Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

PS I (LOVE YOU)



Αναρωτήθηκες ποτέ τι θα έκανες εάν αύριο ήταν η τελευταία σου μέρα;

Λένε πως πριν το τέλος κάνει κρύο. Και μάλλον δεν είναι τυχαίο πως στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες παγώνουμε. Και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το αίμα μας παγώνει καθημερινά στο άκουσμα νέων επιπρόσθετων μέτρων, οριζόντιων περικοπών και απολύσεων. Κι αν το τέλος μας δεν ήρθε επίσημα, είναι κοντά.

Κάθε τέλος όμως σημαίνει μια νέα αρχή.

Τώρα που χάνουμε χρόνο σκεπτόμενοι τις οφειλές και τα χρέη μας, αναπολώντας τις απολαύσεις του παρελθόντος, αναζητώντας ψήγματα της χαμένης (υπερ)πολυτελούς και σπάταλης ζωής μας, τώρα που οι υποχρεώσεις αυξάνονται και οι δυνατότητες μειώνονται, τώρα είναι που πρέπει να κάνουμε το γενναίο βήμα.

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις και τα έξοδα, στην αγωνία να τα καταφέρεις, στην απόγνωση και την οργή, κάνε ένα διάλειμμα. Όσο δύσκολα κι αν περνάς. Ό,τι κι αν αντιμετωπίζεις. Όσα κι αν έχεις στο κεφάλι σου. Θέλει δύναμη, το ξέρω. Στάσου λίγο στην άκρη και κοίτα: Είναι η ζωή σου. Τη ζεις;

Το μόνο καλό που έχει προκαλέσει αυτή η κρίση είναι ότι μας έμαθε να αρκούμαστε στα ουσιαστικά. Να γευόμαστε λιγότερα αλλά να τα απολαμβάνουμε περισσότερο. Να κλείνουμε τα μάτια και να ονειρευόμαστε την ουσία. Όχι ακριβά αμάξια και σπίτια με πισίνα. Να προσευχόμαστε για την υγεία μας και να εργαζόμαστε πιο σκληρά. Να δουλεύουμε για λίγα αλλά να είμαστε δεμένοι και μαζί. Να αναβιώνουμε τις οικογενειακές στιγμές που είχαν ξεχαστεί. Να ερωτευόμαστε σαν να μην υπάρχει αύριο, γιατί μπορεί να μην υπάρχει. Να ελπίζουμε ακόμη και όταν το μέλλον μας κρίνεται από ένα «ναι σε όλα». Να βγάζουμε λιγότερα αλλά να είναι δικά μας. Να χαμογελάμε ακόμη και όταν το πορτοφόλι είναι άδειο. Η καρδιά μπορεί να είναι γεμάτη.

Κι αυτή η οργή που είναι έκδηλη στο βλέμμα όλων; Είναι προσωρινή. Εμείς, οι Έλληνες, δεν είμαστε έτσι. Θα τα καταφέρουμε.

Γι’ αυτή την άνοιξη :

-         Τράβηξε τη δική σου κόκκινη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο μέλλον που σου επιβάλλουν και στο μέλλον που ονειρεύεσαι. Διάλεξε πλευρά. Να θυμάσαι: Ο πιο δύσκολος δρόμος είναι αυτός που οδηγεί στον ωραιότερο προορισμό.

-         Κάνε τουλάχιστον μία καλή πράξη. Από το λίγο που σου περισσεύει μπορείς να δώσεις πολλά σε κάποιον που έχει πραγματική ανάγκη. Να θυμάσαι: Σε μια μεγάλη καρδιά υπάρχει χώρος για όλα.

-         Αγόρασε ελληνικά προϊόντα! Η στήριξη της ελληνικής αγοράς και των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Να θυμάσαι: Η ισχύς εν τη ενώσει.

-         Η Αντριάνα Σκλεναρίκοβα, μετά το διαζύγιο, παραδέχεται πως ο χωρισμός είναι ένα μικρός θάνατος, αλλά η ίδια αγαπάει τη ζωή! Να θυμάσαι: Ποτέ δεν είναι αργά για να ζεις!

-         (Ξανα)Δες την ταινία «PS. I Love You». Όχι μην κάνεις την παράφραση που έκανα στον τίτλο. Απλά πες σ’ αγαπώ σ’ αυτόν που βρίσκεται δίπλα σου. Να θυμάσαι: Η αγάπη δεν κάνει τον κόσμο να γυρίζει. Η αγάπη κάνει το γύρισμα να αξίζει τον κόπο.





Σοφία Τουντούρη 

(To editorial δημοσιεύτηκε στο τεύχος Μαρτίου 2012 του περιοδικού adore) 

1 σχόλιο:

Γιάννης είπε...

Ωραια τα λες τώρα μένει από τη θεωρεία να πάμε στην πράξη :) Επίσης πιστεύω πώς κάτι το οποίο έχει ριζικά αλλάξει είναι πως πλέον δεν υπάρχει νόημα να σχεδιάζεις το μέλλον με τον τρόπο που γινόταν παλιά δλδ δουλειά στο δημόσιο , δάνειο για σπίτι κλπ . Θα πρέπει να συμφιλιωθούμε με την αβεβαιότητα και να ζήσουμε με αυτήν χωρίς να την φοβόμαστε .Επομένως Enjoy the uncertainty