Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

25.000 ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΟΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ



Περίπου 25.000 άνθρωποι γίνονται παραπληγικοί κάθε χρόνο εξαιτίας κάποιου τροχαίου ατυχήματος, ενώ την ίδια ώρα το 84% των ατόμων με αναπηρία δεν εργάζεται, ενώ το επιθυμεί. Τη στιγμή που το 10% του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης αποτελούν συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, μόνο αισιόδοξα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν τέτοιου είδους στοιχεία.

Της Σοφίας Τουντούρη

Αφιερωμένη στο δικαίωμα στην εργασία ήταν η χθεσινή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, καθώς ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή η ομάδα των συμπολιτών μας είναι η ανεργία. Το 84% των ατόμων με αναπηρία βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, με αποτέλεσμα να γίνεται καθημερινά «θύμα» ρατσιστικής συμπεριφοράς και να καταδικάζεται στην περιθωριοποίηση και τη φτώχεια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Παραπληγικών Βορείου Ελλάδος, κ. Σίμο Παλτσανιτίδη, οι προκηρύξεις για θέσεις εργασίας δίνουν το δικαίωμα επιλογής στον εργοδότη μεταξύ πολυτέκνων, παλιννοστούντων και ατόμων με αναπηρίες, καθώς οι προκηρυγμένες θέσεις για τις τρεις παραπάνω ομάδες του πληθυσμού αναλογούν στο 5%. «Το θέμα είναι ότι ο πολύτεκνος επιλέγει να γίνει πολύτεκνος, τα ΑμΕΑ όχι» ανέφερε μιλώντας στη «Σ» ο κ. Παλτσανιτίδης.
Κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ΑμΕΑ είναι, μεταξύ άλλων, και ο αποκλεισμός από την παιδεία. Σύμφωνα με στοιχεία, μόνο ένα 8% καταφέρνει να τελειώσει την Γ’ γυμνασίου, δηλαδή την υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ μόλις το 1% αυτού του ποσοστού τελειώνει το πανεπιστήμιο, γεγονός που καθιστά μοιραία την περιθωριοποίηση.

Στη Θεσσαλονίκη
Περίπου στους 120.000 ανέρχονται οι άνθρωποι με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη, από αυτούς οι 15.000 είναι παραπληγικοί ή τετραπληγικοί, δηλαδή χρησιμοποιούν για τη μετακίνησή τους ειδικό αμαξίδιο. «Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη αφιλόξενη και απροσπέλαστη, καθώς δεν διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για τα ΑμΕΑ» τόνισε ο κ. Παλτσανιτίδης, καταλήγοντας: «Υπεύθυνη είναι η πολιτεία. Θα πρέπει ο άνθρωπος να κοιτάξει το συνάνθρωπό του. Θα μπορούσε να διδάσκεται ένα βιβλίο στα σχολεία για τις αξίες και τα ιδανικά των ΑμΕΑ, να δώσει δηλαδή το στίγμα για να αλλάξουν οι επόμενες γενιές».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία τα οποία δίνουν τα πρωτεία στην Ελλάδα, σε πανευρωπαϊκή κλίμακα στον αριθμό των παραπληγικών ή τετραπληγικών από ατυχήματα. Περίπου 25.000 άνθρωποι το χρόνο γίνονται παραπληγικοί εξαιτίας κάποιου τροχαίου ατυχήματος. «Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε είναι ότι ο άνθρωπος πρέπει να κοιτάξει τον άνθρωπο και όχι την ύλη. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε καθημερινά για τα δικαιώματά μας και για τη βελτίωση της ζωής μας» ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Παραπληγικών Β. Ελλάδος.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη" στις 3/12/07)

Δεν υπάρχουν σχόλια: