Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2008

ΦΥΛΛΟΜΕΤΡΩΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ


Το Έπος του ’40 «ξαναζωντανεύει»

«Είναι η Ελλάδα που κάνει πόλεμο για την ελευθερία της και την τιμή της... Κάποιος θέλησε να πνίξει την Ελλάδα. Νιώσαμε τα κρύα δάχτυλα γύρω στον λαιμό της. Ανατριχιάσαμε. Ύστερα μονομιάς ξύπνησε η φύση μας. Σφίξαμε τα δόντια και κάνουμε πόλεμο». Η παραπάνω φράση του Γεώργιου Θεοτοκά εκφράζει τη δύναμη και το σθένος των Ελλήνων που πολέμησαν για την πατρίδα. Το ίδιο κάνει και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας μέσα από το δίτομο έργο του «Έπος 1940-41. Ημέρα με την ημέρα ο πόλεμος από τις εφημερίδες της εποχής». Ο κ. Γκιουλέκας συγκεντρώνει σε ένα βιβλίο τα ντοκουμέντα που ο ίδιος συνέλεξε τα τελευταία 30 χρόνια και μας τα παραθέτει "ξαναζωντανεύοντας" έτσι μέρα προς μέρα το έπος του 1940-41.

Της Σοφίας Τουντούρη

Το απόγευμα της Πέμπτης στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» θύμιζε γιορτή, καθώς τα χειροκροτήματα των εκατοντάδων Θεσσαλονικέων που κατέκλυσαν τον χώρο δημιουργούσαν μια ιδιαίτερα θερμή και πατριωτική ατμόσφαιρα. Η συγκίνηση, μάλιστα, δεν άργησε να φανεί στα πρόσωπα των παρευρισκομένων όταν προβλήθηκε βίντεο- απόσπασμα παλαιότερων εκπομπών του δημοσιογράφου Κωνσταντίνου Γκιουλέκα από τα πεδία των μαχών του ’40. «Το έργο του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα αποτελεί την επιτομή του έπους και αποτελεί βιβλίο «εικονοστάσι» για όλους εμάς» ανέφερε ο πρώην υπουργός Βύρων Πολύδωρας κατά την παρουσίαση του βιβλίου.
Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του αναφέρθηκε στον μόχθο του βουλευτή, ενώ μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε ότι ο κ .Γκιουλέκας εργαζόταν νυχθημερόν στα γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου να συνθέσει το υλικό του. «Το βιβλίο αυτό αποτελεί δίαυλο ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν μας» επισήμανε ο κ. Λοβέρδος. «Μετά από αυτό το έργο μπορώ να πω ότι τελικά οι καλύτεροι ιστορικοί είναι οι δημοσιογράφοι» ήταν τα λόγια του εκδότη Δημήτρη Ρίζου, ενώ κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κ. Νικόλαος Μέρτζος ιδιαίτερα εύστοχα τόνισε: «Είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, καθώς ασκεί άθλημα ήθους και αφιέρωμα βίου». Το έργο του βουλευτή παρουσίασαν επίσης οι δημοσιογράφοι Τραϊανός Χατζηδημητρίου και Χριστίνα Χαλεπλίδου, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Ελένη Κωνσταντίνου.
Το κοινό ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν τον λόγο πήρε ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους συνεργάτες και την οικογένειά του μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους ιστορίες που του αφηγήθηκε η αξέχαστη Σοφία Βέμπο, αλλά και άνθρωποι που έζησαν τον πόλεμο.

Το περιεχόμενο του βιβλίου

Στις 1.120 σελίδες των δύο τόμων από τις εκδόσεις «Μίλητος» γίνεται μια παρουσίαση ημέρα προς ημέρα του ελληνοϊταλικού και ελληνογερμανικού πολέμου, πλαισιωμένη με όσα προηγήθηκαν στην Ευρώπη, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ελλάδα και καταλήγει με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το κυρίως σώμα αφορά τα γεγονότα από την 28η Οκτωβρίου 1940 έως την 31η Μαΐου 1941. Όλο το υλικό των εφημερίδων προέρχεται από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα, ο οποίος επί 30 και πλέον χρόνια συγκεντρώνει κειμήλια και ντοκουμέντα από ιστορικές περιόδους του νεοελληνικού κράτους.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη")

Δεν υπάρχουν σχόλια: