Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Συνέντευξη με την Έλενα Ράπτη


Το να είσαι όμορφη σίγουρα ανοίγει πόρτες, εάν θέλεις να κάνεις καριέρα στη showbiz. Στην πολιτική, όμως, η ομορφιά μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Η Έλενα Ράπτη απέδειξε ότι πέρα από μία εντυπωσιακή εξωτερική εμφάνιση διαθέτει και λόγο. Και τα κατάφερε. Γι’ αυτό κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών και των συναδέλφων της στη Βουλή.

Της Σοφίας Τουντούρη

Η συνέντευξη με την Έλενα Ράπτη ήταν μία ευχάριστη διαδικασία. Τόσο για μένα όσο και για την ίδια, θέλω να πιστεύω. Απλή, ευγενική και ειλικρινής με το βλέμμα πάντα εστιασμένο στον συνομιλητή της κερδίζει τη συμπάθεια από τα πρώτα μόλις λεπτά της συνομιλίας. Ο ξύλινος πολιτικός λόγος δεν της ταιριάζει, γι’ αυτό και δεν τον έχει χρησιμοποιήσει ποτέ. Αντίθετα, μιλά έξω από τα δόντια, μάχεται για τα πιστεύω της και δεν φοβάται να πει την αλήθεια. Άλλωστε, κοιτώντας μόνο μπροστά τα έχει καταφέρει περίφημα μέχρι σήμερα. Προσπαθεί να περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στη Θεσσαλονίκη γιατί θεωρεί την επαφή της με τον κόσμο σημαντική. Μέσα σε όλες τις υποχρεώσεις καταφέρνει να παρακολουθεί και μαθήματα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στον κλάδο του Ελληνικού Πολιτισμού. Μάλιστα, την ημέρα που πραγματοποιήσαμε τη φωτογράφηση μόλις είχε τελειώσει την εξεταστική της. Όσο για τις καλοκαιρινές της διακοπές, δεν τις έχει προγραμματίσει ακόμη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με την «Αγάπη» ετοιμάζει έρευνα για το περιβάλλον σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης μέσα στον Ιούλιο. Από κει και πέρα σίγουρα θα την πετύχουμε σε κάποια παραλία της Χαλκιδικής. Και σίγουρα δεν θα είναι μόνη.

Το γυναικείο μυαλό είναι απαραίτητο στον χώρο της πολιτικής που καλώς ή κακώς συγκεντρώνει περισσότερο άντρες συναδέλφους σας;
Το «θηλυκό» μυαλό είναι απαραίτητο παντού. Και αυτή είναι ομολογία των ίδιων των ανδρών.

Το ότι είστε γυναίκα και μάλιστα πολύ όμορφη και νέα σας έχει ανοίξει πόρτες στην καριέρα σας;
Η ομορφιά μπορεί να ανοίξει μια πόρτα. Για κάθε όμως επόμενο βήμα μετρούν οι ικανότητες και οι αρετές.

Εκλεγήκατε δημοτική σύμβουλος στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης σε ηλικία 22 ετών. Οι συνάδελφοί σας, σας αντιμετώπισαν διστακτικά; Πώς το χειριστήκατε όλο αυτό τότε;
Νομίζω πως αρχικά υπήρχε από κάποιους συναδέλφους ένα μείγμα διστακτικότητας και αμφισβήτησης. Έχω την αίσθηση πως αυτή είναι η ενστικτώδης αντίδραση της πολιτικής σε κάθε τι νέο. Πρόσωπο ή ιδέα. Αγωνίζεσαι για να πείσεις, για να καθιερωθείς.

Σήμερα έχετε διαγράψει την πορεία σας και φαντάζομαι δεν έχετε την ανάγκη να αποδείξετε τι πραγματικά αξίζετε…
Αν το μέτρο της επιβράβευσης του αγώνα ενός πολιτικού είναι η επανεκλογή του, συμφωνώ. Η προσπάθεια όμως δεν σταματά. Γιατί απλά δεν σταματούν τα προβλήματα. Δοκιμαζόμαστε κάθε μέρα στην κρίση των πολιτών.

Πώς είναι να συνυπάρχετε σε καθημερινή βάση με τόσους άντρες;
Θα έπρεπε να είναι κάπως;

Φλερτ με συνάδελφό σας υπήρξε ποτέ; Πώς το αντιμετωπίσατε;
Όχι δεν μου έχει συμβεί κάτι τέτοιο.

Στην Α' Θεσσαλονίκης δεν είστε πλέον η νεότερη σε ηλικία βουλευτής. Σας κακοφαίνεται καθόλου αυτό;
Αντιθέτως. Η νεότητα είναι ένα προνόμιο που μεταβιβάζεται στους επόμενους. Κανείς δεν μπορεί να την κρατήσει για πάντα. Έχει σημασία όμως, όσο την έχει να την κρατήσει λαμπερή.

Βλέπουμε πολλούς συναδέλφους σας σε Ελλάδα και εξωτερικό να χρησιμοποιούν το facebook ως μέσο επικοινωνίας με τους πολίτες. Εσείς δεν έχετε δημιουργήσει ακόμη τον προσωπικό σας λογαριασμό. Το κάνετε από άποψη ή ακόμη δεν έχει βρεθεί ο χρόνος για κάτι τέτοιο;
Σκοπεύω να το κάνω το αμέσως επόμενο διάστημα, χωρίς αυτό να αλλάζει την άποψή μου ότι πιστεύω περισσότερο στην αξία της πιο άμεσης επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η επανεκλογή σας στην Α' περιφέρεια Θεσσαλονίκης ως βουλευτής είναι βέβαιη. Πώς κερδίσατε την αγάπη και τον σεβασμό των ψηφοφόρων σας;
Με την αγάπη μου και το σεβασμό μου σε καθέναν από αυτούς. Αυτό έμαθα, και καμιά πολιτική φιλοδοξία δε θα με έκανε να το αλλάξω.

Τι θυσίες έχετε κάνει για να τα καταφέρετε;

Πολλές, μεγάλες και μικρές. Ελάχιστος προσωπικός χρόνος, κουραστικές μετακινήσεις, ένταση και άγχος. Υπάρχουν κάποιες θυσίες που αξίζουν για την πολιτική. Όλες όμως οι θυσίες αξίζουν για τους πολίτες.

Ασχολείστε με τα κοινά από μικρή ηλικία. Είχατε την ευκαιρία να εργαστείτε και κάπου αλλού;
Εργάστηκα για τέσσερα χρόνια με αντικείμενο τα οπτικοακουστικά μέσα.

Εάν αύριο είχατε συνέντευξη με έναν εργοδότη για μία θέση εργασίας ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας θα του παρουσιάζατε προκειμένου να τον πείσετε ότι αξίζετε πραγματικά τη θέση;
Τη μεθοδικότητα, την επιμονή, την εργασιομανία μου και την πειθαρχία για την υλοποίηση των στόχων.

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σας;
Σημαντικό, όπως παίζει στη ζωή όλων.

Έχετε επιτυχημένη καριέρα και με τον σύντροφό σας αποτελείτε το "τέλειο ζευγάρι". Έχετε νιώσει ποτέ ότι σας ζηλεύουν;
Εγώ δεν πιστεύω σε έναν τέλειο κόσμο. Η λέξη «τέλειος» αποτελεί από μόνη της μια υπερβολή. Δεν χρειάζεται κάτι να είναι τέλειο για να λειτουργεί καλά. Χρειάζεται απλά να είναι ανθρώπινο, ρεαλιστικό, καλό. Δεν ξέρω αν κάποιος με ζηλεύει. Δεν έχω εισπράξει το συναίσθημα αυτό. Ίσως γιατί δε θεωρώ πως διαφέρω σε κάτι από τις χιλιάδες Ελληνίδες.

Ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας είναι στα άμεσα σχέδιά σας;
Σήμερα πιο κοντά από χθες.

Μέχρι σήμερα τα έντυπα σας έχουν “παντρέψει και χωρίσει” δεκάδες φορές. Σας ενοχλεί να βλέπετε ανυπόστατα δημοσιεύματα για την προσωπική σας ζωή;
Όταν είσαι μέρος της δημοσιότητας υπάρχουν δυο ζωές. Αυτή που γράφουν τα έντυπα πως ζεις και αυτή που πραγματικά ζεις. Θα ήταν λοιπόν υπερβολή να ξοδέψεις και μια τρίτη για να επιβεβαιώνεις ή να διαψεύδεις τα δημοσιεύματα.

Πόσο δύσκολο είναι να χειριστεί κανείς τόση δημοσιότητα;
Εξαρτάται από τις αντοχές του. Αρχικά με τη δύναμη της υπομονής και μετά με τη δύναμη της συνήθειας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που σας έχουν παρομοιάσει με τη συνάδελφό σας Εύα Καϊλή, αν και εσείς προϋπήρχατε στην πολιτική σκηνή. Πώς σας φαίνεται αυτή η σύγκριση;
Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του προσωπικότητα, το δικό του έργο, μια ξεχωριστή διαδρομή. Κανένας δεν μοιάζει με τον άλλον.

Ο δρόμος σας φαντάζομαι δεν ήταν στρωμένος μόνο με ροδοπέταλα. Δυσκολίες αντιμετωπίσατε;
Για να είμαστε ακριβείς δεν ήταν ποτέ στρωμένος με ροδοπέταλα. Για ότι πέτυχα, έδωσα αγώνα. Με δυσκολίες, με προκαταλήψεις, με απογοητεύσεις, με δυσπιστία. Υπήρξαν νίκες και ήττες. Και έφτασα σήμερα εδώ επειδή οι πρώτες ήταν περισσότερες.

Είστε πάντα κομψή και καλοντυμένη. Υπάρχει κάποιος που σας συμβουλεύει για το ντύσιμό σας;
Ο καθρέφτης μου.

Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας σας;
Η δουλειά, η δουλειά και η δουλειά.

Εκτός από τις καθημερινές υποχρεώσεις αφιερώνετε μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς σας και στη φιλανθρωπία. Μιλήστε μας για την “Αγάπη”. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη σύσταση μίας φιλανθρωπικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης;
Η Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη» διανύει τον ένατο χρόνο της κοινωνικής της προσφοράς. Αποτυπώνει την προσπάθεια, μιας μικρής ομάδας στην αρχή και εκατοντάδων μελών στην συνέχεια, να αλλάξουμε έστω και μέρος από την εικόνα της κοινωνίας μας. Για μας, η δημιουργία και η πρόοδος έχει αξία και περιεχόμενο μόνον όταν υπολογίζει και τους άλλους. Με εκδηλώσεις, με έρευνες, με δημόσιες συζητήσεις, με εκστρατείες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών κινητοποιούμε την κοινωνία. Για τη δωρεά οργάνων σώματος και τις μεταμοσχεύσεις, την ενδοοικογενειακή βία, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, την προστασία του περιβάλλοντος, την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, τη νεανική παραβατικότητα, τις ανθρωπιστικές αποστολές, την οικονομική ενίσχυση άπορων οικογενειών, καθώς και παιδιών με ανίατες ασθένειες και πολλά άλλα. Το έργο μας στα 9 χρόνια της κοινωνικής μας δράσης είναι μεγάλο. Η οικονομία του χρόνου δεν επιτρέπει την αναφορά σε όλες τις δράσεις. Μπορούν, όμως, οι πολίτες να το γνωρίσουν επισκεπτόμενοι το δικτυακό τόπο της κοινωνικής μας οργάνωσης www.koagapi.gr ή τα γραφεία μας στη Θεσσαλονίκη, Εγνατίας 121, 2310 203202. Ο εθελοντισμός κρύβει όλο το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής.

Πιστεύετε ότι είναι υποχρέωση του καθενός μας να προσφέρουμε;
Αυτή είναι η βάση μιας αλληλέγγυας κοινωνίας. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν καλύτερο κόσμο. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά χωρίς να αφήσουμε πίσω κανέναν.

Τι προβλέπει το μέλλον για την Έλενα Ράπτη;
Η μαγεία της ζωής θα χάνονταν αν μπορούσαμε να προβλέψουμε το μέλλον. Και η μαγεία της συνέντευξης θα χάνονταν αν ήξερα και σας έλεγα.

(ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ADORE ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009)

Δεν υπάρχουν σχόλια: