Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Συνέντευξη με την Εύα Καϊλή

Θεωρεί πως οι άντρες που την πλησιάζουν έχουν άγνοια κινδύνου. Η Εύα Καϊλή μάλλον όχι, αφού δηλώνει έτοιμη να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα όταν τις ανατεθούν. Εάν αισθάνεται αδικημένη που ο Γιώργος Παπανδρέου δεν την τοποθέτησε στο κυβερνητικό σχήμα; Χρησιμοποιώντας άπταιστα τη γλώσσα της...διπλωματίας δεν έδωσε σαφή απάντηση.


Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική; Το όραμα της εξουσίας ή το όρμαμα για έναν καλύτερο κόσμο;
Ο Αριστοτέλης ορίζει την πολιτική δραστηριότητα και τη συμμετοχή ως καθήκον του καθενός. Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την πολιτική, γιατί δεν ήθελα να αποφασίζουν για μένα χωρίς εμένα. Εν συνεχεία, μπήκα πιο ενεργά, από αντίδραση, αν θέλετε, σε εκείνους που προσπαθούν να πείσουν ότι κάποια πράγματα είναι προεξοφλημένα και αδιαπραγμάτευτα. Δεν πίστεψα ποτέ ότι είναι αδύνατον για έναν νέο, αν δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι, αν δεν έχει μηχανισμό και οικονομική ευχέρεια, δηλαδή, χωρίς οικονομικές εξαρτήσεις και χωρίς να αναγκαστεί σε υποχωρήσεις να συμμετάσχει στην πρώτη γραμμή της διαμόρφωσης πολιτικής. Αυτό ήθελα να το αποδείξω και με την πορεία μου στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας. Σε ένα παράλληλο επίπεδο, η πολιτική με αφορά ως μέσον προσφοράς και ανταλλαγής. Ως υπηρεσία, και όχι ως εξουσία. Άλλωστε, η εξουσία είναι πολύ συντηρητικό σχήμα για τη δική μου φιλοσοφία.


Ο Γιώργος Παπανδρέου έδειξε ότι εμπιστεύεται τις νέες γυναίκες πολιτικούς. Τοποθέτησε, μάλιστα, εννιά από αυτές σε υπουργικές θέσεις. Αισθάνεστε αδικημένη που δεν συμπεριέλαβε και εσάς στο κυβερνητικό σχήμα;
Ο πρόεδρός μας έχει αποδείξει ότι έχει σχέδιο και όραμα και πως δεν φοβάται τις συγκρούσεις με λανθασμένες νοοτροπίες. Γι' αυτό και τον εμπιστεύτηκε η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ανέκαθεν η σκέψη του ήταν προοδευτική και είχε πίστη σε μία Ελλάδα-μέτοχο στη διεθνή πολιτική σκηνή, χωρίς συμπλέγματα και αναχρονιστικές αντιλήψεις. Η προώθηση και η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική και το υπουργικό συμβούλιο είναι άλλη μία απόδειξη αυτού. Αισθάνομαι περήφανη που ανήκω σε ένα κίνημα με γρήγορα αντανακλαστικά και απόλυτη επαφή με την πραγματικότητα και τις ανάγκες της κοινωνίας. Εξάλλου, για να είναι κανείς χρήσιμος, αρκεί να ξέρει να διεκδικεί για τον κόσμο, σε όποια θέση κι αν βρεθεί.


Τι σας ενοχλεί στην πολιτική;
Ό,τι και στους ανθρώπους, η αδικία, οι συντηρητικές νοοτροπίες, η αντίληψη του πρόσκαιρου κέρδους, η έλλειψη οράματος, οι μικροπολιτικές και διάφορα συμπλέγματα ανωτερότητας.

Είστε νέα, όμορφη και επιτυχημένη. Υπάρχει κάτι που λείπει από τη ζωή σας;
Αισθάνομαι, μερικές φορές, μπροστά σε μια σκληρή πραγματικότητα για πολλούς συμπολίτες μου, πως ό,τι και να κάνω δεν είναι αρκετό. Οπότε η συνεχής προσπάθειά μου με κάνει να σκέφτομαι ως πολιτικός 24ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Μάλλον μου λείπουν οι ανέμελες μέρες που δεν έχεις το βάρος της ευθύνης και των προσδοκιών τόσων ανθρώπων. Αλλά, επιλογή μου ήταν να μπω σε έναν δύσκολο και ανταγωνιστικό χώρο και να κάνω το καλύτερο δυνατό.


Στα "δύσκολα" σε ποιον θα είναι το πρώτο τηλεφώνημα που θα κάνετε;
Στην οικογένειά μου.


Πώς θα ορίζατε την ευτυχία;
Ως ισορροπία. Είναι καθημερινή μάχη και μικρές στιγμές που καταφέρνεις την συμφιλίωση των προσωπικών αναγκών με την πραγματικότητα.

Πρόσεχετε τη δημόσια εικόνα σας; Υπάρχουν "πρέπει" που σας εμποδίζουν να ζήσετε τις προσωπικές σας στιγμές όπως πραγματικά επιθυμείτε;
Προσέχω να μην δημιουργηθούν λάθος εντυπώσεις, γιατί καμιά φορά μια εικόνα παρεξηγήσιμη μπορεί να εξαφανίσει μία πορεία σκληρής δουλειάς. Κατά τα άλλα, αν δεν ταίριαζε η πολιτική σε μένα δεν θα ταίριαζα κι εγώ στην πολιτική. Δεν βάζω τη ζωή μου σε πρέπει και κουτάκια.


Μήπως φοβάστε την εξάρτηση από την τόση δημοσιότητα;
Καθόλου. Η δημοσιότητα είναι εργαλείο και όχι σκοπός, αλλά δεν ήταν και επιλογή μου. Παρόλα αυτά, είναι μία διάσταση της πολιτικής πολύ σημαντική. Ούτε όμως στην πολιτική νιώθω καμιά εξάρτηση.


Ο έρωτας τι ρόλο παίζει στη ζωή σας;
Ο έρωτας είναι απαραίτητος για να υπάρξουν οι ισορροπίες που λέγαμε στην ερώτηση περί ευτυχίας...

Οι άντρες σας πλησιάζουν ή τους φοβίζει το ότι είστε δυναμική γυναίκα πολιτικός;
Με πλησιάζουν λίγο αμήχανα και με άγνοια κινδύνου οι περισσότεροι, αλλά δεν νομίζω πως τους φοβίζω. Πάντως τα ωράριά μας δεν είναι φυσιολογικά και η πολιτική μπαίνει σε όλες τις διαστάσεις της ζωής μας...Οπότε αυτό έχει και τις συνέπειές του για μία γυναίκα που θέλει να είναι τόσο δραστήρια.


Ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να συγκεντρώνει ο άντρας που θα κατακτήσει την Εύα Καϊλή;
Να μπορεί να είναι φίλος μου πάνω απ' όλα. Δηλαδή, να βλέπει τη ζωή από την ίδια πλευρά με μένα. Να έχει τη δική του πορεία και να έχει αποδείξει στον εαυτό του αρκετά πράγματα, ώστε να λείπουν οι ανασφάλειες μεταξύ μας.

Οικογένεια και Πολιτική. Συνδυάζονται;
Επιβάλλεται.


Ποια γυναίκα αποτελεί πρότυπό σας;
Αντλώ πολλά στοιχεία από διαφορετικές γυναίκες και φυσικά από τη μητέρα μου, η οποία έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να θέτει τον πήχη ψηλά για εμάς, με ανιδιοτελή αγάπη και ανεξάντλητη υπομονή.

Έχετε ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτική σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης. Ποιο είναι το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η πόλη μας κατά τη γνώμη σας;
Ο συντηρητισμός και η απομόνωση από κάθε δυναμική αλληλεπίδρασης με τις πόλεις του κόσμου, αλλά και ο εγκλωβισμός της σε αντιλήψεις που δεν συνάδουν με τις δυνατότητές της. Χρειάζονται νέοι άνθρωποι να βγουν μπροστά με διάθεση για δουλειά.

Το μότο σας;
Μόνο το καλύτερο είναι αρκετά καλό. Πιο πολιτικά υποστηρίζω πως "νέος θα πει να θες να αλλάξεις τον κόσμο, να κάνεις τα αδύνατα δυνατά..."


(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό DAR στο τεύχος Δεκεμβρίου 2009)





Δεν υπάρχουν σχόλια: