Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Τι συμβαίνει με τα αδέσποτα;


ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΝΤΑΙ

Αναπάντητες εδώ και χρόνια παραμένουν οι καταγγελίες πολιτών και φιλοζωικών οργανώσεων για το πού καταλήγουν τα αδέσποτα ζώα που εξάγονται στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα σε εργαστήρια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία από αυτές δεν έχει επιβεβαιωθεί, ενώ την ίδια ώρα κυκλώματα εμπορίας αδέσποτων ζώων «ανθίζουν» χωρίς στην ουσία να παρανομούν αφού ο νόμος δεν απαγορεύει την μετακίνηση και την πώλησή τους σε χώρες της Ε.Ε.. Εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων μιλώντας στη «Σ» χαρακτηρίζουν ελλιπή τον νόμο και ανεπαρκή την εφαρμογή του στη χώρα μας.

Της Σοφίας Τουντούρη

Αεροπορικώς γίνεται κυρίως η εξαγωγή των αδέσποτων ζώων σε χώρες του εξωτερικού όπου η κατάληξη τους παραμένει ένα μυστήριο καθώς προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί καμία από τις καταγγελίες που κάνουν λόγο για πώληση αδέσποτων σε πειραματικά εργαστήρια. «Ανεπίσημα έχουμε πολλές καταγγελίες, δεν έχουν όμως αποδειχθεί. Περίπου 500 ζώα έχουν εξαχθεί τα τελευταία δύο χρόνια μόνο από την Αττική» δήλωσε στη «Σ» ο κτηνίατρος της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, κ. Τάσος Κανούρης ο οποίος υπογράμμισε πως ο έλεγχος εναπόκειται στους υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών και όχι στο κράτος. «Ο κάθε υπάλληλος είναι υποχρεωμένος να ζητήσει διαβατήριο όμως αυτό δεν τους το επιβάλλει κάποια νομοθεσία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αερολιμενάρχης του αεροδρομίου «Μακεδονία» κ. Σάββας Βασιλειάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον τομέα του ελέγχου. Μάλιστα, μιλώντας στη «Σ» επισήμανε ότι ο ίδιος έχει εμποδίσει την αερομεταφορά ζώων που έκρινε ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις και δεν είχαν επαρκείς διευκρινίσεις για να πετάξουν. «Θεωρώ ότι το αεροδρόμιο “Μακεδονία” κάνει ό,τι πρέπει να κάνει. Βρισκόμενος αντιμέτωπος με τέτοιες καταστάσεις, ο αερολιμένας, έχει τις συνεργασίες που χρειάζεται με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις αρμόδιες αρχές και μέσω των αεροπορικών εταιρειών -στις οποίες έχουμε στείλει αυτές τις απαιτήσεις για ελέγχους- δραστηριοποιούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «κανένας υπάλληλος δεν κάνει του κεφαλιού του», καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες τις οποίες καλείται να εφαρμόσει.

Δεν παρανομούν

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε το 2004 στην επίσημη ιστοσελίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσιολογίας με τίτλο «Από πού παίρνουν τα ζώα οι επιστήμονες», αναφέρεται ότι η χρήση σκύλων και γάτων για έρευνα εποπτεύεται από την Πράξη Προστασίας των ζώων. «Τα ζώα που εξάγονται είναι συνήθως νεαρά, ηλικίας 3μηνών μέχρι και 1 έτους» επισήμανε ο κτηνιάτρος Τάσος Κανούρης. Κενά παρουσιάζει σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις ο νόμος 3170/2003, καθώς ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι απαγορεύεται τα αδέσποτα της χώρας να χρησιμοποιηθούν ως πειραματόζωα εντός των συνόρων της χωρίς ωστόσο να απαγορεύει την χρήση τους αυτή σε χώρες της Ε.Ε.

Δεν υπάρχει έλεγχος

Ο ανεπαρκής έλεγχος στη διακίνηση των ζώων είναι κατά κύριο λόγο η αιτία του προβλήματος. Σε αντίθεση με άλλες χώρες του εξωτερικού, στην Ελλάδα -ενώ προβλέπονται πρόστιμα- μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Κανούρη, δεν έχει επιβληθεί σε κανέναν, καθώς κανένα πολίτης δεν έχει κριθεί ότι παρανομεί. «Υπάρχουν πρόστιμα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει μπει σε ούτε έναν άνθρωπο. Ο νόμος υπάρχει, το θέμα είναι ποιος τον εφαρμόζει» τόνισε ο κτηνιάτρος κ. Κανούρης, ο οποίος ανέφερε ως παράδειγμα την απουσία μηχανήματος ελέγχου των microchip στα ελληνικά αεροδρόμια. «Κανείς δεν τσεκάρει τα μικροτσίπ με αποτέλεσμα να μπορούν να πετούν άλλα ζώα αντί άλλων. Δεν υπάρχει το μηχάνημα, δεν το έχουν αγοράσει ακόμη σε κανένα αεροδρόμιο της χώρας. Ο νόμος αν εφαρμοζόταν τώρα το καλοκαίρι κανείς δεν θα μπορούσε να πάει σε νησί με το σκυλί του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο εξωτερικό

Στις χώρες του εξωτερικού τα μέτρα είναι πιο αυστηρά. Για παράδειγμα, οι οδηγοί που διακινούν ζώα δεν περνούν από τη Γαλλία καθώς εκεί όποιος δεν πληροί τις προϋποθέσεις τιμωρείται με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 6.000 ευρώ. «Υπάρχουν οικογένειες που πραγματικά τα υιοθετούν. Δεν ξέρω τι γίνεται στις μαζικές μετακινήσεις, όταν δηλαδή βάζουν στα αεροπλάνα 10 ζώα» επεσήμανε ο κ. Κανούρης.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Σήμερα στη Θεσσαλονίκη στις 26/6/2008)

Δεν υπάρχουν σχόλια: