Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Μια «Όασις» στην έρημο του εθισμού

«Ξεφτιλίστηκα, μπήκα φυλακή, έχασα την υγεία μου και έπιασα πάτο. Δεν το φανταζόμουν ότι θα γινόμουν τέτοιος καραγκιόζης. Γιατί; Δεν ξέρω γιατί. Ίσως γιατί ο εθισμός είναι ο μεγαλύτερος τοκογλύφος». Κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτηση με τον Δαμιανό Δουίτση, πρώην εθισμένο σε αλκοόλ, τζόγο και ναρκωτικά και νυν σύμβουλο απεξάρτησης. Ο κ. Δουίτσης, ιδρυτικό μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Όασις», που πολεμάει κάθε μορφή εξάρτησης, μας ξεναγεί στα μονοπάτια του εθισμού και τους διαδρόμους της οργάνωσης, που στεγάζεται στην οδό Μοσκώφ 12 στη Θεσσαλονίκη.


της Σοφίας Τουντούρη
Ύπουλος εχθρός
Οι εθισμένοι στη χώρα αγγίζουν το 8% του πληθυσμού, ποσοστό που αριθμητικά αντιστοιχεί σε 800.000 Έλληνες και τις οικογένειές τους, που πραγματικά υποφέρουν από τον ύπουλο εχθρό που ονομάζεται εξάρτηση. «Όλα τα χαρακτηριστικά του εθισμένου είναι τα ίδια. Το μέσο διαφέρει. Μπορεί να είναι μια ουσία ή ακόμα και η οθόνη ενός υπολογιστή. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο χρήστης μεταφέρεται, δραπετεύει σε μια άλλη πραγματικότητα, η οποία είναι πιο εύκολη. Στην οποία είναι αυτό που θα ήθελε να είναι και του προσφέρει μια ευχαρίστηση, μια αίσθηση της περιπέτειας και ανεβαίνει η αδρεναλίνη του» αναφέρει στην «F.S.» κ. Δουίτσης, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος είναι ύπουλος, καθώς εξελίσσεται γρήγορα, χωρίς ο εξαρτημένος να το καταλαβαίνει.
«Περνάς πολύ καλά τον πρώτο καιρό. Αυτό συμβαίνει για χρόνια. Σταδιακά αρχίζει να ξινίζει το κρασί και ο εθισμένος να θέλει μεγαλύτερες ποσότητες για να νιώσει το ίδιο που ένιωθε στην αρχή. Και θέλει κι άλλο. Δεν είναι τόσο κοινωνικός πια, ούτε ευχάριστος. Χάνει τον έλεγχό του και, αντί να γίνεται ερωτικός, γίνεται χυδαίος. Αντί να γίνεται δυναμικός, γίνεται επιθετικός». Ο εθισμένος δεν είναι αυτός που καταναλώνει μια ουσία σε καθημερινή βάση, είναι αυτός που τη ζητάει ακόμη και μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά το μήνα. Η εξάρτηση δεν έχει να κάνει με τη συχνότητα, αλλά με το πόσο το μέσο χρησιμοποιείται για να νιώσει ο εξαρτημένος καλύτερα, για να χαλαρώσει, να ξεκουραστεί ή και να διασκεδάσει. Αυτοί είναι και οι λεγόμενοι αλκοολικοί του Σαββατοκύριακου ή του μήνα.
Όπως αναφέρει ο κ. Δουίτσης, ο εξαρτημένος δεν είναι σε θέση να κατανοήσει το πρόβλημά του, γι’ αυτό στην «Όασις» αυτοί που καταφεύγουν αρχικά για βοήθεια είναι οι συγγενείς, οι φίλοι και γενικότερα το στενό του περιβάλλον. Αυτοί οι άνθρωποι είναι συν-εξαρτημένοι, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Δουίτσης, «δένονται στο άρμα του εθισμού του εξαρτημένου και σέρνονται μαζί του».
Η μάχη κατά του εθισμού ουσιαστικά ποτέ δεν τελειώνει. Οι πρώην εξαρτημένοι δεν αποκαλούν τους εαυτούς τους «πρώην», αντίθετα, αναφέρουν ότι είναι «καθαροί» για όσο χρονικό διάστημα δεν έχουν κάνει χρήση της ουσίας στην οποία ήταν εθισμένοι. «Αυτό συμβαίνει γιατί ένας άνθρωπος που έχει εθιστεί σε κάτι δεν μπορεί να αλλάξει τη σχέση του με αυτό. Μπορεί να το κόψει, όμως το παρελθόν δεν διαγράφεται. Κάθε μέρα είναι και μια καινούργια μέρα χωρίς το μέσο της εξάρτησής μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο εκ των ιδρυτών της «Όασις».

Η νέα εξάρτηση
Το internet εμφανίζεται ως η νέα μορφή εθισμού και σύμφωνα με τους ειδικούς είναι εξίσου επικίνδυνο με τις πιο διαδεδομένες μορφές εξάρτησης. Τα συμπτώματα συνήθως γίνονται εμφανή στους ανθρώπους του περιβάλλοντος του εξαρτημένου, αφού ο ίδιος δεν είναι σε θέση να τα αναγνωρίσει και πολλές φορές δικαιολογείται ακόμα και στον ίδιο του τον εαυτό για την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου. Τι μας οδηγεί, όμως, στον εθισμό στο διαδίκτυο; Η αίσθηση της εικονικής πραγματικότητας, η μεταφορά μας στον ιδεατό κόσμο, τη ζωή που ονειρευόμαστε να ζήσουμε.
«Είμαστε στην αρχή της εξέλιξης αυτής της μορφής εθισμού. Το διαδίκτυο προσφέρει φαντασίωση, παιχνίδια, πορνό... Προσφέρει μια πιο δελεαστική πραγματικότητα από αυτή που ζει ένας νέος, και οι νέοι είναι ο πιο ευάλωτος πληθυσμός» εξηγεί ο κ. Δουίτσης. Αν και ακόμη η συγκεκριμένη εξάρτηση είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ακόμη αποθεραπευμένοι, έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί από αυτούς που εθίζονται στο διαδίκτυο θα εθιστούν και αλλού. «Ένας άνθρωπος που εθίζεται και ατονούν οι δυνάμεις του, ένας άνθρωπος που δεν έχει μάθει να κοινωνικοποιείται, είναι βέβαιο ότι θα κυλήσει και αλλού. Όσο πιο πολύ ζεις την εικονική πραγματικότητα, τόσο δυσκολότερη είναι η μετάβαση στην πραγματική ζωή» τονίζει ο κ. Δουίτσης.

Εθελοντισμός
Όπως κάθε ΜΚΟ, έτσι και η «Όασις» βασίζεται στους εθελοντές της. Φέτος, που είναι και το έτος εθελοντισμού, αναμένεται να οργανώσει πλήθος εκδηλώσεων, σεμιναρίων και ομιλιών σε ολόκληρη την Ελλάδα με θέμα τον εθισμό. «Καλό είναι να μάθουμε πριν πάθουμε. Πρέπει να ενεργοποιηθούμε. Είναι πολύ εύκολο να εθιστείς σε κάτι. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και ο εθελοντής δεν είναι απλώς ο καλός Σαμαρείτης. Και ο ίδιος κερδίζει από την όλη διαδικασία, αφού με αυτό τον τρόπο λυτρώνεται και βοηθάει τον εαυτό του» δηλώνει στην «F.S.» η υπεύθυνη εθελοντισμού της «Όασις» Πόπη Καλαϊτζή. Η συναναστροφή των εξαρτημένων με τους μη εξαρτημένους μόνο καλό μπορεί να κάνει στη θεραπεία τους. «Εκτός από ψυχολόγους και ειδικούς, η “Όασις” έχει θεραπευτές που είναι πρώην χρήστες. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα βήμα μπροστά και έχουν δουλέψει πολύ με τον εαυτό τους» τονίζει η κ. Καλαϊτζή, επισημαίνοντας ότι «ο καθένας μπορεί να γίνει εθελοντής. Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία. Χρησιμοποιούμε αυτό τον τρόπο για να βελτιωθούμε ως άνθρωποι και να αντιμετωπίσουμε τις δικές μας αδυναμίες».

Η ταυτότητα της οργάνωσης
Πρόκειται για την πρώτη ΜΚΟ στη χώρα μας που ασχολείται με τα εξαρτημένα άτομα. Είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που ιδρύθηκε από πρώην εξαρτημένους ανθρώπους με σκοπό την παροχή υποστήριξης σε άτομα εθισμένα στο αλκοόλ, τον τζόγο, τα ναρκωτικά και το διαδίκτυο. «Πριν από είκοσι χρόνια έκανα σκοπό της ζωής μου να μεταφέρω το μήνυμα προς τους ανθρώπους που έχουν ανάλογα προβλήματα. Αποκορύφωμα αυτής της προσπάθειας ήταν η ίδρυση, με άλλους πρώην εξαρτημένους, της “Όασις” το 2002. Εδώ θα βρει ο εξαρτημένος ανθρώπους που έχουν ζήσει το πρόβλημα και το έχουν ξεπεράσει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δουίτσης. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών της οργάνωσης είναι και ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έχει μιλήσει δημόσια για την εξάρτησή του από το αλκοόλ. Τα άτομα που έχουν ζητήσει βοήθεια από την «Όασις» φτάνουν τα 3.500, ενώ τα μόνιμα μέλη της φτάνουν τα 200. Στεγάζεται στην οδό Μοσκώφ 12, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 2310 508908 και η ιστοσελίδα της είναι η www.oasis.org.gr.
Η ΟΑΣΙΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ FREE SUNDAY ΣΤΙΣ 12-13/3/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: