Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

Με τη χώρα να ετοιμάζεται και πάλι για εκλογές, ακροβατώντας σε τεντωμένο σκοινί, τους πολιτικούς αρχηγούς να διεκδικούν με το στανιό αυτοδυναμία αρνούμενοι να συνεργαστούν και μία νεολαία να ψηφίζει χωρίς να ξέρει πού στέλνει την “θυμωμένη” ψήφο της, υποδεχόμαστε αυτό το καλοκαίρι.

Είμαι βέβαιη πως αν ο Κοέλιο μας έβλεπε από κάποια γωνιά θα έγραφε τόμους ολόκληρους και θα είχε παραφράσει πολλά από τα λεγόμενά του. Γιατί, αναρωτιέμαι αγαπητέ Πάολο, αν όλο το σύμπαν συνωμοτεί όταν εγώ θέλω κάτι, η Ευρώπη, που είναι και μικρότερη σε κλίμακα, γιατί δεν βοηθάει τώρα που το χρειάζομαι;
Η απάντηση μάλλον έρχεται σε κάτι που το χρησιμοποιώ ως φιλοσοφία ζωής. Αυτό που έχω μάθει, λοιπόν, είναι πως ο τρόπος που σε αντιμετωπίζει η ζωή είναι ένας καθρέφτης του τρόπου που κι εσύ την αντιμετωπίζεις. Όπου ζωή βάλε αυτό που σε πονάει, αυτό που σε ταλαιπωρεί, αυτό που θέλεις εν πάση περιπτώσει και θα καταλάβεις τι εννοώ. Κοίτα κατάματα τον καθρέφτη και μη διστάσεις να αλλάξεις ό,τι δεν σου ταιριάζει. Ακόμη και στοιχεία του εαυτού σου. Απλώς πρόσεξε να μην είναι “σκονισμένος” γιατί τότε διαστρεβλώνεται η εικόνα.

Αν ανησυχείς για το αύριο δοκίμασε για μία ώρα να μην έχεις έγνοιες. Να κάνεις ευχάριστα πράγματα για σένα, για το παιδί και την οικογένειά σου. Για τον σύντροφό σου, τους φίλους σου… Να φλερτάρεις, να ξεχαστείς… Να κάνεις delete σε ό,τι σε πονάει, σε ό,τι σου κλέβει τη χαρά και σε αποδυναμώνει. Δοκίμασε για λίγο να μην φοβάσαι. Να μη ζεις καρφωμένος στα ειδησεογραφικά site παρακολουθώντας τις εντολές να πηγαινοέρχονται. Δοκίμασε να είσαι ο εαυτός σου. Όχι για πολύ. Μία στιγμή για αρχή είναι αρκετή. Θα δεις πόσο αναζωογονητικό είναι και θα με καταλάβεις. Εκτίμησε ό,τι έχεις πριν πάψεις να το έχεις γιατί μετά θα είναι αργά.


Να θυμάσαι: Αν δεν σ’ αρέσει το σκηνικό στο οποίο ζεις, γκρέμισέ το και φτιάξε ένα καινούριο. Εσύ είσαι ο εργολάβος της ζωής σου.


Σοφία Τουντούρη


Υ.Γ. Μιας και μιλάμε για καθρέφτες...Σε μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύει η Daily Mail διάβασα ότι οι γυναίκες κοιτάζουν το είδωλό τους στον καθρέφτη οκτώ φορές την ημέρα. Το 50% των ανέφερε ότι ποτέ δεν βγαίνουν από το σπίτι χωρίς να ρίξουν μία ματιά στον καθρέφτη τους, ενώ το 70% ότι δεν πηγαίνουν ποτέ για δουλειά χωρίς να κοιταχτούν. Αναμφίβολα λοιπόν, πρόκειται για αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ας το κάνουμε φίλο. Και ένας πραγματικός φίλος λέει μόνο την αλήθεια.

Υ.Γ.2 Παραμένω στους...καθρέφτες. Διάβασα κάτι καυστικό που έγραψε ο Νίκος Δήμου και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας: Ο Έλληνας, όταν βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη, αντικρίζει είτε τον Μεγαλέξαντρο, είτε τον Κολοκοτρώνη, είτε (τουλάχιστον) τον Ωνάση. Ποτέ τον Καραγκιόζη…




(Το editorial μου για το τεύχος Ιουνιου 2012 του Adore)

1 σχόλιο:

ΝΕΗΛΥΣ είπε...

Πόσο δίκιο έχει ο Δήμου..