Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Εννιάχρονος χρωστάει σε τράπεζα 266.000 ευρώ!!!

Το ποσό των 265.826,92 ευρώ εμφανίζεται να οφείλει σε τραπεζικό οργανισμό εννιάχρονος μαθητής από τη Χαλκιδική επειδή είχε την…ατυχία ο αποθανών παππούς του να πάρει δάνειο πριν από 13 χρόνια! Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, καθώς οι γονείς στρέφονται εναντίον της τράπεζας ζητώντας να δικαιωθούν. Ο δικηγόρος που ανέλαβε την υπεράσπιση της οικογένειας, κ. Βασίλης Νίκου, μιλά αποκλειστικά στη «Σ».

Της Σοφίας Τουντούρη

Η ιστορία ξεκίνησε το 1995 όταν ένας γεωργοκτηνοτρόφος ζήτησε δάνειο από τράπεζα για τις γεωργικές δραστηριότητές του. Ο αγρότης υπέγραψε τρεις συμβάσεις και τελικά πήρε δάνειο της τάξης των 54 εκατομμυρίων δραχμών και μέχρι τον Ιούλιο του 2001, οπότε και πέθανε, είχε ξεπληρώσει περίπου 40 εκατομμύρια δραχμές από το συνολικό ποσό.

Ο αποθανών αγρότης δεν είχε ετοιμάσει διαθήκη, επομένως ως κληρονόμοι του ορίστηκαν αυτομάτως η σύζυγός του, η οποία θα λάμβανε βάσει του νόμου το 1/4 της κληρονομιάς και οι δύο κόρες του που θα μοιράζονταν τα 3/4.

Οι κόρες, όμως, αποποιήθηκαν την κληρονομιά και έπαψαν να είναι κληρονόμοι του γεωργού. Ο αγρότης πέθανε, όπως προαναφέρθηκε, τον Ιούλιο του 2001, όμως, τον Ιανουάριο του 2000, δηλαδή έναν χρόνο πριν πεθάνει, η μία κόρη του γέννησε έναν γιο. Όταν, λοιπόν, η κόρη του αγρότη αποποιήθηκε την κληρονομιά δεν έπραξε το ίδιο και για λογαριασμό του ενός έτους –τότε- γιου της, δηλαδή του εγγονού του αγρότη, με αποτέλεσμα το νεογέννητο παιδί να αποτελεί τον αμέσως επόμενο κληρονόμο του αποθανόντα, όπως, άλλωστε, ορίζει και σχετικός νόμος.

Έξι χρόνια μετά τον θάνατο του αγρότη, το 2007, η τράπεζα κάλεσε τη χήρα και τον εγγονό του στο δικαστήριο ζητώντας τους την αποπληρωμή της οφειλής και επειδή οι δύο κληρονόμοι δεν εμφανίστηκαν, η ίδια η τράπεζα έβγαλε απόφαση για λογαριασμό τους με την οποία αυτοί φέρονται να αποδέχονται ολόκληρη την κληρονομιά, με αποτέλεσμα έτσι να τους «έχει στο χέρι». Από εκείνη τη στιγμή η τράπεζα, εφόσον δεν πληρωθεί το ποσό που ζητάει, μπορεί να κατασχέσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία των δύο κληρονόμων (τα οποία κληρονόμησαν από τον αποθανόντα) στα οποία συμπεριλαμβάνονται χωράφια αλλά και το μοναδικό σπίτι στο οποίο κατοικεί σήμερα η οικογένεια.

Πανωτόκια;

Το εντυπωσιακό είναι ότι η τράπεζα ζητά σήμερα από τους δύο κληρονόμους το συνολικό ποσό των 354.483,56 ευρώ, δηλαδή 120.774.935 δρχ. Θυμίζουμε ότι αγρότης όφειλε για την αποπληρωμή του δανείου του μόλις 14.000.000 δραχμές! Σύμφωνα με την τράπεζα το ποσό που οφείλει η σύζυγος του αγρότη ανέρχεται στα 88.609,64 ευρώ, ενώ το ποσό που αντιστοιχεί στον 9χρονο εγγονό του φτάνει τα 265.826,92 ευρώ! Η τράπεζα από την πλευρά της δικαιολογεί αυτή την εντυπωσιακή αύξηση του οφειλόμενου ποσού με έξοδα, τόκους υπερημερίας τόκους επί τόκων (πανωτόκια), προμήθειες κλπ.

Τι ισχύει σε νομικό επίπεδο

«Η οικογένεια του 9χρονου θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να προστατεύσει τον ανήλικο γιατί πιστεύει ότι οι ενέργειες της τράπεζας είναι παράνομες και καταχρηστικές», τονίζει στη «Σ» ο δικηγόρος Βασίλης Νίκου και εξηγεί ορισμένα νομικά ζητήματα:

- Ο ανήλικος κληρονομεί πάντοτε με το ευεργέτημα της επ’ ωφελεία απογραφής.

- Έστω και αν έγινε απλή δήλωση (χωρίς το ευεργέτημα) θεωρείται από τον νόμο ότι έγινε με το ευεργέτημα της απογραφής.

-Απογραφή είναι η ορθή και η ακριβής περιγραφή όλων των στοιχείων της κληρονομιάς, γενομένη δια συμβολαιογράφου, συντασσόμενης ειδικής εκθέσεως. Στοιχεία της είναι το ενεργητικό και το παθητικό της.

-Ο εξ’ απογραφής κληρονόμος ευθύνεται για τις υποχρεώσεις της κληρονομίας μόνο μέχρι το ενεργητικό της και όχι πέραν της αξίας της κληρονομίας.

-Εάν έγινε αποδοχή των κληρονομιαίων στοιχείων επ’ ωφελεία απογραφής απαγορεύεται κάθε εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης επί των κληρονομιαίων ακινήτων εκ μέρους τρίτων δανειστών, πολύ περισσότερο δε απαγορεύεται η αναγκαστική κατάσχεση στην οποία προσδοκά η τράπεζα.

- Με δεδομένο τον μόλις πρόσφατο νόμο ν.374/07/2008 αριθ.04 για την προστασία των δανειοληπτών που τροποποίησε το άρθρο 31 του ΚΕΔΕ, δεν επιτρέπεται η κατάσχεση μισθών, συντάξεων και περιοδικών βοηθημάτων εφόσον το χρηματικό ποσό είναι μικρότερο των 1.000 ευρώ και στις περιπτώσεις που το υπερβαίνει επιτρέπεται η κατάσχεση του ¼ και το εναπομένον δεν πρέπει να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.

- Με βάση το άρθρο 05 του πιο πρόσφατου νόμου, δεν επιτρέπεται επιβολή κατάσχεσης για ικανοποίηση απαιτήσεων πιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών παροχής πιστώσεων επί ακινήτου του οφειλέτου που αποτελεί τη μοναδική του κατοικία.

- Το πονηρό του νόμου είναι ότι η ανακοπή του άρθρου 05 μπορεί να ασκηθεί εντός 15 ημερών (όχι εργάσιμων) από τη δημοσίευση του νόμου αυτού που έγινε στις 7/11/08, δηλαδή πριν από μία εβδομάδα ακριβώς!

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη")

Δεν υπάρχουν σχόλια: