Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

Με το βλέμμα στον τουρισμό η Θεσσαλονίκη

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: «ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΝΑΜΜΕΝΟ ΤΟ ΚΑΝΤΗΛΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ»

Το δεύτερο μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του κόσμου κατέπλευσε για δεύτερη φορά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των Θεσσαλονικέων που έσπευσαν να το θαυμάσουν από κοντά. Τους 3.000 επιβάτες του “Navigator of the seas” υποδέχθηκε χθες το πρωί ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος μιλώντας στη «Σ» ανέφερε πως οι ξένοι τουριστικές πράκτορες εμπιστεύονται πλέον και την πόλη μας.

Της Σοφίας Τουντούρη

Δεκάδες κρουαζιέροπλοια δέχεται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια, ενώ ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με τον Σύλλογο Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης η αύξηση των αφίξεών τους στο λιμάνι της πόλης μας τα τελευταία δύο χρόνια φτάνει στο150%. Σύμφωνα με τους πράκτορες μάλιστα, από τα μέσα του 2008 μέχρι και τον περασμένο Αύγουστο στον Θερμαϊκό έδεσαν 29 κρουαζιερόπλοια. «Είναι μεγάλη επιτυχία της χώρας μας και των εμπλεκόμενων φορέων να φιλοξενούμε τέτοια κρουαζιερόπλοια στη Θεσσαλονίκη. Αυτό το πετύχαμε μετά από διεκδικήσεις πολλών χρόνων. Σήμερα φτάσαμε στο σημείο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης να υποδέχεται έως και 2 κρουαζιερόπλοια την εβδομάδα» ανέφερε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης στη «Σ».
Στο μεταξύ, όλο και πιο ενθαρρυντικά γίνονται τα «μηνύματα» για την ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας, όπως λέγεται, ενώ πολλοί πράκτορες θεωρούν ότι πρόκειται για τις διακοπές του μέλλοντος, καθώς φαίνεται ότι οι τουρίστες πλέον προτιμούν όλες οι ανέσεις και οι δραστηριότητές τους να βρίσκονται συγκεντρωμένες σε έναν χώρο θέλοντας παράλληλα να επισκέπτονται και να ανακαλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερους διαφορετικούς τόπους.


Το
«Navigator of the seas»

Το μεγαλύτερο πλοίο που έχει δέσει ποτέ στον Θερμαϊκό είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά οι Θεσσαλονικείς καθώς αγκυροβόλησε χθες στο λιμάνι της πόλης για να μείνει σ’ αυτό για 24 ώρες δίνοντας την ευκαιρία στους 3.000 περίπου επιβάτες του να γνωρίσουν τις ομορφιές της Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για το «Navigator of the seas» της αμερικανικής ναυτιλιακής εταιρείας Royal Caribbean International που έχει εκτόπισμα 138.000 τόνους και μήκος 1.020 πόδια και είναι το τέταρτο κρουαζιερόπλοιο της σειράς Voyager Class. Στα 14 καταστρώματά του έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 3.114 επιβάτες, ενώ το πλήρωμά του απαρτίζεται από 1.185 άτομα. Επίσης, τα 1.557 δωμάτιά του είναι εξοπλισμένα με interactive τηλεόραση, με κλειστά και δορυφορικά προγράμματα, τηλέφωνο, ψυγείο, μίνι μπαρ και κλιματισμό. Το κρουαζιερόπλοιο αυτό αποτελεί το «στολίδι» της εταιρείας, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι σε αυτό, ενώ στο κατάστρωμα Royal Promenade, μπορεί κανείς να βρει μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ και μπαρ, που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, ενώ κάθε βράδυ τα μεσάνυχτα γίνεται ένα πάρτι για το κλείσιμο της ημέρας. Εντύπωση προκαλεί το ότι κάθε βράδυ ανεβαίνει διαφορετική παράσταση στο θέατρο του πλοίου αλλά και το μεγάλων διαστάσεων παγοδρόμιο που είναι ελεύθερο για την εξάσκηση των επιβατών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σινεμά, καζίνο με διακόσμηση εμπνευσμένη από τη Νέα Ορλεάνη, αλλά και ντίσκο στο υψηλότερο σημείο του πλοίου, που διαθέτει ζωντανή μουσική.
Η εβδομαδιαία κρουαζιέρα του «Navigator of the Seas» ξεκίνησε από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας, πέρασε από τη Μεσίνα της Ιταλίας, με τρίτο προορισμό τη Θεσσαλονίκη και τελικό σταθμό την Κωνσταντινούπολη.

«Τιμή για τη Θεσσαλονίκη»

Οι 3.000 τουρίστες του πλοίου -προερχόμενοι από 32 χώρες- «ξεχύθηκαν» χθες το πρωί στους δρόμους της πόλης για να επισκεφτούν τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα εμπορικά καταστήματα, ενώ πολλοί από αυτούς επισκέφθηκαν τη Βεργίνα για να γνωρίσουν τους βασιλικούς τάφους.
«Είναι μεγάλη τιμή για τη Θεσσαλονίκη η παρουσία αυτού του κρουαζιερόπλοιου. Αποδεικνύεται ότι οι ξένοι πράκτορες εμπιστεύονται την πόλη μας. Έτσι κρατάμε αναμμένο το καντήλι του τουρισμού στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Ψωμιάδης, ο οποίος υποδέχθηκε τους επιβάτες και το προσωπικό του πλοίου χθες το πρωί σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι. «Σήμερα (σ.σ. χθες) όλοι οι φορείς του νομού Θεσσαλονίκης ενωμένοι υποδεχόμαστε τους συνανθρώπους μας από διάφορα μέρη του κόσμου εδώ στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, στον τόπο του Μεγαλέξανδρου. Υποδεχόμαστε φίλους που τιμούν με την παρουσία τους τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία, την Ελλάδα», είπε ο νομάρχης, ο οποίος στη συνέχεια χόρεψε χορούς της Μακεδονίας στον επιβατικό σταθμό με το συγκρότημα του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια, ο καπετάνιος του πλοίου Jodal Gounar ξενάγησε τον νομάρχη, τον λιμενάρχη, τον διευθύνοντα Σύμβουλο, τον πρόεδρο και το ΔΣ του ΟΛΘ στους χώρους του κρουαζιερόπλοιου. Στο τέλος, ο νομάρχης χάρισε στον καπετάνιο ένα ασημένιο πρόπλασμα του Μεγαλέξανδρου και εκείνος τον ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, προσφέροντάς του μία τιμητική πλακέτα του «Navigator of the Seas».

Χρειαζόμαστε μαρίνες

Με αφορμή την ανάπτυξη του τουρισμού της κρουαζιέρας η «Σ» ρώτησε τον νομάρχη Θεσσαλονίκης εάν κρίνει αναγκαία τη δημιουργία μαρίνων στην πόλη. «Η ιστορία με τις μαρίνες είναι παλιά και θα έπρεπε αυτές να έχουν δημιουργηθεί εδώ και 20 χρόνια. Πρέπει να κατασκευαστούν τουλάχιστον δύο μαρίνες στον δήμο Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο κ. Ψωμιάδης.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη")

Δεν υπάρχουν σχόλια: