτό των αστεριών, τα κορίτσια της παρέας γίναμε “έρμαια” στις πλάκες των αντρών περί στοιχειωμένων σπιτιών και φαντασμάτων. Αφορμή στάθηκε ένα παγκάκι, ένα ξεραμένο μπουκέτο λουλούδια πάνω σ'αυτό και μία αλεπού που -ακάλεστη- βρέθηκε μπροστά μας και τρέχοντας εξαφανίστηκε προκαλώντας έναν δυνατό θόρυβο. Λίγο πιο πάνω ένα σπίτι, ακατοίκητο, με την επιγραφή “ενοικιάζεται” να δίνει στους άντρες της παρέας την καλύτερη “πάσα” για πλάκες και αστεία γύρω από την ύπαρξη ή μη των φαντασμάτων. Σκηνογραφικά, η εικόνα παρέπεμπε σε θρίλερ στο οποίο σίγουρα δεν θέλαμε να πρωταγωνιστήσουμε. Μας προκαλούσαν να διασχίσουμε τον δρόμο και να φτάσουμε στο σπίτι προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν είναι στοιχειωμένο ή όχι, εξιστορώντας μας ταυτόχρονα παραμύθια για πόρτες που τρίζουν και μάτια που γυαλίζουν στο σκοτάδι. Με το μυαλό μας στις σκηνές του “Blair Witch Project” κλειδωθήκαμε στο αυτοκίνητο περιμένοντας να ολοκληρωθεί το αστείο.
Το ίδιο βράδυ μία πολύ καλή μου φίλη μου τηλεφωνεί: “Δεν ξερω τι γίνεται αυτές τις μέρες...Όλοι οι πρώην επιστρέφουν. Σαν φαντάσματα”. “Και τι θα κάνεις;” τη ρωτάω. “Τίποτα. Δεν με ενοχλούν, απλώς υπάρχουν”. Κι ήταν τότε που η υπόθεση “φαντάσματα” άρχισε να απασχολεί έντονα το μυαλό μου.Κι όταν λέω “φαντάσματα” δεν εννοώ τα συμπαθέστατα λευκά συννεφάκια που βλέπουμε στις ταινίες.

Από τη ζωή μας έχουν περάσει άνθρωποι που μας έχουν χαρίσει ξεχωριστές εμπειρίες. Άνθρωποι που κάποτε πιστεύαμε ότι θα βρίσκονται δίπλα μας για πάντα, όμως, στην επόμενη στάση στη διαδρομή της ζωής μας είχαν κατέβει. Άνθρωποι που εξακολουθούν να είναι ανάμεσά μας αλλά δεν σημαίνουν τίποτα πια για μας. Φωτογραφίες που έχουν ξεθωριάσει και ξεχασμένα μηνύματα σε μια παλιά συσκευή κινητού που δεν προκαλούν πια ταχυπαλμία. Τραγούδια που τα ακούς στο ραδιόφωνο ενώ οδηγείς και εκεί που πας να αλλάξεις τον σταθμό θυμάσαι ότι το τραγουδούσες κάποτε αγκαλιά με αυτόν που πίστευες ότι θα ζούσες όλη σου τη ζωή. Τώρα, κοιτάς δίπλα σου και στη θέση του συνοδηγού ένα άλλο πρόσωπο, ζωντανό, είναι εκεί και σου χαμογελάει. Και όλως περιέργως νιώθεις το ίδιο. Ή σχεδόν το ίδιο. Ή κάτι πιο δυνατό. Επιλογές που δεν κάναμε, δρόμοι που δεν περπατήσαμε, ευκαιρίες που δεν εκμεταλλευτήκαμε. Ο πρώην, η πρώην του νυν, ο φίλος που απογοήτευσε, ο συνάδελφος που μαχαίρωσε πισώπλατα, η φίλη που πρόδωσε, οι επιλογές που κόστισαν, οι σχέσεις που τελείωσαν, τα λάθη που κάναμε και όσα τελικά δεν κάναμε ενώ έπρεπε, ό,τι μας πλήγωσε και ό,τι προσπεράσαμε...Αυτά ειναι τα “φαντάσματα”. “Φαντάσματα” που πάντα επιστρέφουν και στέκονται μπροστά μας κοιτώντας μας κατάματα. Ζητώντας λίγη προσοχή. Φωνάζοντας “είμαι εδώ” και απαιτώντας σημασία. Για λίγο. Τόσο όσο διαρκεί το να ανοιγοκλείσεις τα μάτια σου και να διαπιστώσεις ότι δεν είναι πια εκεί.
Μη φοβάστε τα φαντάσματα. Είναι μόνο οι σκιές που μας θυμίζουν πόσο ωραία είναι στο φως. Είναι οι σκιές που αθόρυβα μας ακολουθούν -όπως και το παρελθόν μας- και μεγαλώνουν ή μικραίνουν ανάλογα με το πόσο δυνατό είναι το φως. Στο χέρι μας είναι να δυναμώσουμε το φως. “Η μοναδική γοητεία του παρελθόντος είναι ότι είναι παρελθόν” διάβασα πως έγραψε ο Όσκαρ Ουάιλντ. Γι' αυτό, για να παραμείνει γοητευτικό, ας το αφήσουμε εκεί που ανήκει.

Στην ερώτηση εάν υπάρχουν “φαντάσματα” ή όχι, πλέον γνωρίζω την απάντηση. Υπάρχουν. Και μπορείς να τα ξορκίσεις μόνο μαθαίνοντας να ζεις μ' αυτά. Αναρωτήθηκες ποτέ εάν εσύ είσαι “φάντασμα”;

Σοφία Τουντούρη 
 

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ADORE ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ο Θερμαϊκός στο έλεος των ανέμων

Δεν προβλέπονται κονδύλια για τον καθαρισμό του μέχρι το τέλος του χρόνου.

Γράφει η Σοφία Τουντούρη 


Στην τύχη των ανέμων αφήνεται ο Θερμαϊκός, αφού από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και έληξε η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία που –ύστερα από διαγωνισμό– είχε αναλάβει τον καθαρισμό του, κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς δεν φρόντισε γι’ αυτόν. Με την έλλειψη κονδυλίων να δένει τα χέρια της, η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προκηρυχθεί κανένας σχετικός διαγωνισμός μέχρι το τέλος του χρόνου, γεννώντας ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τον καθαρισμό του κόλπου ως τότε. Την ίδια ώρα το απορρυπαντικό σκάφος του Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται εκτός του νερού για συντήρηση και δεν χρησιμοποιείται.
«Μια καθαρή θάλασσα απαιτεί σοβαρά κονδύλια, κι αυτά δυστυχώς δεν υπάρχουν. Με την παρουσία του σκάφους μας συμβάλαμε ουσιαστικά στον καθαρισμό του Θερμαϊκού τον τελευταίο χρόνο. Θα πρέπει να συνεχιστούν οι συντονισμένες προσπάθειες απ’ όλους τους φορείς» ανέφερε στην «F.S.» ο Γιάννης Γκαργκούδης, συνιδιοκτήτης της κοινοπραξίας Τεχνική Προστασίας Περιβάλλοντος - Αντιρρύπανση Θεσσαλονίκης, που μέχρι πρόσφατα ήταν υπεύθυνη για τον καθαρισμό του κόλπου.

Τεράστιος όγκος απορριμμάτων
Αντιμέτωποι με φύκια, καλάμια, κάθε λογής σκουπίδια, πλαστικά, ξύλα, ακόμη και ψόφια ποντίκια και σκύλους ήρθαν τον τελευταίο χρόνο οι άνθρωποι της εταιρείας που ανέλαβε τον καθαρισμό του Θερμαϊκού. Ο κίνδυνος να εμφανιστούν ξανά στην επιφάνεια του κόλπου αυτοί οι «θησαυροί» μεγαλώνει όσο κανένας από τους φορείς δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλία να εξασφαλίσει κονδύλια για τον καθαρισμό των νερών του κόλπου. Σύμφωνα με τις αναλύσεις της εταιρείας, ο απολογισμός του έτους είναι σημαντικός, καθώς υπολογίζεται ότι ανασύρθηκε τεράστιος όγκος απορριμμάτων, που ανέρχεται σε 423 κυβικά μέτρα και περίπου 80-100 τόνους. Όπως αναφέρει ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας, το έργο τους δεν ήταν εύκολο, αφού ουκ ολίγες φορές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν και έκτακτα περιστατικά. «Το πρόβλημα με τον καθαρισμό του Θερμαϊκού είναι ότι τα διάφορα ρεύματα που φέρνουν τα επιπλέοντα απορρίμματα είναι ανεξέλεγκτα. Αντιμετωπίσαμε δυο-τρεις έκτακτες καταστάσεις λόγω έντονων καιρικών φαινομένων. Οι άνεμοι κατέβασαν πολλά καλάμια, ξύλα και φύκια και εάν δεν βγαίναμε εμείς, ο κόλπος δεν θα μπορούσε να καθαριστεί» ανέφερε ο κ. Γκαργκούδης, καταλήγοντας: «Ο Θερμαϊκός είναι ένα φυσικό δώρο προς τη Θεσσαλονίκη. Από τη στιγμή που θέλουμε να δώσουμε έμφαση και βαρύτητα στον τουρισμό, πρέπει πολίτες, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μαζί οφείλουμε να συνεισφέρουμε στο να διατηρείται καθαρός ο Θερμαϊκός κόλπος».

Σε ένα μήνα πλωτό εργαστήριο
Ως πλωτό εργαστήριο μέτρησης ποιότητας θαλάσσιου νερού θα επιστρέψει σε ένα μήνα ο «Ποσειδώνας», το απορρυπαντικό σκάφος του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μιλώντας στην «F.S.», ο «Ποσειδώνας» θα έχει διπλό ρόλο, αφού εκτός από πλωτό εργαστήριο θα δουλεύει επικουρικά για τον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού. «Για πρώτη φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει ένα πλωτό εργαστήριο που θα μελετά την ποιότητα του νερού του Θερμαϊκού και θα κάνει δειγματοληψίες. Έχουμε εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό χορηγίας που θα μετατρέψει τον “Ποσειδώνα” σε πλωτό εργαστήριο, με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, που διαθέτει την καλύτερη τεχνογνωσία» ανέφερε ο κ. Ζέρβας. Παράλληλα, όπως επισήμανε ο αντιδήμαρχος, έχει εκπονηθεί από το Δήμο Θεσσαλονίκης μελέτη για το ποσό στο οποίο ανέρχεται το κόστος για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού. «Θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων από χορηγίες, ενώ στοχεύουμε και σε διαδημοτική συνεργασία για το συγκεκριμένο θέμα» τόνισε ο κ. Ζέρβας.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Free Sunday που κυκλοφόρησε στις 8-9/10/2011 
http://www.citypress.gr/freesunday/index.html?action=article&article=2009