Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Οι Πόμακοι της Θράκης ζητούν καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους

Δεν έμαθε ποτέ του να γράφει και να διαβάζει τουρκικά, μιλά μόνο ελληνικά και πομάκικα. Αυτό επιθυμεί και για τα παιδιά του. Αυτός και οι 110.000 συμπατριώτες μας που ζουν στην ορεινή Θράκη και δίνουν καθημερινά μάχη για μια καλύτερη ζωή για τα παιδιά τους που αναγκάζονται να μαθαίνουν τουρκικά εξαιτίας της απουσίας ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων.
Ο λόγος για τους Έλληνες Πομάκους, και τον πρόεδρο των Πομάκων της Ξάνθης, Ταχήρ Κόντε, που μιλώντας στη «Σ» εξομολογείται πως «παρά τις ύπουλες προσπάθειες των «κατασκόπων» που θέλουν να τους εκτουρκίσουν», αυτοί «γεννήθηκαν και θα πεθάνουν Έλληνες». Την ίδια ώρα, η ελληνική πολιτεία παραμένει απλός θεατής.

Της Σοφίας Τουντούρη


«Σχολείο ελληνικό ζητάμε. Να βελτιώσουμε τη ζωή των παιδιών μας αυτό θέλουμε μόνο. Δεν είναι Ελλάδα εδώ; » Αυτό το μήνυμα στέλνουν προς κάθε κατεύθυνση οι Έλληνες μουσουλμάνοι που ζουν στη Θράκη, ζητώντας τα παιδιά τους να έχουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια αντιμετώπιση με όλα τα Ελληνόπουλα. Στη Θράκη ζουν 110.000 Πομάκοι, 40.000 από τους οποίους κατοικοεδρεύουν στην ορεινή Ξάνθη. «Αν φέρουμε στο νου ξανά τη Συνθήκη της Λωζάνης, θα δούμε, ότι οι δύο χώρες, η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν υπογράψει να μιλιέται ως επίσημη γλώσσα η ελληνική και ως δεύτερη η μητρική, δηλαδή τα πομάκικα. Ωστόσο, τα παιδιά μας μαθαίνουν τούρκικα, την ώρα που για εμάς τους μεγαλύτερους η τουρκική γλώσσα παραμένει άγνωστη» δήλωσε στη «Σ» ο πρόεδρος των Πομάκων της Ξάνθης, Ταχήρ Κόντε.
Η απουσία ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων στην ορεινή Ξάνθη είναι η πηγή του προβλήματος, καθώς τα παιδιά από την ηλικία των 6 ή 7 ετών μαθαίνουν να σκέφτονται στα τουρκικά αφού διδάσκονται τα περισσότερα μαθήματα στην τουρκική γλώσσα.
Στην περιοχή, λειτουργούν τρία ελληνόφωνα Γυμνάσια και Λύκεια και κανένα Δημοτικό. «Δεν υπάρχει επιλογή για τον γονιό. Τα παιδιά μας μαθαίνουν τέσσερις διαφορετικές γλώσσες, μαζί με το Κοράνι, και είναι λογικό στο τέλος να μην έχουν μάθει καλά καμία από αυτές. Το έχουμε μεταφέρει στο υπουργείο αλλά ακόμη απάντηση δεν πήραμε» ανέφερε ο κ. Κόντε ο οποίος χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Στην αρχή σίγουρα θα υπάρχουν αντιδράσεις. Όπως είχε γίνει και παλαιότερα με την ίδρυση των Γυμνασίων και Λυκείων στην περιοχή μας. Τότε το παρακράτος απειλούσε τους γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους στα ελληνόφωνα σχολεία. Τώρα περισσότεροι από 200 μαθητές φοιτούν σε αυτά».

«Θέλουν να μας εκτουρκίσουν»
Εντύπωση προκαλεί, επίσης, και το γεγονός ότι η πομακική γλώσσα μεταδίδεται τόσα χρόνια προφορικά από γενιά σε γενιά χωρίς να έχει γίνει ποτέ κάποια επιστημονική καταγραφή της, γεγονός που έχει προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής που κατά καιρούς έχουν πέσει θύματα αμφισβήτησης για την ταυτότητά τους από «πληρωμένους» -όπως λένε οι ίδιοι- διπρόσωπους Τούρκους «κατασκόπους». «Πολλοί μας αμφισβητούν κατά καιρούς επειδή δεν υπάρχει γραπτά η γλώσσα μας. Αυτή η αμφισβήτηση ξεκινά από τα τουρκικά προξενεία και τα τζαμιά που το μόνο που θέλουν είναι να μας κάνουν Τούρκους» καταγγέλλει ο Πομάκος πρόεδρος και προσθέτει: «Κάποιοι διπρόσωποι «κατάσκοποι» που «τα παίρνουν» από το τουρκικό προξενείο μάχονται να μας εκτουρκίσουν. Και δεν είναι Τουρκογενείς, είναι Πομάκοι. Αυτό είναι το χειρότερο».
Στόχος αυτού του τουρκικού μηχανισμού, είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο, «να γίνει ό, τι έγινε στην Κομοτηνή». «Να γίνουμε όλοι μας Τούρκοι» καταγγέλλει και τονίζει: «Να είναι, όμως σίγουροι, πως αυτό, εδώ στην Ξάνθη δεν θα το καταφέρουν».
Οι Πομάκοι της Θράκης θα έπρεπε να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της χώρας μας, ωστόσο, η στάση της ελληνικής κοινωνίας φαίνεται πως τους «σπρώχνει» προς τη γειτονική χώρα, την Τουρκία, η οποία δεν έπαψε ποτέ να διεκδικεί. «Ο υπουργός είναι από τα μέρη μας και καταλαβαίνει. Βέβαια , ακόμη φως δεν έχουμε δει. Ελπίζουμε όμως πως σύντομα θα δούμε. Είμαστε περήφανοι που είμαστε μουσουλμάνοι, είμαστε περήφανοι που είμαστε Πομάκοι, είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες», τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου Ταχήρ Κόντε.

«Πομακικό γλέντι»
Λίγες ημέρες πρίν και ενάμιση χρόνο μετά την ίδρυση του συλλόγου τους, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πομάκων Ξάνθης διοργάνωσε γλέντι με μουσική, τραγούδια στην πομακική γλώσσα.
«Στην αρχή ήμασταν 36 μέλη στο Σύλλογο. Στη συνέχεια, και ύστερα από απειλές γίναμε 20. Σήμερα, ύστερα από καθημερινούς αγώνες είμαστε 110» ανέφερε ο κ. Κόντε.
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» προσωπικότητες της τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θράκης και της πολιτικής σκηνής της χώρας, οι οποίοι «αγκάλιασαν» με την παρουσία τους για μία ακόμη φορά τους Πομάκους. Καλό, θα ήταν ωστόσο, να μιλούν και με έργα…

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Σήμερα στη Θεσσαλονίκη" στις 2/5/08)

Δεν υπάρχουν σχόλια: